1. Novsport
  2. България
  3. Сензациите в пресата: Постановка на Ганчеви взриви футбола ни

Сензациите в пресата: Постановка на Ганчеви взриви футбола ни

Канят Стоичков да води Казахстан; Мапуку може да се върне в Берое; Херо поиска Манзоро в Иртиш; Славия продава на запад Карлос Фонсека; Солидни премии за Ботев от Чандъров; И Варела се насочва към изхода на Коматево

Сензациите в пресата: Постановка на Ганчеви взриви футбола ни
Сензациите в българската спортна преса на 13 декември 2015 г.:
 
„Стандарт” на първа страница: Постановка на Ганчеви взриви футбола ни
 
"Литекс" се опита да взриви футбола ни с театрална постановка на „Герена" снощи. По нареждане "отгоре" мениджърът Стойчо Стоилов извади отбора в края на първото полувреме срещу "Левски". Шефовете на гостите се ядосаха, след като реферът Георги Йорданов съвсем заслужено изгони втори футболист на гостите и даде дузпа за "сините". А "Литекс" водеше 1:0 и дори треньорът Люпко Петрович се чудеше кому е нужна цялата простотия. Всички на стадиона заподозряха постановка на босовете Ганчеви -Гриша и сина Данаил, които командват в Ловеч.
 
На тях явно им се ходи в ЦСКА, без да плащат, но няма как да стане по законите в България.
 
Правилникът е категоричен и за друго. "Левски" печели служебно 3:0 мача, "Литекс" изхвърча в "Б" група, а Стойчо Стоилов плаща солена глоба.
 
 
 
„Тема Спорт”: Канят Стоичков да води Казахстан
 
Христо Стоичков е Вариант за селекционер на Казахстан, научи „Тема Спорт". Постът става вакантен в края на месеца, когато изтича договорът на руснака Юрий Красножан. Той пое тима през януари 2014-а, като подписа за 2 плюс 2 години, но Казахстан се представи трагично в евроквалификациите - надви само Латвия в безсмислен последен мач (1-2-7). Затова договорът на Красножан няма да бъде подновен.
 
Стоичков в момента работи за мексиканска телевизия и прекарва времето си основно в Маями. За последно Камата за кратко бе начело на ЦСКА, а преди това водеше Литекс. В чужбина тренираше Селта и Мамелъди Съндаунс, а най-много се задържа в националния ни тим.
 
В Казахстан българските специалисти се радват на голямо уважение напоследък. Станимир Стоилов предизвика фурор с двете поредни титли и влизането в групите на ШЛ, Димитър Димитров също впечатли със скромния Иртиш. Тази седмица Мъри преподписа договора си с Астана за още две години. Твърди се, че заплатата му ще бъде 100 000 долара на месец. Към него е имало интерес от китайски клубове, а също и от турските Фенербахче и Бурсаспор. В момента Стоилов е в България, а на 10 януари ще заведе тима си на лагер в Дубай.
 
 
„Тема Спорт”: Херо поиска Манзоро в Иртиш
 
Треньорът на Иртиш Димитър Димитров иска да привлече в състава си звездата на Славия Жереми Манзоро, разбра "Тема Спорт". Представители на казахстанския клуб вече са провели разговори с ръководството на столичани. Белите обаче не бързат с продажбата на французина, защото изчакват още оферти. През есента в Иртиш под наем от „Овча купел" играха двама футболисти - Фернандер Касай и Карлос Фонсека. Централният защитник от ЦАР вече бе продаден на друг
тим от Казахстан - Тобол. Желанието на Херо е обаче да събере Фонсека и Манзоро. През есента Жереми записа 15 двубоя в А група, в които отбеляза три гола. С негов трансфер ръководството на Славия очаква да позакърпи бюджета след финансовите проблеми, които имаше напоследък.
 
Владимир Иванов почти сигурно ще продължи да бъде треньор на Славия и през пролетта, фугата се справи отлично като временен наставник. Той пое белите след напускането на Иван Колев. Отборът бе в поредица от три загуби без отбелязан гол. Иванов обаче успя да вдигне играчите и те постигнаха   три   поредни победи, в които не позволиха съперниците да поразят мрежата им - успехи с 1:0 над Монтана и 3:0 над Локомотив Пловдив у дома, както и 3:0 в гостуването на Пирин в Благоевград. Шефовете на столичани са много доволни от свършената работа от Владимир Иванов. Очаква се през идващата седмица те да му предложат поста за постоянно. Освен това фугата ще може да си вземе и един помощник.
 
 
„Стандарт”: Славия продава на запад Карлос Фонсека
 
"Славия" продава на запад Карлос Фонсека, научи "Стандарт". Играчът на "белите", който рита под наем в казахстанския "Иртиш" тази есен по всяка вероятност ще напусне клуба, където треньор е Димитър Димитров. В момента Фонсека и Венци Стефанов преговарят с отбор от Западна Европа. По всяка вероятно и другата звезда на "Славия" Жереми Манзоро ще напусне клуба тази зима.
 
 
„Меридиан Мач”: Мапуку може да се върне в Берое
 
Нападателят Ж у н и о р Мапуку може да се върне в Берое, научи „Меридиан Мач". Той избяга от клуба преди месеци, след като се скара със старши треньора Петър Хубчев. Африканецът дори позира гордо с екипа на египетския Уеди Дегла, с който подписа договор само дни, след като си тръгна от Берое. Оттогава обаче ситуацията на Мапуку се влоши доста. Шефовете на „зелените" дадоха нападателя на ФИФА и поискаха правата му да бъдат спрени. От своя страна конгоанецът също обвини „зелените"в некоректност и двете страни в момента се съдят.
 
Заради сложната ситуация Жуниор Мапуку все още не е картотекиран в Уеди Дегла и няма нито един мач за клуба. От Стара Загора разкриха, че нападателят е потърсил контакт с хора от Берое, признал е грешката си и е поискал да се върне в клуба. Така и делата във ФИФА ще
бъдат спрени.
 
В същото време Петър Хубчев не ще и да чуе за Мапуку. Възможно е обаче нападателят да се върне под Аязмото,
ако Хубчев напусне Берое в посока Литекс, което вероятно ще се случи по време на зимната пауза. Припомняме, че Жуниор Мапуку беше сред най-добрите футболисти на „зелените" и любимец на агитката. След бягството му Берое имаше сериозни проблеми в атака.
 
Дори се наложи Петър Хубчев да смени тактиката си, защото в един момент остана без типичен централен нападател.
 
 
„Тема Спорт”: Солидни премии за Ботев от Чандъров
 
Футболистите на Ботев Пловдив ще играят за солидни премии днес срещу Монтана на стадион "Огоста", разбра „Тема Спорт". Бонусите са били обещани от бизнесмена Румен Чандъров. Собственикът на Септември София и частната столична школа ДИТ Спорт е бил на базата в Коматево преди седмица. Той е говорил пред играчите, като ги е надъхал с обещания за двойни бонуси при успех над Монтана. Не е тайна, че бизнесменът помага финансово на клуба от известно време. Той дори призна, че е възможно да вземе властта при жълто-черните. Пред футболистите Чандъров е потвърдил това, като се очаква официалното му влизане в клуба да се случи след Нова година. Той ще помогне със средства за рехабилитацията на централния терен на базата в Коматево. В плановете му влиза и довършването на строежа на стадион "Христо Ботев".
 
Срещу Монтана Ботев отново ще разчита на Грегъри Нелсън и Рихави Кифуати в последния си официален мач за настоящата година. Жълто-черните ще търсят спечелването на три точки при гостуването. При евентуален успех канарчетата ще се откъснат от
монтанци и Пирин в битката за оцеляване в елита. Холандецът Грегъри Нелсън въпреки болежките ще стисне зъби и ще поведе атаката на пловдивчани. Рихави Кифуети пък е амбициран да се отблагодари на клубното ръководство за новия договор, който подписа в петък до лятото на 2017 година. В атака опциите на Ботев намаляха след контузията на Александър Колев. Почти сигурно резерви ще останат Даниел Генов и Божидар Васев. В халфо-вата линия старши треньорът на канарчетата Николай Костов ще заложи на Милен Гамаков, Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов и Серкан Юсеин. В центъра на защитата Радослав Терзиев заема мястото на контузения Даниел Златков. Той ще се партнира с Пламен Николов, а по фланговете ще оперират Йордан Христов и Филип Филипов.
 
Очаква се повече от 100 бултраси да подкрепят своите любимци срещу Монтана, феновете искат от футболистите да измият срама от позорната загуба на Ботев с 0:6 на "Огоста" в началото на сезона, довела до освобождаването на треньора Петър Пенчев и вратаря Михаил Иванов. 
 

„Тема Спорт”: И Варела се насочва към изхода на Коматево
 
Бъдещето на Нико Варела в Ботев Пловдив е под въпросителна. Уругвайското крило изненадващо не попадна в групата на жълто-черните за мача с Монтана. Той не е контузен, но въпреки това на последното занимание не се готвеше с основната група футболисти. Треньорът Николай Костов не е очарован от качествата и двете страни може да се разделят през зимата. През кампанията Варела записа 15 мача в А група, в които вкара три попадения.
 
Ботев почти сигурно ще скъса договора на нападателя Жоел Чибамба, който не успя да впечатли. Той участва само в 5 срещи в елита, в които не се разписа. След Нова година Димитър Алексиев също може да не е част от жълто-черните. Бившият футболист на Хасково бе на терена само в четири срещи в А група, така и не вкара гол.
 
Както е известно, Ботев прави всичко възможно да си върне под наем национала Тодор Неделев от Майнц 05. Развитие по преговорите с германския клуб обаче едва ли ще има преди Нова година.