Съдийската комисия развърта метлата на полусезона и дава дербита на млади рефери през пролетта

Отнемат 1000 точки на Георги Йорданов, временният шеф се чуди на мнителността на Литекс

Съдийската комисия развърта метлата на полусезона и дава дербита на млади рефери през пролетта
От 1 февруари ще има нови ранглисти на съдиите. Не може да не ги намалим. Както ще има редуциране на съдиите, така и редуциране на съдийските наблюдатели. Това обяви временно изпълняващият длъжността председател на Съдийската комисия Петър Петров на пресконференция днес, изтъквайки че една от причините е намаляването на „А” група след надвисналото изваждането на Литекс. Срещата с журналисти бе организирана във връзка с края на есенния полусезон, който завърши с огромни скандали, свързани със съдийството.
 
В резултат днес временно бяха спрени правата на съдиите Георги Йорданов, Таско Тасков и на лайнсмена Николай Стайков, които бяха назначени за двата мача между Литекс и Левски.
 
Петров бе помолен да коментира наказанието на Георги Йорданов, който бе определен за съдия №1 на 2013 г.
 
Така, както в тениса всеки играч трябва да защити класирането си в ранглистата, така и тук - отнемат му се 1000 точки и в ранглистата пада надолу, съжалявам - каза Петров. - Снема се доверието за неопределен период от време. Това е, колко ще продължи времето, не се знае. Дано не е за постоянно.”
 
Временният шеф на съдиите призова клубове и медии да не подлагат на напрежение реферите преди мачовете, а да го правят след това.
 
„След мача е важно – тогава ни разкъсвайте. Чета - неопитният Мартин Стоименов ще свири Ботев – Левски. Защо да е неопитен, след като е свирил на всички нива? Ще влиза в боя, това е. Младите ще влизат и ще свирят. Може от пролетта да ползваме младите в тези дербита.”
 
„Да сте видели от етичната и треньорската комисия наказания? А Моуриньо и най-големият треньор на Манчестър Юнайтед като критикуват, ги глобят 20 000 паунда и трак… Плащат.”
 
„Не мога да разбера откъде е тая мнителност от Литекс. По-добре треньори и мениджъри да насочат футболистите да играят футбол, а не някакви предварителни нагласи, че някой ще сгреши. Когато тръгваш с такава нагласа, една малка грешка става голяма. Нека да бъдем по-позитивни.” 
 
Нашият инструктаж е феърплей, феърплей, феърплей, без значение зелени, сини, оранжеви”, подчерта Петров
 
Относно коментарите на съдийския наблюдател на мача Левски – Литекс, който беше прекратен от ловчанлии в знак на протест срещу съдийството на Георги Йорданов, че арбитърът се е справил добре, съдийският шеф каза:
 

„Съгласно инструкциите на УЕФА, при прекъсната среща оценката е 0.0. Оценката се поставя от Съдийската комисия. За мача не е поставена никаква оценка. Разговарях с Момиров. Каза ми: ‘Питат ме на слизане това червен картон ли е?’. Той няма право да коментира и го знае. Дори санкционирахме двама наблюдатели от Б група. Както ще има редуциране на съдиите, така и редуциране на съдийските наблюдатели”, отсече Петров.   

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки