Съдийската конвенция на УЕФА не позволява чужди рефери да свирят у нас

От евроцентралата четат родните медии какво пишат за съдийството, разкри Петър Петров

Съдийската конвенция на УЕФА не позволява чужди рефери да свирят у нас
Родната Съдийска комисия няма да позволи чужди рефери да ръководят футболни срещи у нас, каквото желание предяви Литекс за бъдещите си мачове срещу Левски.
 
„От водещите клубове влиза предложение за евентуално ръководене на срещите от международни и даже елитни съдии. Като българин, поне до този екип (бел.ред. – състав на комисията) това ние не можем да го допуснем и ще ви кажа защо – конвенцията не ни го позволява”, обясни на пресконференция временно изпълняващият длъжността председател на Съдийската комисия Петър Петров.
 
„УЕФА ни дава 100 000 евро до 2019 г. да обучим и подготвим съдии. Търси се качество. Не на последно място, за тези водещи съдии струва – за главен 8 хил. евро, за асистент 5 хил. евро, отделно самолети бизнес класа, три дена губи по хотели”, добави той.
 
„Нека тези средства ги вложат в детско-юношески футбол.”
 
„Ако тук в България не им даваме доверие… На кое място в ранглистите на клубовете са нашите елитни футболни клубове, за да искаме съдии отвън. Така че нека да се замислим върху това – за да издигнем нивото на футбола трябва да работим заедно. УЕФА иска млади съдии, които да изкарат няколко цикъла.”
 
Петров разкри, че УЕФА следи под лупа какво пишат българските медии.
 
„Много са важни вашите коментари за съдийството. В УЕФА всичко четат. Марк Бата (член на Съдийската комисия на УЕФА, отговорник за България – бел.ред.) гледа всички наши мачове и чете цялата преса. Те знаят всичко”, каза временният съдийски началник.  
 
„От тази година за първи път има т.нар. електронно първенство. 3 часа след края на мача наблюдателят трябва да е поставил първата оценка на съдията. След това този доклад пристига в нашата комисия. Всички мачове се гледат отново. Днес анализирахме последния кръг. В Б група също имаме санкционирани съдии за нееднакъв критерий – на Нефтохимик – Добруджа и на Локомотив (Горна Оряховица) – Септември (Симитли)”, съобщи още Петров.
 
„Още на момента съдията знае всичко за мача.”
 
Запитан защо едни и същи наши арбитри постоянно свирят в турнирите, а други – не, той обясни: „Международен съдия се сменя само ако има готов на неговото ниво. Международното съдийство не е училище. Те не искат там да ги учат. Искат да ги вземат и да ги ползват директно. А група също не е училище. Да, лятото утвърдихме тази ранглиста, но сега януари ще поправим тази грешка. Раздута е ранглистата като количество. Но сега перспективен съдия ще има не само един, а по пет мача. Ще вадим съдии на полусезона. Един от най-важните критерий е психическа устойчивост.”
 

„Конвенцията е нашият нормативен документ”, завърши Петър Петров. 

Работна виза бави бразилец за Черно море

Вижте подробности

Официално: Юноша на Локо (София) подписа първи професионален договор

Ерик Манолков парафира с тима

Бившият халф на Черноморец (Бургас) Сайду Дембеле преговаря с клубове от efbet Лига и Втора лига

Той може да играе на всяка позиция в халфовата линия

Официално: Хебър представи още две нови попълнения

Вижте и кои са те

Трансферен удар! Добруджа привлече Румен Руменов от Спартак (Варна)

Добричлии направиха голяма бомба

Иван Василев си тръгва от Локомотив (София)

Той е успял да намери човек на когото да продаде клуба

Новият вратар на Левски проведе първа тренировка с тима

Матей Маркович вече се готви с отбора

OФИЦИАЛНО: Левски представи Матей Маркович

Договорът на вратаря е за следващите три сезона

Лудогорец, Левски и Черно море тръгват ударно в първенството

Вижте подробности

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки