Сензациите в пресата: Лупи с нова схема за ЦСКА

И още: "Беларуската трансферна цел е по джоба на Левски", "Томов водел амекиранците в ЦСКА", "Ботев отмъква близнаците от Левски"

Сензациите в пресата: Лупи с нова схема за ЦСКА

Сензациите в българските спортни издания от днес, сряда, 30-и декември 2015 година:

 

"Стандарт": Лупи с нова схема за ЦСКА

 

Призракът на Александър Томов се завърна на "Армията". Лупи отново е скроил план, с който да се намърда в ЦСКА. Това стана ясно след се появи новината, че на хоризонта са се появили американски инвеститори, което да поемат "червените". За това разкри бизнесменът Трой Брейзъл. Той  представлявал група инвеститори, които контролират отбори от НХЛ и футболната лига. Въпросните господа знаели за проблемите на ЦСКА и се интересували каква е цената на отбора.

 

Интересно е, че в писмото се споменава името на Румен Вътков. Той е приближен на Александър Томов и бе търговски директор на ЦСКА при последния престой на Лупи начело на клуба.

 

От писмото, адресирано до Александър Тодоров, стават ясни намеренията на бизнесмените. Те искат от Гриша Ганчев четиримесечен "ексклузивитет" и в този срок той да изчисти дълговете на клуба, след което да каже каква е цената на ЦСКА.

 

Брейзъл твърди, че е представител на фирмите "Sports Advisory Group" и "Prime Victus". Докато първата се е занимавала по-директно със спорт, то втората е компания само за спортна статистика. Брейзъл дори вече е бил в България и се е опитал да стигне и до министъра на спорта Красен Кралев. Такава среща обаче не се е състояла.

 

"24 часа": Томов водел амекиранците в ЦСКА

 

Американецът Трой Брейзел, който се афишира като инвеститор в ЦСКА, бил близък на Александър Томов по схемата, използвана от бившия вицепремиер. Заради това Ивайло Манджуков и Милко Георгиев не се явили на среща с него. Брей-зел, който представлява компания за спортни анализи, твърди, че през септември е искал среща с шефовете на „червените". Датата е само ден преди дружеството да бъде обявено в несъстоятелност от съда. Когато били поискани финансови гаранции, всичко се разсъхнало.

 

"24 часа": Беларуската трансферна цел е по джоба на Левски

 

Основната трансферна цел на „Левски" за заздравяване на защитата -беларуският национал Сергей Политевич, е напълно „по джоба" на „сините" спрямо гласувания от шефовете увеличен бюджет за класни попълнения през зимата. 25-го-дишният бранител получава по 8000 долара в „Динамо" (Минск), разбра „24 часа". По актуалния курс това прави около 7330 евро. Досега на „Герена" плащаха максимум до 6000 евро, но вече не е проблем за играч като Политевич да се предлага и до 3000 евро над досегашните му условия.

 

Наскоро се появи информация, че Сергей прибира по 15 000 долара (около 13 750 евро) в Минск, което правеше трансфера му на „Гере-на" да изглежда „мисия невъзможна".    

 

Самият Политевич обаче все още обмисля офертата от София, вероятно надявайки се и на по-добри лични условия.

 

"Меридиан мач": Ботев отмъква близнаците от Левски

 

Ботев (Пловдив) е на път да направи сериозен трансферен удар. "Канарчетата" опитват да привлекат в състава си двама от топ талантите на Левски Борислав и Радослав Цоневи. Договорите на близнаците със "сините" изтичат в края на сезона и на този етап те все още не са ги подновили. Двамата имат оферти от Левски, но в същото време са получили такива и от Ботев. Козът на пловдивчани е гаранцията за титулярни места, докато на "Герена" конкуренцията е по-голяма. Освен това в Пловдив Цоневи ще получават и по-големи заплати след финансовото стабилизиране на клуба.

 

В момента братята не играят достатъчно на "Герена" и точно това е причината да обмислят варианта да си тръгнат. Боби Цонев започна добре, след което се контузи. Брат му пък така и не успя да се наложи след това. За местата в средата на терена бяха предпочитани Джереми де Ноойер, Мигел Бедоя, Георги Костадинов и Владимир Гаджев и едва когато двама от четиримата липсваха се появяваше Ради Цонев.

 

Евентуалното напускане на двамата ще създаде огромен проблем пред Левски, тъй като се чака продажбата и на Божидар Краев най-късно през лятото. Мики Орачев също е желан в Полша, което може да отвори проблем кой да играе в квотата до 21 години в титулярния състав.

 

Цоневи влизат в полезрението и на Лудогорец още от времето на Едуард Ераносян, но засега не са били потърсени от Разград.

 

"7 дни спорт":  Левски започва подготовка без Владо Гаджев, той дал срок на Кубан

 

Ситуацията около Владимир Гаджев продължава да бъде много заплетена. Халфът на "сините", който има подписан предварителен договор с Кубан (Краснодар), не знае къде ще продължи кариерата си. Националът нито за момент не разкри дали иска най-накрая да се пробва в чужбина, или да продължи да играе на "Герена". Последните информации обаче сочат, че "сините" ще започнат подготовката си без него.

 

Гаджев е дал срок на Кубан до 11 януари, за да се разбере около договора си. В него има няколко административни пречки, които трябва да се изчистят, преди да може той да замина зе Краснодар.

 

Според запознати Кубан има някои неясноти и около финансирането си, които за момента пречат на неговия договор. Заради всички тези неизвестни, Гаджев е помолил руснаците да му дадат отговор по-рано, за да не държат в неведение Левски. Селекцията на "Герена" до голяма степен зависи от това дали вторият капитан ще си тръгне и ще отвори още една дупка след напускането на Аймен Белаид и Живко Миланов.

 

Левски се събира на 7 януари в София, където ще бъде в първите дни от зимната подготовка. После отборът ще има лагер в Южна България, а след това заминава и за Турция. На територията на южната ни съседка отборът ще изиграя общо 6 контроли.

 

"Тема спорт": Ивелин Попов е футболист на 2015-а

 

Ивелин Попов почти сигурно ще спечели анкетата за футболист на 2015 година. Гласуването, което бе организирано от БФС, се проведе преди Коледа - 21-23 декември. Нападателят премина през лятото в Спартак Москва от Кубан Краснодар. С екипа на руския гранд той вкара красив гол на Зенит, като отбеляза още 3 попадения в общо 19 мача за първенство и купа.

 

С екипа на националния отбор записа 6 двубоя през 2015, в които реализира 2 попадения - срещу Италия (2:2) и Малта (1:0). Това срещу Скуадра адзура бе също доста красиво.

 

Досега той на два пъти оставаше в подножието на върха в анкетата. През 2010-а тя бе спечелена от Димитър Бербатов, а три години по-късно от Иван Иванов. През миналата победител в допитването сред родните медии стана вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов.

 

Както е известно, специална церемония по награждаването на призьорите този път няма да има, а официалните резултати ще бъдат обявени в средата на януари. За второто място спорят Георги Миланов, Бербатов и Ивайло Чочев.

 

Треньор на 2015 година пък почти сигурно ще бъде Станимир Стоилов. Той вкара Астана в групите на Шампионската лига, като там спечели 4 точки от четири равенства - две с Галатасарай и по едно с Атлетико Мадрид и Бенфика. Отделно Мъри стана шампион на Казахстан и отново ще атакува ШЛ. Втори се очаква да бъде старши треньорът на Черно море Никола Спасов, който само за три месеца спечели Купата и Суперкупата на България, като във финалите победи Левски и Лудогорец.

 

За най-добър нападател в А група призът се очаква да отиде в Данило Морено Асприя от Литекс.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки