Мъри Стоилов: Не можем да говорим за голям срив в българския футбол

„Не е Борислав Михайлов проблемът на българският футбол, а най-вече клубовете”

Мъри Стоилов: Не можем да говорим за голям срив в българския футбол

Треньорът на Астана Станимир Стоилов не смята, че българският футбол е в упадък. Според него просто отборите са станали по-равностойни.

„Не знам дали в българския футбол има упадък. Според мен има една равностойност. Не можем да говорим за голям срив, защото в две поредни години Лудогорец постигаше прекрасни резултати и в Шампионска лига, и в Лига Европа. Така че разградчани без конкуренция трудно можеха да се развиват. Да, тогава имаше силен Левски, силни Ботев, Локомотив Пловдив, Локомотив София, ЦСКА, Черно море... Една жестока конкуренция и затова може би Лудогорец бе по-силен. Надявам се отново да има такава конкуренция и да има силни български евроотбори”, коментира Мъри пред „Дарик”.

Той е категоричен, че Борислав Михайлов не е виновен за проблемите в родния футбол.

„Не смятам, че Борислав Михайлов е проблема на българския футбол и съм го казвал неведнъж. Аз мисля, че всички имаме вина за това състояние на футбола. И най-вече клубовете! За жалост националният ни отбор не успя да се класира на трето място в своята квалификационна група. Затова всички ние трябва да запретнем ръкави и да се замислим как да подобрим състоянието му – и футболистите, и треньорите, и клубовете, и футболният съюз. Само с общи усилия българския футбол има шанса да се върне на пътя на успехите. С нападки и постоянни недоволства няма да стане. Ако всеки погледне в собствената си градинка и се опита да я окопае по най-добрия начин, мисля че има шанс българският футбол да се спаси и да тръгне напред. Ако тръгнем да гледаме само колко лош е другият, а не поглеждаме себе си, надали ще стигнем далеч”.

Иначе мечтите на Стоилов като треньор са свързани с Левски, с който изживя европриказка преди 10 години.

„Единственото желание и единствените ми амбиции, които съм имал във футбола, са били да направя нещо значимо свързано с Левски. Два или три пъти аз бях готов да се върна и да вкарам Левски там, където беше и там, където трябва да е. Но за жалост все имаше едно „но”, все нещо не се получаваше. Сега моментът е такъв, че на този етап аз не мога да мисля за завръщане в Левски – имам двугодишен договор с Астана и ще се старая да го изпълнявам по най-добрия начин. Но мисля, че рано или късно моят път ще мине през Левски. И то този път трябва да бъде следният – да върнем ЕВРО-Левски. А не да се занимаваме с дребни неща”, емоционално сподели Мъри.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки