1. Novsport
  2. Славия
  3. Славия ще вади самурайския меч

Славия ще вади самурайския меч

Бърз като самурайски меч. Това е най-кратката характерис­тика за игра­та на Тайсуке Акиоши от ви­дяното досе­га в контролите на „Славия" в Турция

Славия ще вади самурайския меч
Бърз като самурайски меч. Това е най-кратката характерис­тика за игра­та на Тайсуке Акиоши от ви­дяното досе­га в контролите на „Славия" в Турция.
 
Повратливият халф с вкус към динамичния и офанзивен футбол има всички шансове да подпише договор със „Славия". Контрактът ве­роятно ще стане факт до броени дни.
 
Акиоши ще е първият японски футболист в българ­ското първенство. Преди 2 десетилетия „Славия" стана и първият наш тим с брази­лец в състава - защитникът Джери Перейра, който сега е лицензиран мениджър.
 
Освен всичко друго 22-годишният Аки, както вече го наричат съотборниците му, може да бъде и хит на пролетния дял на шампионата. И то не са­мо защото идва от далечна и екзотична страна.
 
„Много искам да играя в го­лям отбор и да направя ка­риера в Европа - започва разказа си на развален ан­глийски Акиоши. - След като изкарах три сезона в Сингапур имах вариант да се върна в Япония, но предпочетох да потърся възможност за изя­ва в Европа. Преди повече от месец завърши шампиона­тът на Сингапур и се прибрах у дома (б. а. - играчът е роден в град Кумамото, който е близо до Фукуока). Обади ми се моят агент и каза: ,Дко искаш, събирай си багажа и тръгвай за Анталия. Там те чакат в един добър отбор от България, казва се „Славия". Смятам, че ще бъдеш щаст­лив в този тим. Имат силен президент (б. а. - Венцеслав \ Стефанов) и много добър треньор (б. а. - Мартин Кушев). И...ето ме сега тук. Ерген съм и нямах проблем да тръгна веднага..." 
 
Японецът пристигна ден след като започна лагерът на „белите" в Пара. И игра във всички 4 контроли досега. Показа впечатляваща техни­ка на висока скорост, голяма борбеност, добър усет към играта с едно докосване. Има силен ляв крак, точен пас на средно разстояние, движи се много в средата на терена и по целия фронт на атаката. Често, когато загуби топката, си я връща веднага обратно. Внася голяма дина­мика в играта, има добър по­глед върху нея.
 
„Щом разбрах, че „Славия" е отбор от България, си казах: в тима няма как да не познават добре Котоошу. А се оказа, че само са чували за него... Котоошу е голяма звезда в сумото - продължава Акиоши. -Всички в Япония познават Котоошу, а има още няколко български добри сумисти при нас. Знам и, че българският футболист Илиян Стоянов направи много добра карие­ра в Япония.
Сега вече съм наясно - „Славия" е един от големите български клубове със славна история, който до­година ще чества сто годи­ни... Попитах за тази година 1913, която е по шапките и в емблемата на клуба, как­во означава. Казаха ми, че следващият сезон ще е много специален за клуба. Искам да съм част от отбо­ра тогава. Когато разбрах, че има вероятност да играя в български отбор, потър­сих повече неща за стра­ната в интернет. И раз­брах, че макар и далеч от Япония, българите и японците си приличат като манталитет и харак­тер. А сега вече усетих - точно така е. Наистина си прилича­ме. Но езиците ни са много, много различни. Разбрах, че българският и сръбският език си приличат. Имах в Синга­пур съотборник сърбин. Все повтаряше "П...у матер" (б.а. -изразът не става за публикуване), което така и не раз­брах какво означава."
 
Аки има 3 сезона в синга­пурския шампионат, който е като дублиращ на японския. Немалко клубове от страната на изгряващото слънце имат свои филиали в Сингапур. Тайсуке първо играе в „Албирекс Ниигата - С", а после и в SAF - FC, с който има мачове в Шампионската лига на Азия. „Много ми допаднаха момчетата в отбора, приеха ме веднага и се отнасят приятелски към мен - доверява Аки. Ще се радвам, ако заиграя в
„Славия" и успея да доприне­са нещо за възхода на отбо­ра. Трябват ми още няколко мача, за да започна да се раз­бирам по-добре на терена със съотборниците ми. Всич­ките играчи в тима са силни физически и бързи, много технични са. Не знаех нищо за българския футбол но сега виждам, че класата му е сериозна. Надявам се да изживея в България най-ху­бавите моменти в кариерата си досега."
Заги: Трябва работа, работа, работа

Има и такива мачове, призна треньорът след 0:2

Заги пусна Славия в почивка след победата

"Белите" разпускат преди дербито с ЦСКА

Венци Стефанов: Насар е истински шампион, при него няма шест-пет

Босът на "белите" доволен от успеха над Спартак

Заги: С един допуснат гол не свършва светът

Заслужена победа, доволен е треньорът на Славия

Двоен удар за Славия за дербито с ЦСКА

Титуляри на "белите" увиснаха за дербито

Двама се завръщат в групата на Славия

Емил Мартинов и Кристиян Стоянов на линия за мача със Спартак (Варна)

Потвърдено! Тони Тасев е футболист на турския Ерзурумспор

Офанзивният състезател е публикувал снимка в социалните мрежи

Заги обяви групата на Славия, Тасев аут

"Белите" гостуват на Хебър...на "Овча Купел"

Талант на Славия следен от италианци

Алмишев блести в академията