1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Изпълкомът с три варианта и решение по казуса Литекс

Изпълкомът с три варианта и решение по казуса Литекс

Измина точно месец, откакто ловчанлии напуснаха демонстративно терена в дербито с Левски

Изпълкомът с три варианта и решение по казуса Литекс
Ден след ден, седмица след седмица казусът с изваждането на Литекс от "А" група остава неразрешен.

Измина точно месец, откакто ловчанлии напуснаха демонстративно терена в дербито с Левски и след това бяха изхвърлени от елита след заседанието на Дисциплинарната комисия. Последва потвърждаване от Апелативната комисия, след което обаче наказанието не влезе в сила.

В последната седмица в публичното пространство бяха лансирани различни варианти за решение на Изпълкома по въпросния казус. Темата е най-коментираната във футбола в момента. Обсъждани бяха куп варианти за това какво може и какво не може да реши Изпълкомът.

По устав единственото, което може да направи, е да потвърди решението на Дисциплинарната и Апелативната комисия за.изваждане на ловешкия клуб от "А" група. Оказва се обаче, че има поне още два законови изхода. Това разкриха двама от най-известните и подготвени юристи в България. Те пожелаха да запазят анонимност, но разясниха надълго и нашироко казуса пред "7 дни спорт".

Първият е Изпълкомът да реши, че има правно разминаване в наредбата и устава, и да осигури правото на Литекс да обжалва санкцията пред Арбитражния съд на ФИФА (КАС).

Именно това е записано в Устава на ФИФА и по-специално в член 17. Арбитражното споразумение означава, че двете страни са съгласни с факта, че решението е неправилно взето. На практика така БФС признава, че има разминаване между правилник и наредба и че решението е оборимо от КАС.

В този случай се иска бърза процедура по свикване на заседание на съда в Лозана и там се взима окончателното решение. То не подлежи на ново обжалване, а е окончателно. Това означава, че ако КАС реши, че Литекс правилно е наказан, то клубът отива безапелационно в по-долната група - в случая в "Б". А ако реши, че клубът неправилно е изваден на основа доказателствата, които ще получат от България, тогава Литекс може да бъде върнат да доиграе сезона в елита. Разбира се, това е само работна хипотеза.

Другата възможност, казусът да има законово развитие извън Изпълкома, е той да свика извънреден конгрес или както е записано по устав - общо събрание, което обаче да бъде отчетно, а не изборно. Тогава то може да вземе окончателното решение за изваждането или оставянето на Литекс. Този вариант минава през бързо заседание на изпълнителното бюро, за да може да бъде обнародвано свикването, и след месец да бъде свикано събранието.
Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА ЖИВО: Черно море - ЦСКА 0:0

Следете с Novsport.com

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев

Генчев спира войната с ЦСКА

Аз одобрявам постовете във фейсбук страницата ми

Хебър нападна елитен съдия, не искат да им свири повече мачове

Станимир Тренчев си навлече гнева на отбора от Пазарджик

Крумовград победи с 2:0 и наля още масло в огъня на Локо Пловдив (ВИДЕО)

"Смърфовете" записаха пети мач без победа