1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Сити детронира Порто, Лига Европа ще има нов шампион (видео)

Сити детронира Порто, Лига Европа ще има нов шампион (видео)

"Гражданите" надделяха над португалците с общ резултат 6:1 след успех с 4:0 на "Етихад" в Манчестър

Сити детронира Порто, Лига Европа ще има нов шампион (видео)

Отборът на Манчестър Сити се класира на 1/8-финалите от надпреварата Лига Европа след победа с 4:0 над гостуващия тим на Порто. По този начин португалците, които са действащи шампиони във втория по важност европейски клубен турнир, бяха детронирани от английския тим. Сити сякаш дори не показа пълния си потенциал на свой терен и след като беше победил в първия мач с 2:1 като гост бе достатъчно спокоен, за да диктува темпото в играта.

 

Oще в 19-та секунда на двубоя домакините излязоха напред в резултата с попадение на Серхио Агуеро, което падна след подаване на Яя Туре. Облечените в небесно синьо футболисти бързо усетиха, че държат всичко в ръцете си и решиха да не се напрягат излишно след като вече имаха стабилна преднина в общия резултат.

 

В 16-та минута Елтон спаси гостите от сигурно второ попадение, спасявайки удара на останалия сам срещу него Туре. Отбитатата топка попадна в краката на Агуеро, който се опита да изведе отново Яя, но последният бе в засада.

 

В ответната атака Силвестре Варела пропусна първото чисто голово положение за Порто. Варела бе добре изведен в английското наказателно поле, но не успя да преодолее вратаря Джо Харт.

 

В 29-та минута Агуеро нацели напречната греда на Елтон, след като бе чудесно изведен от Давид Силва в близост до дясната част на португалското накзателно поле. Агуеро преодоля Елтон и се опита с прехвърлящ удар да удвои, но красиво запратената топка срещна гредата.

 

В следващите минути Порто оказа сериозен териториален натиск над съперника си от Острова, но така и не можеше да стигне до 100-процентови положения. Играта на "драконите" се движеше предимно около наказателното поле на Джо Харт, но бранителите от Манчестър не позволяваха тя да се пренесе в него дори и за кратко.

 

Най-активни за госитте бяха Хълг, Моутиньо и Варела. В 44-та минута Хълг стреля от пряк свободен удар, но силният му изстрел се отклони в тялото на бранител от състава на Манчини и излезе в корнер.

 

Второто полувреме бе лишено от интрига дори повече от първото, поне в последните 20 минути. В началото на втората част гостите стигнаха до гол, но той бе отменен от главния рефер Волфганг Щарк поради засада. След 57-та минута, когато се случи конкретната ситуация, ентусиазмът на португалския клуб сякаш спадна и играчите му не успяха да разгърнат потенциала си по-късно.

 

В 76-та минута резервата Един Джеко направи резултата 2:0 след подаване на Кун Агуеро, а след головата атака Порто остана и с човек по-малко, тъй като червен картон за опасна игра получи Роландо. Бившият наставник на тима от град Порто Андре Вияш-Боаш бе на стадиона и стана свидетел на безсилието на бившите си възпитаници, точно както в момента безсилен изглежда и неговият Челси. 

 

В 84-та минута Давид Силва вкара за 3:0, а крайното 4:0 оформи Давид Пизаро. Така след убедителния успех "гражданите" продължават в следващата фаза където ще срещнат победителя от двойката Легия (Варшава) / Спортинг (Лисабон). Лисабонският отбор домакинства на поляците утре. 

Легенда на Интер се подигра на Ибрахимович

"Дано Малдини не се върне в клуба", заяви Марко Матераци

Анчелоти се надява да има Камавинга на линия за дербито с Атлетико

Френският халф все още лекува контузията, която получи преди Суперкупата на Европа

Добра и лоша новина около Де Бройне

Белгиецът пропуска дербито с Арсенал този уикенд

Феновете на Рома се вдигат на бунт

Те не са доволни от уволнението на Даниеле Де Роси

Милан реши: Фонсека изхвърча, ако загуби дербито с Интер

Големият сблъсък е тази неделя

Реал Мадрид започва работа по трансфера на Флориан Виртц

Халфът на Байер Леверкузен отдавна е трансферна цел на "белия балет"

Напрежение в Милан: Фонсека и Ибрахимович не се понасят

Бъдещето на специалиста начело на "росонерите" е под сериозна въпросителна

Артета не спести суперлативи след спасяванията на Рая

Ето какво заяви испанският мениджър

Грешникът за Аталанта разясни какво се е случило при дузпата

Матео Ретеги беше спрян на два пъти от Давид Рая срещу Арсенал