Започва третото издание на Ариана Аматьорска Лига (видео+снимки)

Хиляди участници от 8 града ще се състезават за големите награди на Ариана: демонстративен двубой срещу шампиона на България и титлата „Талант на турнира“

Започва третото издание на Ариана Аматьорска Лига (видео+снимки)
От днес започва регистрацията на аматьорски футболни отбори от цялата страна за третото издание на Ариана Аматьорска Лига. Турнирът се организира за трета поредна година от най-продаваната марка бира в България Ариана под патронажа на Президента на БФС Борислав Михайлов. На пресконференция в София днес организаторите представиха новостите на турнира през 2012 г.
 
Мачовете от турнира започват на 20 април 2012 г. в Благоевград. Осем български града ще посрещнат регионалните кръгове от непрофесионалното футболно първенство, а финалистите от всеки кръг ще спорят помежду си в големия заключителен финал на Ариана през това лято. Първенецът сред аматьорските състави ще получи своята голяма награда – двубой срещу шампиона на България по футбол (за сезон 2011/2012), а най-талантливият млад състезател ще изкара пробен период при шампионите с надеждата да стане професионален футболист.
 
Регионалните кръгове от Ариана Аматьорска Лига 2012 ще се проведат в периода април – юни в 2 етапа – директни квалификации и финали. Благоевград, София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Русе, Варна, Бургас ще приемат последователно кръговете в шампионата. Шестнадесетте финалиста (завършилите на първо и второ място от регионалните турове) печелят правото да представят града си в заключителния финален турнир, който ще се проведе на уникалния за България и Европа мобилен стадион „Ариана Арена“. През тази година във всеки град ще бъде излъчван „местен талант“, чиито футболни умения ще бъдат оценявани от спортните специалисти на Ариана и БФС. Победителят, получил голямата титла на Ариана „Талант на турнира“ ще има шанса да премине през пробен период в националния шампион на страната.


 
За да затвърди високото ниво на професионална организация и отличните условия за игра, които предоставя Ариана, всички регионални двубои ще се играят на най-добрите местни футболни комплекси, а финалите – на атрактивния преносим стадион „Ариана Арена“ с капацитет за 600 души. Зрителите на място ще могат да наблюдават всички мачове от европейското първенство по футбол на специални видео стени, монтирани край стадиона на Ариана. Освен това, феновете и техните приятели ще могат да се насладят на различни игри, организирани в рамките на всеки местен турнир.
 
Нарастващият с всяка година интерес към Ариана Аматьорска Лига е показател за високото ниво на турнира. Това ни амбицира да осигурим възможност за все по-голям брой отбори да се запишат за участие този година, като очакваме около 30 % повече участници. Благодарение на уникалния мобилен стадион „Ариана Арена“ регионалните финали ще се играят на централно място в съответния град с възможност за повече хора да се насладят на играта. Ние искаме да изведем футбола от закритите професионални игрища и да го направим достъпен за още повече хора“ – коментира Рууд ван ден Ейнден, Изпълнителен директор на „Загорка“ АД, компанията в чието портфолио е марката „Ариана“.
 
„Голямата награда в турнира – приятелски мач между шампиона на Ариана и шампиона на България за сезон 2011/2012 в А-група, е безспорен стимул за всеки един отбор да участва в надпреварата. Освен това даваме възможност за изява на повече млади и талантливи футболисти. И през тази година най-перспективните млади състезатели ще се състезават за сбъдването на една своя мечта – пробен период в шампиона на България“, допълни той.



 
Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви от своя страна: „Няма много подобни инициативи в България, като турнира на Ариана, които подкрепят футбола на такова мащабно ниво. Искам да благодаря на Ариана за това, че за трета поредна година прави всичко възможно, за да доближи футбола до всички, да направи съпричастни многобройните фенове към любимата игра, за да изпитат тръпката от голямата спортна емоция. Условията, които Ариана осигурява по време на регионалните кръгове на Ариана Аматьорска Лига, са възможно най-добрите за футбол в страната за този формат. Подкрепям Ариана Аматьорска Лига 2012  и пожелавам успех на всички участници!“







По време на пресконференцията бе представена и новата спортна екипировка Diadora, с която ще играят отборите в надпреварата. Четири цветови гами на най-новите екипи от Diadora, както и топки от последната колекция на фирмата-производител, ще бъдат използвани от отборите по време на турнира. Благоевградският отбор „Бенефис 2011“, миналогодишният шампион на Ариана Аматьорска Лига, представи новите екипи и заяви своите намерения да защити титлата си и през 2012 г.

Какво се случи през изминалите два сезона?


През 2010 и 2011 г. се проведоха първите две издания на турнира, даващи уникалния шанс на един аматьорски отбор от цялата страна да срещне професионалния футболен шампион на България. В рамките на две поредни лета 9 града в България бяха домакини на най-мащабната футболна надпревара в страната с общ брой на участниците над 24 000 аматьори, обединени в над 2 400 отбора. Голямата нестандартна награда на Ариана – привилегията шампионът на Ариана да се изправи срещу професионалния шампион на България, предизвика огромния интерес към спортната инициатива. Допълнителен стимул за участващите хиляди любители-футболисти от цялата страна, бе възможността, която Ариана осигури на най-талантливия непрофесионален футболист да изкара пробен период в лагера на шампиона от миналата година Литекс. Състезанията от веригата на Ариана бяха посетени от общо 60 000 зрители. Шампионите на Ариана за 2010 „Ивис“ (Стара Загора) и за 2011 г. „Бенефис 2011“ (Благоевград), изнесоха спектакъл за зрителите срещу двукратния шампион на България за тези две години – „Литекс“.  

Основнa информация за Ариана Аматьорска Лига
Ариана Аматьорска Лига 2012
·       За трета поредна година Ариана организира национален турнир за аматьорски футбол – Ариана Аматьорска Лига
·       8 града и хиляди участници ще се съревновават за мечтаната награда – уникалният шанс техният отбор да се изправи срещу шампиона на България по футбол за сезон 2011/2012 г., а един талант да изкара пробен период в шампиона на България
·       Турнирът ще се проведе и през тази година в 2 етапаквалификации с директни елиминации (участват всички регистрирани) и групова фаза/финали (16 отбора, класирани от първия етап).
·       Големият финален турнир ще противопостави един срещу друг 16-те регионални първенци, завършили на 1-во и 2-ро място в своите градски турнири
·       Най-добрият отбор сред финалистите, който завоюва титлата „шампион на Ариана Аматьорска Лига 2012“, ще се изправи в приятелски демонстративен двубой срещу шампиона на България на уникалното футболно съоръжение – мобилният стадион „Ариана Арена“.
·       През 2012 година един аматьор може да сбъдне своята мечта и да стане професионален играч, благодарение на специалната награда на Ариана – талант на турнира „Ариана Аматьорска Лига“ 2012
·       Във всеки един от градовете ще бъде определен на местно ниво талант на „Ариана Аматьорска Лига“, който ще се състезава на големия финал за отличието – „талант на турнира“, което му дава възможността да прекара пробен период в шампиона на България
·       Европейското първенство по футбол в Полша и Украйна ще бъде предавано на специални телевизионни екрани на мобилния стадион „Ариана Арена“.
·       Национален медиен шампионат ще бъде организиран паралелно с провеждането на аматьорския турнир
 
Градове и дати
  • Благоевград: 20 – 22 април (квалификации), 04 – 06 май (финали)
  • София: 04 – 06 май (квалификации), 11 – 13 май (финали)
  • Пловдив: 11 – 13 май (квалификации), 18 – 20 май (финали)
  • Стара Загора: 18 - 20 май (квалификации), 01 – 03 юни (финали)
  • Плевен: 01 – 03 юни (квалификации и финали)
  • Русе: 08 – 10 юни (квалификации), 15 – 17 юни (финали)
  • Варна: 15 – 17 юни (квалификации), 22 – 24 юни (финали)
  • Бургас: 22 – 24 юни (квалификации), 29 юни – 1 юли (финали)
 
История на турнира
„Аматьори срещат професионалисти“ 2010
  • 1033 отбора от 10 града в страната взеха участие в първото издание на надпреварата.
  • 10 000 състезатели от различни възрасти се включиха в състезанията от непрофесионалното футболно първенство. Повече от 50 % от тях участваха за първи път в турнир от подобен ранг.
  • Над 30 000 зрители посетиха регионалните кръгове в Благоевград, Стара Загора, Пловдив, София, Плевен, Шумен, Русе, Варна, Бургас, Хасково, както и финала в София.
  • Ариана доказа, че аматьорският футбол в България заслужава професионално отношение, чрез партньорството си с Български Футболен Съюз и високото ниво на организация и условия на турнира.
  • Всички 10 регионални първенци се състезаваха на финала за голямата награда на Ариана – двубой срещу шампиона на България за сезон 2009/2010 – „Литекс“.
  • Отборът на „Ивис” от гр. Стара Загора грабна купата на Ариана, като победи на финала благоевградския „Атлетик Грамада” с 6:5 след изпълнение на дузпи. „Ивис“ спечелиха голямата награда в турнира и изиграха атрактивен футболен двубой срещу Литекс на националния стадион „Васил Левски“.
  • Официални лица на кампанията бяха националният селекционер през 2010 г. Станимир Стоилов – в ролята на футболист-професионалист, и актьорът Красимир Радков – в тази на футболист-аматьор.
 
„Ариана Аматьорска Лига 2011“ – успешното продължение
  • 9 града посрещнаха регионалните състезания в Ариана Аматьорска Лига в периода май-август 2011 г.
  • Над 1 400 аматьорски отбора с над 14 000 непрофесионални футболисти се впуснаха в надпреварата.
  • Бяха изиграни 1 856 мача с почти 7 400 отбелязани гола и 920 часа общо игрово време. Двубоите бяха ръководени от над 160 съдии и делегати от БФС.
  • За първи път в България Ариана изгради в центъра на всеки град-домакин на турнира, своя уникален мобилен стадион „Ариана Арена“ – без аналог досега в страната. Арената разполага с: трибуни за 500 души в жълт цвят, подобни на тези, които ще бъдат използвани на летните олимпийски игри в Лондон това лято; изкуствена тревна настилка от най-ново поколение; специално проектирано за мобилното игрище осветление, което позволява безпроблемно провеждане на двубоите, дори и в по-късен час.
  • Големият финал във Варна противопостави един срещу друг 16-те първенци, завършили на 1-во и 2-ро място в регионалните кръгове на турнира.
  • Голямата и специалната награди на Ариана бяха в основата на силния интерес и високото ниво на игра в турнира. Приятелският двубой между шампиона на Ариана и шампиона на България за сезон 2010/2011 – „Литекс“, както и възможността най-талантливият непрофесионален играч да изкара пробен период в лагера на „Литекс“, вълнуваха всички участници през цялото време на състезанията.
  • Отборът на „Бенефис 2011” от Благоевград спечели трофея на Ариана, след като надви „Рай-Комерс“ от Пловдив с 8:7 след изпълнение на дузпи. Момчетата от Благоевград бяха подкрепяни от над 800 зрители, изпълнили трибуните на „Ариана Арена“ в центъра на Варна, в мача си срещу шампиона „Литекс“.
  • Бивши национални състезатели и известни футболни личности подкрепиха турнира, а някои от тях се включиха и със свои аматьорски отбори: Христо Бонев, Златко Янков, Радостин Кишишев, Емил Кременлиев, Михаил Мадански, Здравко Здравков, Иво Андонов, Петър Михтарски, Гошо Гинчев, Пламен Гетов, Георги Йорданов-Ламята, Лилчо Арсов, Георги Чиликов, Пламен Крумов, Валентин Станчев и др. 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки