Кирил Домусчиев: Веднага ще гласувам "за" ЦСКА в нова Висша лига, но първо трябва да се случат три важни неща +ВИДЕО

Такъв проект е невъзможен без участие на държавата, идеи много, важното е кой ще дава парите, казва Домусчиев

Кирил Домусчиев: Веднага ще гласувам "за" ЦСКА в нова Висша лига, но първо трябва да се случат три важни неща +ВИДЕО

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев заяви, че веднага ще подкрепи евентуално участие на ЦСКА в нова Висша лига, но само ако са изпълнени критерии за подобряване на инфраструктурата на всички клубове, предаде репортер на Novsport.com.

„Имам много желания, обаче за съжаление нещата не зависят от моите желания. Думичката Висша лига е едно условно понятие, което на вас, журналистите и много хора им хареса и се наби в медийното пространство. Висша лига, та Висша лига... Тя може да се казва Суперлига или БГ Лига, както е Ла Лига в Испания. Говорим за един формат, в който да се намери вариант не само да се върнат големите имена – ЦСКА, Литекс, Локомотив (Сф), но и да се създават някакви по-добри условия и за футболистите на терена, и за публиката. Вие очаквате, че стадионите ще са пълни, но няма да са пълни, защото нормален човек няма да пусне детето си и няма да иде на стадионите при тези условия”, сподели Домусчиев на пресконференция днес.

"Ако юридически не е проблем да се оформи, всичко в полза на ЦСКА да се върне в елита поне аз лично ще го гласувам в Изпълкома. Каква му е работата на футболния съюз да се занимава с едно юридическо лице? БФС администрира първенството, това е работа на синдика, не на футболния съюз. Преди аз да стана член на Изпълкома още са се правили много компромиси с лицензите. Ако не са се правили тия компромиси, може би ЦСКА щеше сега да е един стабилен и здрав футболен клуб".

Той посочи конкретните стъпки, по които трябва да се върви, за да се стигне до нов елит в родния футбол с по-добри условия и завишено качество.

„Първо БФС трябва експертно, спазвайки всички закони и правилници, да измисли формат юридически как това нещо може да се реализира, за да могат да бъдат поканени тия отбор, които са във „Б”, „В” и окръжните групи. Аз ще гласувам моментално „за”, ако има подобна възможност. Но това е едната страна, дали БФС ще си свърши работата и ще предложи в най-кратки срокове нещо, защото времето е ценно и няма никакво време. Трябва да се предложи работещ вариант и да се гласува. Най-лесно е да си говорим с имена и с марки, ни кажете ми кое е ЦСКА? Всеки, който кандидатства, трябва да дойде и да каже „Аз съм това юридическо лице, мен са ме припознали феновете, имам стадион, тренировъчни игрища, осветление, терени и т.н.”. Никой не трябва да чака да го поканят. Трябва да настоява, да пита, да ходи на срещи в БФС и да заяви „Аз съм готов”. Досега готовност не съм прочел някой да е показал. Аз никога не съм чакал да ме поканят”.

Домусчиев подчерта, че проектът „Висша лига” за него изглежда невъзможен без финансова подкрепа от държавата.

„За да се реализира такъв проект, без участие на държавата няма да стане. Там вече е ролята на министъра на спорта. Най-лесно е да се дават идеи, въпросът е кой ще даде пари. Дали правителството ще направи един фонд, който всяка година да се обновява – дали ще са 20 или 30 млн. И всеки клуб, който има нужда от пари за терен, осветление, дренаж, да могат да кандидатстват. Ето – примерно Монтана – имат нужда от 1,1 млн. лева за терен и дренаж, за осветление примерно за 600 00 лв. Подават документи, подават ги, получават одобрение и ги получават. Тоя ресурс ще е ограничен и ще се преценява, но без участие на държавата, ако са пак същите кални ниви... Защо смятам, че държавата трябва да помага? Футболът през годините без държавна помощ, или несъществена, е вкарал немалко пари в бюджета и ще продължава да вкарва. Всеки бизнес за да вземеш, трябва да дадеш. Лудогорец е внесъл в последните 5 години 15 млн. лева данъци, ДДС, осигуровки. Община Разград помогна с 4 млн. лева за изграждане на една трибуна, но 1 млн. остана ДДС. Това обаче не беше по линия на спортното министерство, а за развитие на общините. За Висша лига трябва да има поне тези три важни неща, които да се случат”.

Той е категорично против евентуално сливане на „А” и „Б” група.

„Чувам някакви утопични идеи да се сливат „А” и „Б” група. Извинявайте, Лудогорец няма да ходи да играе в Крупник. Оня ден децата ни бяха там, това е подигравка с футбола. Няма да си пращаме децата да се контузят на тая крехка възраст”.

Собственикът на компанията, която държи тв правата за А група обеща на всички елитни клубове, че ще си получат обещаните пари.

„Аз съм поел ангажимент към клубовете, че ако трябва от джоба ще вадя парите, но те тия пари ще си ги получат. От догодина клубовете ще взимат по 6 млн. лева. Парите ги има, но смятам да поставя условия за повече взискателност тия пари да не отиват за ментета футболисти, а да отиват за инфраструктура. Заложено е в договора, че всички трябва да имат осветление и терени”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки