Йохан Кройф вкарва хеттрик на ЦСКА само 18-годишен

Най-изключителното в Йохан Кройф бе, че той остана до последно здраво стъпил на земята, казва Стоян Йорданов

Йохан Кройф вкарва хеттрик на ЦСКА само 18-годишен

Първият сблъсък на Иохан Кройф с български отбор не е в евротурнирите, а в контрола, която се е играла преди близо 50 години. На 7 август 1966 г. младият нападател повежда „Аякс" към разгромна победа със 7:1 над ЦСКА. Мачът е на стадион „Де Меер" в Амстердам, като се води официално за бенефис на известния холандски рефер Лео Хорн. Хорн е един от малкото, които са свирили 2 финала за КЕШ през карие­рата си и минава за един от най-вели­ките футболни арбитри в миналото.

„Тогава при нас се сменяха поколе­нията, а те започваха да изграждат големия отбор. Не ни бяха познати, отидохме едва ли не за победа. Но ни завъртя една истинска вихрушка", спомня си Аспарух Никодимов.

И наистина на полувремето резултатът е 5:0 в полза на домакините Хенрик Гроот открива, след това Кройф нанизва два на Йордан Фили­пов, а Ко Принс и Тон Веймер добавят по един.

„Излязохме с невероятно самочув­ствие. Все пак в отбора ни бяха доста от старите асове като Никола Цанев, Якимов, Василев. Треньор ни беше Стоян Орманджиев. Опитахме се да правим нещо като „Барселона", да играем с много пасове. И Кройф я вземаше, бърза контра и топката във вратата", спомня си и вратарят Стоян Йорданов.

Той влиза през второто по­лувреме. В него първо ЦСКА намаля­ва от дузпа чрез Иван Василев. Сяк Сварт бележи за 6:1, а накрая 18-годишният Йохан оформя хеттрика си.

„Той бе изключително труден футбо­лист. Гледаш го пред теб и докато се обърнеш, вече е на 30-40 метра. Тол­кова рязък старт имаше. Беше душата на този отбор. Сега всички се прехласват по „Барселона". Но този „Аякс" мачкаше не само с техника, но и с физика. В момента в „Барса" нямат тяхната физика. Прехласват се и по Роналдо. Но не може да има и срав­нение с Кройф. Той можеше много по­вече неща на терена. Жалко е, че си отиде толкова млад от този свят. Той е основата на съвременния футбол. Неслучайно всички го вкарват в трой­ката на най-големите футболисти за всички времена", продължи Никоди­мов, който пък е най-успелият българ­ски треньор в евротурнирите.

„На полувремето по-старите ни на­виваха, че едва ли може да обърнем мача. Това така и не се получи", до­пълва Никодимов.

„Най-изключителното в Йохан Кройф бе, че той остана до последно здраво стъпил на земята. За разлика от него Франц Бекенбауер бе студен като лед. А той просто сияше и извън терена", допълва Стоян Йорданов.

По време на предния сезон всъщ­ност изгрява звездата на Кройф, кой­то се превръща в основен играч на „Аякс". Дебютира едва на 16 години, когато наставник още е Вик Бланкенбург, но след това всичко остава в ръ­цете на Ринус Микелс.

Съставът на „Аякс" в този знаменит мач, който е първият на Кройф срещу български съперник, е Герт Балс, Вим Сурбиер, Тон Пронк, фриц Сотеков, Тео ван Дуйвенбоде, Ко Принс, Бени Мюлер, Сяк Сварт, Хенк Гроот, Йохан Кройф и Тон Веймер.

„Тогава изиграхме още два мача в Холандия и ги спечелихме. Май втори­ят бе с АДО и ги победихме с 4:1. Но срещу „Аякс" просто не можахме нищо да направим", продължава Стоян Йорданов.

„Много ни липсваше международен опит. Точно се сменяха поколенията. Аз и Пената дойдохме през лятото на 1964 г. Дори не се появявахме толко­ва редовно в стартовия състав", до­пълва Аспарух Никодимов.

Стоян Йорданов никога няма да за­брави как преди двубоите с „Аякс" за КЕШ Стефан Ковач се съгласил да на­прави обща вечеря с ЦСКА.

„Май бяхме в ресторанта на стадио­на. След вечерята излязохме навън и още дълго време разговаряхме. Кройф бе постоянно около нас. Толкова зе­мен човек беше. Тогава Стефан Божков попита Ковач каква е рецептата да се направи такъв отбор. Той му от­върна, че всъщност това не е неговият отбор, а всичко е продължение на ра­ботата на Микелс. А най-силното в съ­става било, че всички с изключение на Пит Кайзер, крилото, са родени на три преки от стадиона. И това ги пра­ви като юмрук", допълва вратарят на славния тим на ЦСКА.

„Сега, като гледам „Барселона", всичко е от Йохан Кройф. Просто подходиха невероятно. Основите са него­ви, стилът е неговият. Но намериха хората, които да продължат делото му", допълва Йорданов.

Той не скри задоволството си от представянето на Владислав Стоянов в контролата на националите срещу Португалия.

„Много се смееха на максимата, че вратарят бил половин отбор. В този мач се видя, че той може да е и 80-90 процента от отбора. Направи невероя­тен мач", категоричен е Йорданов.

По официалната статистика на „Аякс" ЦСКА е един от най-любимите съпер­ници на Йохан Кройф по време на ка­риерата му в холандския гранд. В три мача срещу „червените" той бележи 5 гола и дава две точни пода­вания на свои съотборници.

Кройф бележи попаденията си при първия сблъсък между двата тима за КЕШ. Първият мач в София завършва 3:1 за холандците на 8 ноември 1972 г. Сменен е още на полувремето, като на неговото място влиза Джони Pеп.

На 29 ноември „Аякс" побеждава с 3:0 след два гола на Кройф. Сезон по-късно „червените" слагат край на хеге­монията на „Аякс", но той вече е в „Барселона".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки