Иван Сеферинов влезе отново в залата в Тукуман след 28 години

Българките са най-младият отбор от четирите в групата в Тукуман – средната възраст на нашите е 25,2 години

Иван Сеферинов влезе отново в залата в Тукуман след 28 години

Волейболните националки направиха първа тренировка в официалната зала на първия турнир от Гран при в град Тукуман. Влизането в съоръжението имаше и сантиментални чувства за треньора Иван Сеферинов, който каза: „Тук съм бил”.

Селекционерът си спомни за далечната 1988 г., когато преди началото на олимпиадата в Сеул мъжкият ни национален отбор е играл на същото място мачове като част от подготовката за игрите. Тогава Сеферинов е бил помощник на Тодор Пиперков, този път влезе във „Флореста” като старши.

Залата на едноименния спортен клуб, както и Аржентина като цяло, приема за първи път двубои от женското Гран при. Строена е през 1980-а и годините на времето са оставили своя безмилостен отпечатък - сякаш никога не е реновирана за тези 36 години. И тук, както в предишния аржентински град – Хухуй, от прозорците влизат гълъби, трибуните са бетонни, а настилката на игрището гони по захабеност залата. Домакините информираха, че „Флореста” от дълги години не е ползвана за спорт, а за всякакви други дейности. На трибуните могат да седнат около 3000 души и се очаква да са пълни на всички мачове. Най-евтините билети са 200 песо (около 12 евро).

Българките са най-младият отбор от четирите в групата в Тукуман – средната възраст на нашите е 25,2 години. След това е тимът на Доминиканска република (25,5 г.), който е първият съперник на националките в петък от 18 часа местно време (24 наше). Отборът на Аржентина е със средна възраст 26,4 г., а този на Кения – с 26,8 г. Момичетата от Карибите обаче са най-високи – среден ръст 186 см, българките са втори със 185 см. Следват аржентинките (183 см) и кенийките със 178 см.

Всички от отбора ни тренираха на пълни обороти, като без проблеми е и Юлия Стоянова. Тя почувства болки в коляното на предишното занимание, но вече всичко е наред. Активно участие в тренировките взе и помощник треньорът Антонина Зетова, която демонстрира завидна физическа форма и спортни умения, с които заслужи признанието за най-добрата ни волейболистки в последните 20-ина години.

Волейболистките на четирите отбора от турнира Гран при бяха приети от кмета на града Хуан Манзур. Цялата управа на Тукуман посрещна гостите в голямата зала на кметството, която е много красива, но както много от сградите и спортните съоръжения в Аржентина е позанемарена. На влизане в площада автобусът с българките бе посрещнат от протест на пенсионери, но имаше и солидно полицейско присъствие.

Д-р Манзур отдели първо няколко минути в своя кабинет за треньорите и капитаните, после в големия салон кратки речи пред аудиторията държаха градски шефове и волейболни ръководители.

На излизане от кметството облечените в бяло българки бяха атакувани от млади момчета и момичета за снимки. Където и да се появят нашите се забелязват отдалеч заради високия си ръст и навсякъде са обект на специално внимание. Дори и по улиците ги спират възрастни хора, за да си направят селфи.

Лектори от Япония, Норвегия и Сърбия ще водят Треньорската конвенция на CEV в София

Ацуши Като е опитен волейболен треньор и инструктор от Япония

България ще играе приятелски турнир с Италия, Бразилия и Иран

Зала "Левски София" приема надпреварата през август

Национал на България с трансфер на Апенините

Георги Татаров подсили новака Юаса Батери (Гротадзолина)

Тежка загуба за България срещу Куба в Лигата на нациите

Момчетата ни допуснаха поражение с 0:3 гейма, като спечелиха само 56 точки в мача

България отстъпи пред световния шампион Италия (ВИДЕО)

Нашите не взеха гейм във волейболната Лига на нациите

Фурор за тима на Зетова в Тирана

Националният отбор на България приключи без загубен гейм груповата фаза на Балканиадата по волейбол до 18 години

Отнесохме Албания на Балканиадата по волейбол

Тимът на Антонина Зетова с 22 аса в Тирана

Иван Петков пое отбора на Ева Янева

Вижте подробности

България отнесе Турция за успех №3 във VNL (ВИДЕО)

Нашите вече имат 8 точки в актива си

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки