Бензема: Дешан преклони глава пред расистката част от Франция

"Аз съм в най-добрия клуб в света, къде другаде да ходя?"

Бензема: Дешан преклони глава пред расистката част от Франция

Ако някой се нуждаеше най-много от Шам­пионската лига, то това бе Карим Бензема. Ня­ма по-добър начин за край на един невероятно тру­ден сезон за играч, който бе въвлечен в скандал с Матийо Валбуена и няма да играе на европейските фи­нали в родината си. Остана му само Реал, за да постиг­не успех. Контузиите също помрачиха кампанията му. Няколко дни след триумфа в Шампионската лига Ка­рим прие репортер на "Марка" в дома си в Лион и говори открито за незарасналата си рана от отсъствието му от френския тим.

Какво си помислих­те, когато вдигнахте тро­фея в Милано?
- Първото чувство бе гор­дост, защото това бе труден сезон. Имахме някои проблеми, сменихме треньора. След ид­ването на Зидан нещата се подобриха, но в Ла Лига бяхме изостанали с доста точки. Мина ми през главата целият сезон, но мислех също за семей­ството си, за дъщеря ми, за всички, които вярваха в мен - фенове, треньор, президент, съотборници. За тези, които винаги бяха зад мен.

Раждането на дъщеря ви промени ли ви?
- Дъщеря ми е най-хубавият подарък, който животът ми е дал. Видях я преди мача, бях много щастлив. Тя не разбира много, защото е само на две.

Какво бихте казали на оне­зи, които поставят под въп­рос честността на спечеле­ната 11-а, например с твър­дението, че сте играли с най-лесните съперници?
- Големите отбори и голе­мите клубове винаги са кри­тикувани. Все има нещо, с кое­то да се заяждат. В крайна сметка говорим за най-добрия тим в света. А и финалът с Атлетико бе един от най-сил­ните ни мачове през сезона. От една страна - физически бяхме на висота, издържахме и психически. Това са неща, в които Атлетико е много си­лен, а ние бяхме по-добри. В продълженията мнозина полу­чиха схващания, но физическа­та ни подготовка при Зидан не остана незабелязана. Още преди две седмици той ни предупреди, че трябва да сме готови за продължения.

Видяхме ли вече най-доб­рото от вас в Мадрид? Мо­жете ли през следващия се­зон да сте още по-добър?
- Най-важното е да вървя напред, да прогресирам, да бе­лежа още и още. Чувствам лю­бовта на феновете, точно от това имам нужда. Когато чуя да скандират името ми на „Бернабеу", направо политам. Това ми дава сили да се боря. Наистина контузиите ми поп­речиха този сезон. Така ми тръгна още от предсезонна-та подготовка. Дано е различ­но догодина.

Какви цели ще си постави­те за следващия сезон и като отбор, и вие лично?
- Винаги трябва да си пос­тавяш цели. Надявам се да вкарам повече, да играя пове­че и да печеля повече трофеи.

Какво си говорихте с Гризман след финала?
- В такива моменти думи­те не са много. Беше разстро­ен, нормално е. Мисля, че е по-добре да говоря с него, когато е по-спокоен и финалът се от­далечи във времето.

Той ще е на европейското, а вие - не. Ще гледате ли ма­човете?
- Да, защото обичам футбо­ла и европейските първен­ства. Бих искал да играя за ро­дината си, но за жалост това е невъзможно.

Това ли бе най-тежкият удар в кариерата ви - когато разбрахте, че няма да ви по­викат за Евро 2016.
- Във футбола - да. Не ме взеха и на Мондиал 2010 в Юж­на Африка, но за европейски финали у дома е още по-теж­ко. Чисто спортно моето място е в отбора. После за­почнаха тези измислени исто­рии. Трябваше да го приема и едновременно с това да го забравя. Без съмнение, това е едно от най-големите ми ра­зочарования, макар да съм имал и други тежки мигове. Но аз няма да се предам, искам да стигна колкото се може по-високо в кариерата си.

Ще играете ли пак за Франция някога?
- В живота си човек трябва да се учи от грешките си, осо­бено в такива времена, не би­ва да таи омраза. Сега съм спокоен, концентриран, спече­лих каквото исках с клуба си. Във Франция скоро ще разберат, че са сбъркали и са се отнесли несправедливо с мен.

Съжалявам, че упорствам, но ще се върнете ли в нацио­налния отбор?
- Със сигурност. Те измисли­ха за мен правило, само за да не ме вземат в отбора. ОК, така да бъде. При положение че съдът не ме е намерил за виновен, не разбирам каква справедливост е да ме изва­диш от отбора? Когато ре­шат, че могат отново да ме повикат, няма проблем - ще играя.

Мислите ли, че Дешан и френската федерация взе това решение под натиск и въпреки желанието си? Спо­ред вас Дидие расист ли е, както каза Кантона?
- Не, не мисля така. Той просто се поддаде на натиска на расистката част от Фран­ция. Сигурно знаете, че екстремистката партия стигна до втория тур на пос­ледните два вота. Не знам да­ли това решение е само на Ди­дие, защото аз се разбирам добре и с него, и с президента. Нямам проблеми с никого. Сега започнаха да си измислят ис­тории, че съм създавал пробле­ми, че никога не съм бил щаст­лив в тима. Това просто не е вярно. Аз имам над 40 милиона последователи в социалната мрежа, а те ми казват, че хо­рата не ме искали?! Това е аб­сурдно. Има натиск, който се породи от говоренето на лъ­жи от някои журналисти по телевизията. Мисля, че който е взел решението - не знам да­ли е Дидие или президентът -просто се е поддал на натис­ка. Като казвам това, ще до­бавя, че стискам палци на Франция на европейското.

Според вас тимът на Дешан може ли да спечели евро­пейското първенство?
- Не знам... Може да стигне далеч, защото е силен отбор, на който му липсва само малко опит. Съставът е добър, има доста млади момчета, фенове­те ще ги подкрепят мощно. Поне така трябва да бъде.

Като обърнете поглед на­зад, съжалявате ли за нещо? Например - да помогнете на Валбуена да се измъкне от тази каша?
- В тази история единстве­ният, който знае всичко, цяла­та истина, е Валбуена. Той изигра роля, не каза истината. Аз се опитах да помогна, но от самото начало всичко бе срещу мен. Сега ме критику­ват много във Франция - и мен, и семейството ми, прия­телите ми, но ако бях лош чо­век, тръгнал по лош път, ня­маше да съм там, където съм сега. Пет години в Лион, седем години в Реал, и много, много трофеи.

Като говорим за Франция, може ли Погба да е нужният човек за Реал в средата на терена?
-Той е невероятен, направи суперсезони в Юве, макар че Мадрид е нещо друго. Със си­гурност няма да му е лесно, но той вече е голям играч.

Добра новина ли е желани­ето на Кристиано да завър­ши кариерата си в Реал?
- Разбираемо. Какво да кажа за него? Винаги иска да побеж­дава. От такива играчи се учиш цял живот. Защо да хо­диш другаде, щом си в най-добрия клуб?

Този сезон изградихте дос­та по-добър синхрон с Бейл...
- Така е. Разбираме се вече много бързо, а и той е играч, който ще се развива, тъй ка­то още е млад. Направи силни мачове, физически е впечатля­ващ умее да пипа топката.

При Хамес обаче нещата не се получиха този сезон...
- На него му е трудно. Също бе контузен, почна подготов­ка по-късно от останалите. Но е талантлив, бих се радвал отново да е на терена.

Когато прочетете, че Моуриньо ви иска, какво си мис­лите?
- Моу бе нещо специално. При него имахме върхове и спадове. Аз вече не съм онзи млад играч, който бях тогава. Горд съм да чуя нещо такова, но никой клуб не ме кара да мечтая така, както Реал Мадрид.

Бенитес ви бе поставил за цел да вкарате 25 гола. Вие го направихте (вкара 24 в При­мера и 4 в ШЛ - б.р.)...
- С Рафа нямах проблеми, но му липсваше комуникацията. Не говорехме много, както се­га при Зидан. Това се вижда и на терена. Казва ми да играя моя футбол, да подавам и да вкарвам голове.

Зидан ще започне от нача­лото новия сезон. Това ще помогне ли?
- Със сигурност, макар че стори невероятни неща и за половин сезон.

Смятате ли се за непри­косновен при Зидан?
- Ни най-малко. Това, че си говорим, не значи нищо. Може да го чувствам като батко, но съм сигурен, че ако не съм във форма, няма да играя.

Какво не ви стигна в Ла Ли­га за титлата?
- Една точка, но мисля, че загубихме титлата у дома срещу Атлетико и Барселона, а и навън срещу Бетис. Дого­дина обаче трябва да сме шампиони.

Още ли мечтаете да завършите кариерата си в Мадрид?
-Да, макар че този ден е да­леч. Аз съм в най-добрия клуб в света, къде другаде да ходя? Това е върхът. Има клубове, които ми дават много пари, за да отида при тях, но не ис­кам. Аз обичам футбола, а Ре­ал е най-доброто място. 

Стамен Белчев: Юношите още нямат ниво да играят за ЦСКА

„Нужно е търпение“

Херо: България не е далеч от нивото на Евро 2024

Димитър Димитров посочи своите фаворити в Германия, очаква приятна изненада от Дания

Керкез: Марибор е фаворит (ВИДЕО)

"Ние ще се подготвим и имаме своите шансове", коментира жребия треньорът на Ботев (Пд)

Любо Ганев: Успяхме да въведем правила, които всички да ги спазват

„Целта бе да се обиграят възможно най-много млади състезателки“

Любо Пенев: Разбрах се бързо с Крушарски (ВИДЕО)

Локо (Пд) представи новия си треньор и щаба му

Спалети: Трябва да движим топката по-бързо

"Искам по-зла и агресивна Италия"

Ангел Червенков: Мислех, че ЦСКА ще вземе българин за треньор

Той останал изненадан от пристигането на Томислав Стипич

Роналдо: Имаме всичко, за да спечелим Евро 2024

Вижте какво казва португалецът

Генчев: Левски може да се бори и за дубъл (ВИДЕО)

„Държа да привлека добри футболисти, които ще помогнат на отбора“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки