Иво Тонев: В понеделник подавам оставка, само феновете могат да ме разубедят (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Вярвам, че догодина Левски ще е шампион и равностоен като игра на Лудогорец. Фенове, замислете се, малипулират ли ви?"

Иво Тонев: В понеделник подавам оставка, само феновете могат да ме разубедят (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Георги Иванов ни запозна с плановете за селекция и с някои структурни промени, както и с плана за развитието на ДЮШ през следващите три години.”

Това каза председателят на Управителния съвет на Левски Иво Тонев след днешното заседание, а после заяви, че в понеделник ще внесе оставката си пред Надзорния съвет на клуба.

Той посочи, че единствено „безрезервната подкрепа на феновете” може да го накара да промени това свое решение, а и изрази възмущението си от поведението на определени медии, които „от месец януари насам изливат помия” и се гаврят с името му. Преди всичко това обаче той обясни и решенията, взети по време на заседанието на УС.

По традиция Novsport.com предоставя на своите читатели точните думи на Иво Тонев, след като самият той помоли журналистите да бъде цитиран правилно.

„Нещата (относно селекцията) ще станат ясни в детайли през следващите дни, ако успеем да привлечем играчите, с които се преговаря в момента. Тези футболисти са наблюдавани от спортния директор Георги Иванов, от треньора (Люпко Петрович) и от спортно-техническото ръководство.”

„По точка две от дневния ред, разгледахме конценпцията на привържениците за тяхното участие в УС на Левски. И двете фенски организации бяха доста критични. Повечето присъстващи се съгласихме с голяма част от забележките, някои не, но проведохме мъжки разговор очи в очи.”

„По точка три, финансовият директор Константин Баждеков предостави отчет за последните 4 месеца и получи добра оценка.”

„Освен това взехме единодушно решение, подкрепяйки спортно-техническото ръководство, оттук-нататък да не бъдат издавани служебни бележки на наши юноши, ако не бъдат заплатени дължимите суми към клуба.”

Определихме цените на билетите за мачовете през следващия сезон, те ще важат и за срещите ни в Европа. За сектор „А”, най-скъпите билети досега бяха 25 лв. и ще станат 20 лева. За следващите два сектора стават 18 лева билетите, а за двата крайни сектора, за „Б” 7 лева, а за „Г” - 10 лева. Това все пак са базови цени, а като ни бъде представен формата на новата „А” група, ще изготвим и одобрим до 30 юни новите абонаментни карти, които ще бъдат с доста сериозни отстъпки, за да имат нашите фенове стимул да си купуват карти.”

„Толкова за заседанието, сега вече говоря от свое име."

"През последните седмици се натрупаха какви ли не коментари, писания и мнения, които ми дойдоха малко в повече. Доста потърпях, постарах се дълго време да бъда смирен, но всяко нещо си има граници. Затова искам да обърна внимание на някои неща.”

„Първо, явно хората в България имат много къса памет. Къде беше Левски миналата година март месец и къде е сега? Тогава ние взехме лиценз, след като успяхме да си внесем документите ден преди крайния срок. Много малко хора разбраха през какво трябваше да преминем, за да получим лиценз и до ден днешен от Лицензионната комисия коментират и се чудят как сме успели да внесем изрядни документи, с подписани споразумения с всички, на които Левски дължеше пари.”

„Стигна се до месец юни, когато г-н Тодор Батков дари притежаваните от него акции на мен, Николай Иванов и Александър Ангелов. Тогава заварихме доста дългове и проблеми. Започнахме подготовка с 8-10 футболисти. Проведохме разговор със спортния директор и с треньора, като поставихме цел през следващата година да се постараят максимално да се доближат като игра до Лудогорец и да влезем в евротурнирите. Левски не бе играл в Европа от два сезона, класирайки се на седмо и на пето място. Сега се класирахме втори и ще играем в Лига Европа, но можем да бъдем недоволни, всички сме съгласни с това, че не се доближихме като игра до Лудогорец. Затова бе сменен и треньорът Стойчо Стоев.”

„Аз лично вярвам, че през следващата година Левски ще стане шампион и ще бъде равностоен на Лудогорец като игра, надявам се и по-добър."

„Казвам тези неща, защото цялата тази черна акция премина границата. Междувременно най-важната цел, която си поставихме ние като УС и тримата мажоритарни акционери, бе да стабилизираме финансово клуба и на второ място да имаме силен и работещ Управителен съвет. С умни, честни и достойни хора вътре. И двете цели към днешна дата са изпълнени.”

„През тази година погасихме близо 4,5 млн. лева от натрупаните задължения. Понеже много се говори, че тук има реки от пари. Става въпрос за същите тези симулативни изказвания, целящи да създадат смут и в крайна сметка това се случи.”

„Никой не написа нещо хубаво, защото вместо да дадем тези пари за дългове, можехме да купим футболисти. Само че към днешната дата Левски не дължи нито лев на някои от бившите си служители и плащаме задълженията си към НАП, като  до 15 юни отново ще погасим близо 500 000 лева.”

„Сега за мен лично. Аз не съм глупав и знам, че много от феновете не ме приемат. Дошъл някакъв си от Локо (Сф), та той ли ще ни оправя и т.н. Аз бях начело на Локомотив дълги години и 4 пъти играхме в Лига Европа. Първи направихме 8 поредни мача без загуба в турнира и първи победихме френски отбор във Франция. Направихме някои от най-успешните трансфери, взимахме футболисти за малко пари и ги продавахме за много. Аз винаги съм бил отборен играч и съм работил в колектив.”



„След последните два мача, които бяха изключително срамни за Левски, се прокраднаха много писания. Не пиша в социалните мрежи, нито във форумите, но си говоря свободно с всички и ходя с вдигната глава. Освен това съм добре информиран. Бил съм начело и на Българския спортен тотализатор, така че навярно някои ме наричат „Тотонев”. Успях обаче да увелича двойно приходите на тази организация. После бях начело и на друга организация, като заедно с много други хора направихме много за българския спорт. За да се стигне до годината, в която влязох в Левски. Това бе сезон 2012/13, а именно единственият сезон, в който бяхме равностойни на Лудогорец. Изпуснахме обаче титлата 17 минути преди края и загубихме финала за Купата с дузпи от Берое. Тогава приех много тежко нещата и подадох оставка като председател на УС на Левски, но собственикът Тодор Батков ми каза, че имам ангажимент към Сетор „А”. Той вече е открит и макар един президент на друг клуб да го нарича „кабрио” (б.а. – Венци Стефанов) в момента, да му кажа и на него, а и на всички левскари, че до Нова година няма да е вече кабрио, а ще има и козирка.”

„Миналия януари се върнах по покана на тогавашния собственик Тодор Батков и след разговори с НКП и Тръст „Синя България”. Върнах се, защото считах, че трябва с каквото мога да помогна на Левски да оцелее в изключително тежката ситуация. Тогава тимът бе застрашен от съдбата на един друг клуб (б.а. – ЦСКА). Сега нещата изглеждат различно. За първи път от 2009 г. насам Левски има шанс да надгражда, защото нямаме титла точно оттогава, от 2009 година, а не от 2012-та. Сега за първи път клубът има на какво да стъпи и да надгради. Както финансово, така и организационно.”

„През тази година Левски се управлява от УС. Това бе модел, непознат в България. Може би не бяхме готови, говоря за участниците в УС, затова допуснахме някои грешки. Винаги обаче сме се стремяли да ги коригираме. Като цяло все пак считам, че хората в Управителния съвет могат да се гордеят със свършеното. Въпреки това има такива, които ни се подиграват за какво ли не. Ще продължа да спазвам поведение на хигиена и няма да изнасям нищо от онова, което се случва в Управителния съвет, но ще кажа, че твърде много помия и черен ПР се случи върху нас през тази една година.”

„Имам предвид върху Левски като клуб, върху мен и върху другите двама мажоритарни акционери, върху Управителния съвет и дори върху представителите на фенските организации. Дори се говори, че те били платени от мен и те цяла година се опитват да доказват, че не са такива. Затова мисля, че не съм били готови докрай, но тряваб да се гордеем с пътя, който извървяхме. Аз обаче съм честен и открит. Вече имаме Левски ТВ и нов сайт, благодарение на Иван и Андрей, които също бяха приети с недоверие, но извадиха лични средства, за да заредят фенмагазина. Сега имаме най-хубавия магазин и най-модерния сектор в България. Дори хора от Европа дойдоха да го видят и ни похвалиха.



Финансово сме стабилни, плащаме си задълженията и имаме възможност да надграждаме. На 46 г. съм и през целия си живот съм се стремял да живея честно и достойно. Обичам битките и съм готов за тях, когато усещам подкрепа. Когато усещам, че хората ми вярват, но няма да допусна някои да ми дъвче името по този срамен начин цяла година. Как никой не каза две добри думи за стореното от нас?”

„Затова се обръщам към феновете на Левски, защото те са много повече от онези, които пишат по форумите и идавт на стадиона, а освен това са умни хора. Фенове, замислете се, малипулира ли ви някой? Кой има полза от това нещо? Кой изведнъж заобича един нов собственик на друг отбор и от януари не е спрял да плюе по Левски? Замислете се, хора, които обичат Левски!”

Аз не бягам и не се отказвам по средата на пътя, но и няма да позволя някой да се гаври с името ми! Взел съм решение и в понеделник ще депозирам оставка като председател на Управителния съвет на Левски пред Надзорния съвет на клуба. Говоря от собствено име и не съм водил разговори с другите двама мажоритарни собственици. Те не знаят за това мое решение. Единствените, които знаят за него, са жена ми и синът ми. Казвам това, защото аз не познавам по-голям левскар от сина си. Единствените хора, които могат да ме накарат да променя това свое решение, са феновете на Левски. Като усетя, че ми вярват и ме подкрепят безрезервно, тогава бих останал, за да се опитаме да направим Левски един добър средноевропейски клуб, какъвто трябва да бъде."



"Левски е печелил титли и купи. Пак ще печели, но на мен не ми е фиксидея да бъда сред онези, които вдигат трофея. Да, ще се гордея и ще се радвам, но за мен по-важното е Левски да бъде добър и структуриран средноевропейски клуб. Този тим обаче преди всичко е на феновете. В нито един момент не съм се мислел за собственик. Допуснах съществената грешка, че от Нова година избягвах изяви пред медиите. На няколко пъти се наложи представителите на феновете да говорят неща, които не им беше работата да обясняват. Моята идея беше да дам възможност да говорят всички членове на УС. Аз самият никога не съм търсил известност, а напротив. Всеки един собственик или мажоритарен акционер трябва да говори по най-много веднъж на година, според мен. Трябва да го правят онези, на които плащаме заплати. Бяха ми вменени обаче много неща, които не приемам. Затова няма да търпя повече, да хвърлям труд и дори лични финанси... за едни много, за други малко, но каквото можах - дадох. Другите мажоритарни собственици също бяха нападани. Който ми вярва, да покаже, че ми вярва. Който си мисли, че съм Тотонев, буфера или някой друг, няма как да стане, защото аз знам кой съм!”

Най-трудното за Левски мина. Ако този клуб вече бъде управляван правилно и се работи много, може да надгради и да върне славата и уважението на всички, които го обичат. В момента те, след мачове като този с Берое, ако аз бях сред феновете, сам щях да се псувам след тази продукция. Но някой да говори, че това е тото и сме щели да изкараме пари за козирката... няма как да стане това нещо. Моля да бъдат предадени думите ми коректно и точно!”

Мислят ли „сините” за дублиращ отбор, който да играе в „Б” група?

„Никога не сме го обсъждали, защото не можем да си го позволим чисто финансово. Едно такова нещо е 700-800 000 лева на година. Ние все още плащаме дългове.”

За лятната селекция:

„Тя е изцяло в правомощията на спортния директор и той днес ни запозна с постовете, на които иска да бъдат привлечени играчи. За единия футболист трябва да се плати траснферна сума, която ще бъде осигурена от мен и от останалите двама акционери. Ако се договорят с играча, разбира се. За друг състезател също трябва да се платят пари и пак ние ще ги осигурим от собствени средства.”

Стабилен ли е финансово Левски?

Финансови проблеми няма Левски в момента. Водим преговори с голяма част от рекламодателите ни, като 1/3 от тях са наши фирми, на мажоритарните акционери, а останалата част са на наши приятели и партньори. Скоро ще преподпишем договорите си с рекламодателите, така че клубът е стабилен.”

Защо бе заменен Стойчо Стоев?

„При Стойчо Стоев се получи невъзможност да си обясним решенията, както казаха на УС. В случая съм съгласен. Една от най-големите ни грешки бе, че допуснахме тази помия и тази злоба да ни залее така грубо и да не реагираме адекватно. Това направи така, че да манипулира голяма част от хората, които си седят вкъщи пред компютрите. Не обяснихме навреме и затова поемам отговорността, това е моя грешка. Взехме единодушно решението си да освободим Стойчо Стоев, защото вече говорим за надграждане, а ние не можахме да се доближим като игра до Лудогорец. Проблемът е, че не излязох аз да го кажа, защото бях в чужбина. Вместо това Георги Иванов се срещна с него и двамата излязоха да обяснят нещата, а това беше грешка от наша страна. Най-вече от моя, защото не излязох да кажа всичко лично.”

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки