1. Novsport
  2. Световен футбол
  3. Колумбия стана първият четвъртфиналист на Копа Америка (ВИДЕО)

Колумбия стана първият четвъртфиналист на Копа Америка (ВИДЕО)

Хамес с гол и асистенция за 2:1 над Парагвай, домакинът САЩ се пробуди и разби Коста Рика с 4:0

Колумбия стана първият четвъртфиналист на Копа Америка (ВИДЕО)

Колумбия е първият четвъртфиналист на Копа Америка след успех с 2:1 над Парагвай, а домакините от САЩ записаха първа победа след разгромно 4:0 над Коста Рика във вторите мачове от Група на турнира.

На „Роуз боул” в Пасадена, Калифорния, колумбийците си оплетоха кошницата с два гола до 30-ата минута. Хамес Родригес бе голямата звезда на тима с гол и асистенция.

Удар на Хамес отдалеч не сполучи в началото, но в 12-ата минута звездата на Реал Мадрид центрира от корнер, а Карлос Бака надскочи защитник и от границата на вратарското поле прати под гредата – 1:0.

След половин час игра Едвин Кардона получи пас в наказателното поле на „гуараните”, загуби топката, но вече с гръб към вратата успя на шпагат да я чукне за връхлитащия от втора позиция Хамес, който ниско по диагонала покачи на 2:0.

Вратарят на „Лос кафетерос” Давид Опсина почти не бе докосвал топката за първите 30 минути, но получи гол в 34-ата. Пауло Силва вкара с глава, но пък попадението бе отменено заради тънка, но правилно маркирана засада.

Парагвайците нямаха и късмет, защото хубав шут на Даниел Лескано от пряк свободен удар срещна гредата.

Гол на Бака в 69-ата минута също бе отменен със засада, а само две по-късно Парагвай все пак се върна в мача с прекрасен снаряд на резервата Виктор Аяла от дистанция в горния ляв ъгъл.

9 минути преди края обаче Оскар Ромеро бе изгонен от тима на Парагвай, а Кардона удари греда за Колумбия, но селекцията на Хосе Пекерман съхрани успеха и си гарантира място на четвъртфиналите.

Преди това САЩ смаза Коста Рика с 4:0 в същата група на „Солджър фийлд” в Чикаго. Домакините загубиха на старта от Колумбия, но във втория си мач имаха поводи за радост и оптимизъм. Герой за тях стана нападателят на Сиатъл Саундърс и бивш на Фулъм и Тотнъм Клинт Демпси, който вкара гол и даде две асистенции.

Още в 7-ата минута Гамбоа от Коста Рика бутна явно с две ръце Боби Ууд в наказателното поле и съдията даде дузпа, а гостите протестираха. Това не им помогна и Клинт Демпси вкара от бялата точка в долния десен ъгъл.

Решителният удар дойде в края на първата част. Първо Демпси подаде наляво за Джърмейн Джоунс при контра и бившият играч от Бундеслигата фалцира майсторски пак в долния десен ъгъл за 2:0.

Три минути преди почивката Демпси подаде на Боби Ууд, който овладя с гръб към вратата, завъртя се и простреля вратаря в левия ъгъл – 3:0.

В 87-ата минута резервата Греъм Зуси отне елементарно от противник, сам напредна и оформи крайното 4:0.

Колумбия е лидер в група А с 6 точки и продължава напред. САЩ има 3, а Парагвай и Коста Рика са с по една. Рано в нощта на събота срещу неделя САЩ играе с Парагвай, а после мерят сили Колумбия и Коста Рика в последен мач от групата.

Копа Америка 2016, Група A

Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Колумбия 2 2 0 0 3 6
2 САЩ 2 1 0 1 2 3
3 Парагвай 2 0 1 1 -1 1
4 Коста Рика 2 0 1 1 -4 1