Уелс срещу Словакия в битката на дебютантите

Важно е да започнем с победа, заяви Марек Хамшик

Уелс срещу Словакия в битката на дебютантите

Уелс и Словакия излизат днес в исторически мач. Срещата в Бордо от група В е дебют на двата състава на еврофинали. Компанията на Англия и Русия превръща сблъсъка в ключов, тъй като евентуален успех до голяма степен може да осигури класиране на 1/8-финал.

 

До момента двата тима са се срещали единствено в квалификациите за Евро 2008. При това двубоите завършиха повече от куриозно. Първо в Кардиф гостите удариха с 5:1 с попадения на Минтал (2), Швенто, Кархан и Витек, а почетният гол за драконите бе на Бейл. С него обаче Гарет влезе в историята. Това не само бе първият му гол за националния отбор, но с него той стана най-младият стрелец за Уелс на 17 години, 2 месеца и 22 дни. Рекорд, който не е подобрен и до днес! После в Търнава Уелс нанесе своята вен-дета с 5:2 (Белами-2, Истууд, Дейвис, автогол на Дюрица; Минтал-2). 

 

Селекционерът на драконите Крис Коулман намекна, че няма да изневери на схемата 3-5-1-1, с която тимът се представи на ниво в квалификациите. Под въпрос са халфовете Джо Ледли и Джо Алън, както и нападателят Хал Робсън-Кану, като за последния е почти сигурно, че няма да играе срещу Словакия. Преди 5 седмици полузащитникът на Кристъл Палас получи тежка травма, но скоростно се възстанови. „Ледли тренира наравно с останалите. Изпълнява всичко, което искам от него. Разбира си, ако получи удар в мястото на контузията ще бъде различно, но сега всичко е наред", коментира Коулман пред Sky Sports. Все пак по-вероятно е 29-годишният футболист да остане резерва и да бъде запазен за следващия двубой срещу Англия.

 

Надеждите на драконите са свързани с голямата им звезда Гарет Бейл. Футболистът на Реал М бе с ключов принос за класирането, вкарвайки 7 от общо 11-те гола (82%). За разлика от Кралския тим, където по принцип той играе по крилата, то в националния е зад единствения нападател, в случая острието на Бърнли Сам Воукс. За Словакия спирането на Бейл е от първостепенно значение, за да разчита на успех. „Няма спор - Гарет е един от най-добрите футболисти в света. Но няма нужда да ме сравняват с него - предстоящият сблъсък е между Словакия и Уелс, а не дуел между мен и Бейл. Ще направим всичко възможно да започнем с победа. Групата ни е много равностойна и всеки успех ще е от голямо значение", заяви пред sportevai.it. Марек Хамшик.

 

Капитанът на Наполи припомни, че и на Мондиал 2010 никой не е слагал в сметките Словакия, но тимът се класира на 1/8-финал. „Сегашната ни група е много равностойна. Но и тази в ЮАР бе с доста сериозна ком-паЙия - Италия, Парагвай и Нова Зеландия. Спечелихме с 3:2 срещу актуалния световен шампион и това ни отвори вратите към 1/8-финалите (б.р. - там ги спря Холандия с 2:1). Затова е много важно да започнем с победа на европейските финали", завърши Хамшик. В състава на Словакия с контузии са защитниците Томаш Хубочан и Норберт Гьомбер и по всяка вероятност те ще пропуснат мача срещу Уелс. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки