Сензациите в пресата: Левски вдига бюджета за заплати, испанци идват за Натанаел

Почански ще води атаката и срещу ХИК, Лудогорец праща титуляр в дубъла, Кешерю се контузи и още…

Сензациите в пресата: Левски вдига бюджета за заплати, испанци идват за Натанаел

Сензациите в пресата днес, понеделник, 11 юли 2016 година:

„Тема спорт”: Сините отново вдигнаха бюджета за заплати

Ръководството на Левски продължава да увеличава постепенно бюджета за заплати на футболисти. По-високите разходи в перо "Месечни възнаграждения" вече са гласувани от Управителния съвет на клуба и са залегнали в разчетите за харчове през сезон 2016/17. Интересното е, че в момента клубът отделя по близо три пъти повече за заплати на играчи от първия отбор, отколкото по същото време на миналата година. Тогава бе поставен таван на възнагражденията и рядко състезател, било то и чужденец, се разписваше върху фиш за повече от 6 хиляди евро. В началото на тази година имаше увеличение на заплатите и при подобрени условия преподписаха основни играчи като Боян Йоргачевич и Роман Прохазка. От това лято Левски си позволява да плаща още повече на футболистите. Най-голямо възнаграждение в момента получава бившият перуански национал Хеан Деса. 23-годишно-то крило прибира около 20 хиляди евро на месец. Високо е възнаграждението и на Сърджан Лукин, който взима с около 30 процента по-малко. В същото време клубът прави опит да се раздели с друг от високоплатените - Джъстин Менголо. Камерунецът засега се дърпа. Той иска висока неустойка, защото има договор за още две години. Бюджетът на Левски ще продължава да расте, ако се случат анонсираните промени в собствеността. Генералният спонсор на клуба ще налее свежи средства, след като се реши да закупи акции за 13 милиона лева. Освен това се очаква сините да се сдобият с нов мажоритарен собственик в лицето на родения в Габрово бизнесмен Михаил Михайлов. За бъдещ президент е сочен голмайстор №1 в историята на Левски Наско Сираков. Почти сигурно постове ще получат Велислав Вуцов, както и Антон Велков. След съботната контрола между Локомотив София и Сливнишки герой (1:1) последният отказа да коментира бъдещето си. Велков напусна червено-черните точно преди старта на подготовката им за Втора професионална лига, защото е получил покана от „Герена". Вчера Левски поздрави Стилян Петров за завръщането му в игра. Близо четири години след като бе диагностициран с левкемия, българският полузащитник отново записа минути на терена във футболен мач. "Респект, капитане!", написаха от клуба на официалната си страница във Фейсбук. Петров игра за Астън Вила срещу ГАК Грац, а тимът му спечели с 8:0

„Меридиан мач”: Испанци идват за Натанаел

Представители на испански клуб ще дойдат в Разград, за да наблюдават на живо мача между Лудогорец и Младост от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Тяхната цел е левият защитник на „орлите“ Натанаел. Бразилецът е бил гледан още през миналия сезон, но въпросните испанци искат да го видят на живо и в двубой от евротурнирите. Все още не е ясно кой е точно клубът, които иска Натанаел. Но се предполага, че става дума за някои от традиционно силните отбори като Виляреал или Валенсия. Все пак преди 10 месеца близкото до Реал Мадрид издание - „АС“, написа, че бразилецът е един от футболистите, които „кралете“ наблюдават. Голям плюс за Натанаел и Лудогорец при евентуален трансфер може да се окаже фактът, че до един месец той ще има български паспорт. Така негово преминаване в силно европейско първенство ще е в пъти по-лесно. Въпросният играч може да мине стъпките на друг бразилски защитник на „орлите“ - Жуниор Кайсара. Той бе купен за около 300 000 евро, а след това бе продаден на германския Шалке 04 за рекордните за българския пазар 6 млн. евро и сериозен процент при следваща продажба. Кайсара също има българско гражданство.

„Тема спорт”: Почански ще води атаката и срещу ХИК

Старши треньорът на Берое Александър Димитров обмисля да повери върха на атаката на Ерик Почански и в първия двубой с ХИК Хелзинки от втория квалификационен кръг за Лига Европа. Мачът е в четвъртък от 20:30 часа. В реванша с Радник Бийелина младият наставник на заралии изненада всички, като пусна Почански в ролята на таран, а Георги Божилов Почански действа по лявото крило, а понякога и в средата на терена. С двата си гола в Баня Лука той класира Берое напред и сега Димитров е решил отново да се довери на него. Това означава, че Алекс Колев пак ще е резерва. Както е известно, две от новите попълнения на Берое, които останаха без картотека за Радник - японският опорен полузащитник Кохей Като и нападателят Радослав Кирилов, ще бъдат уредени. Вчера след ден почивка беройци подновиха тренировки, а от заниманието им сутринта заради травми отсъстваха защитниците Иво Иванов, Илия Миланов, Венцислав Василев и Атанас Зехиров. Контузиите на Иванов, Василев и Миланов не са сериозни и не би следвало да им попречат да играят. Атанас Зехиров пък не е тренирал наравно със съотборниците си дълъг период от време. Очаква се той също да е на линия за първия двубой с финландците, но почти сигурно ще остане на пейката.

„Тема спорт”: Лудогорец праща титуляр в дубъла
Лудогорец ще прати един от титулярите си в похода към шампионска титла на България през сезон 2015/16 във Втора лига, разбра "Тема Спорт". Става въпрос за 19-го-дишния Венцислав Керчев. Младокът ще бъде свален в дублиращия тим за старта на новата кампания. Този ход на ръководството не е никак изненадващ и можеше да бъде прогнозиран, след като правилото за налагане на българин до 21 години отпадна. Така треньорът Георги Дерменджиев вече няма да е нужно да вади рано-рано бранителя в напечените мачове, както неведнъж стана през миналото първенство. Припомняме, че Керчев не бе първи избор пред Лудогорец за изпълнение на наредбата един българин до 21 години да стартира. Зелените имаха идея да налагат някой измежду Цветелин Чунчуков и Александър Василев. Двамата обаче разочароваха с изявите си, а и освен това, за да играят, на пейката трябваше да седне някоя от големите звезди. Това накара бившия треньор Едуард Ераносян да гласува доверие на Керчев за партньор на Козмин Моци. До голяма степен младокът се справи със задачите си. Той записа 26 срещи в елита, в които реализира 2 гола и остави не лоши впечатления. Ако правилото не бе отпаднало, то Венци отново щеше да е основна фигура в състава. Изменението на наредбата е по вкуса на Лудогорец, тъй като през лятото бяха привлечени двама скъпоплатени играчи на позицията - Игор Пластун и Хосе Луис Паломино. Треньорът Георги Дерменджиев разполага с още един централен защитник - Георги Терзиев, който бе пренебрегван през миналия сезон заради Керчев. Засега евентуалното преотстъпване на таланта в друг отбор от елита не е обсъждано. Все пак има малка вероятност до края на трансферния прозорец да му бъде намерен тим, както стана с Александър Василев, отишъл в Берое, и Георги Аргилашки, пратен в Пирин. В дубъла и през новия сезон ще продължи да рита Цветелин Чунчуков, който засега няма как да се пребори за позицията на централен нападател с Клаудиу Кешерю, Жуниор Кишада и Джонатан Кафу.

„Тема спорт”: Кешерю се контузи
Румънският национал Клаудиу Кешерю е получил травма на една от последните тренировки на Лудогорец. Той е изпитал болки в левия си крак и е напуснал терена с лед. Според лекарския щаб състоянието му не е тежко и съвсем скоро шаранът ще може отново да се готви със съотборниците си. Треньорът Георги Дерменджиев не смята да предприема никакви рискове с нападателя, за да не се стигне до по-сериозна контузия. Още преди време специалистът заяви, че ще бъде внимателен при работата си с Кешерю, Препелица и Козмин Моци. Тримата пропуснаха голяма част от подготовката на Лудогорец, тъй като бяха част от състава на Румъния на Евро 2016. Моци не записа и минута на финалите, докато Препелица и Кешерю се появиха в игра. Първият пропусна откриването с Франция (1:2), но изкара цял мач срещу Швейцария (1:1), а срещу Албания (0:1) започна титуляр и бе сменен на почивката, като получи и жълт картон. Кешерю пък изигра пълни 90 минути при равенството с швейцарците и бе замесен в ситуацията при дузпата в полза на Румъния. Други с травми в лагера на тима на този етап няма. Очаква се Лудогорец да прибере 432 хиляди евро от Европейската асоциация на клубовете (ЕСА), тъй като тримата бяха на Евро 2016. Северните ни съседи отпаднаха още в групата, но останаха във франция 24 дни. За всеки ден ЕСА плаща по 18 хил. евро. Това прави общо за тримата 432 хил. евро.

„Тема спорт”: Костадин Стоянов започва с Ботев Пд

Защитникът Костадин Стоянов се присъедини към състава на Ботев Пловдив на лагера в Трявна. Бившият футболист на ЦСКА, Сливен, Берое и Верея Стара Загора пристигна при канарчетата снощи и ще се включи в подготовката на тима. За последно той бе при верейци през есента на миналия сезон, но така и не записа мач. В същото време стана ясно, че контузеният централен бранител Рафаел де Соуза ще пътува до София за преглед на ядрено-магнитен резонанс. Бразилецът е с травма в ахилеса на десния крак и днес ще премине обстойни изследвания. В негово отсъствие като титулярен бранител до Радослав Терзиев действа Кристиан Димитров.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки