Официално: Христо Янев подаде оставка

Треньорът не пожела да отговори на въпрос за възможни разминавания с ръководството

Официално: Христо Янев подаде оставка
„Моят начин да поема отговорността е да си подам оставката.”

Това каза треньорът на ЦСКА Христо Янев по време на извънредна пресконференция в неделя. Младият специалист се оттегли от своя пост, но все още не е ясно дали ръководството на „червените” ще приеме подадената оставка. Янев отговори уклончиво на въпрос дали има вариант отново да застане начело, в случай че Гриша Ганчев и компания не склонят на искането му. "Това 'ако' е в сферата на възможностите. Ще изчакаме и ще видим", каза той.

37-годишният не пожела да отговори дали има разминавания с ръководството. "Няма да отговарям на този въпрос", каза той. Янев беше на път да се просълзи в течение на тези въпроси и когато беше попитан дали ръководството е било коректно към него, след известен размисъл отвърна с "да". Той на няколко пъти подчерта, че това, което го кара да подаде оставка, е тъгата в очите на феновете. 

„Вчера след мача коментирах с ваши колеги и казах, че никога не съм бягал от отговорност, а винаги съм заставал с високо вдигната глава пред момчетата. Моят начин да поема отговорност е като подам оставка. За мен е разочароващо хората да си тръгват от стадиона, без да изпитват радост и щастие. Искам ЦСКА да върви напред, искам отборът да побеждава и мисля само за най-доброто за ЦСКА”, посочи Янев, а после бе запитан каква е причината за неговото решение.


„Това, че не виждам духът в отбора, който върна хората по трибуните миналата година. Никога не съм поставял Янев над интересите на ЦСКА, за мен ЦСКА е институция. Ако искаме нещо да се промени, трябва да съм част от това начало. Духът, който демонстрирахме в тези две гостувания, не е на отбора, който аз искам да виждам.”



"От ръководството ще кажат какво приемат и какво не, след като свърши тази пресконференция. Това, че виждам болка в очите на феновете, ме кара да чувствам неудовлетворение в мен. Искам нещо да се промени. Тези момчета трябва да разберат, че трябва да се борят и да дават всичко от себе си."

„С тази оставка искам да направим нещо, с което да променим цялата ситуация, да стреснем всички, които работят в ЦСКА.”
 
„Всичко зависи от хората, които излизат на терена. Аз виждам голямо старание в отбора по време на тренировките, класа и качество, но за съжаление не правим това в мачовете, особено в гостуванията.”
 
„Защо гостуванията? Защото там трябва да покажем повече желание, характер, повече футболни качества.”
 
„Дали очакванията се разминават с възможностите на отбора на този етап? Това е самата истина – колко отбора на 2 месеца правят нещо различно?”
 
„Винаги съм бил честен и открит с футболистите. Слязох преди малко при тях и им обясних ситуацията. От тях се иска да дават най-доброто.”
 
„Феновете ни са фантастични. Длъжен съм да кажа нещо, което виждам тази година и половина. Това са фенове, които могат да помогнат на отбора, това са фенове, които показаха цялата си любов през целия мой престой в ЦСКА, но всеки един в ЦСКА трябва да разбере, че има качества – от тях се иска характер и сърце.”
 
„Виждам тъга в очите на феновете. Натиск в ЦСКА има отвсякъде. Всеки, който е тук, трябва да намери начин, за да дава най-доброто от себе си.”
 
„Окончателно е това решение, разбира се, това мое решение. Варианти има всякакви, но това е нещо, което съм взел като решение. Разбира се, че съм информирал ръководството.”
 
„Ако искаме да върви българският футбол, треньорите трябва да се държим коректно един към друг, защото колелото се върти изключително бързо във футбола.”
 
„Днес Томи (Томас Нойберт) и Киро Динчев ще водят тренировките. Другите решения (за евентуални други оставки - бел.ред.) ще ги разберете впоследствие.”
 
„А група е нещо, което показа, че младите треньори имат място в елита на българския футбол. Аз съм достатъчно зареден и концентриран. Тренировъчният процес беше много добър, просто това нещо трябва да се случва и на терена.”
 
„Ако искам коректност, аз първи трябва да го правя това нещо.”
 
„Виждаме големи трансфери на големи футболисти. Някои от големите футболисти не могат да осъзнаят къде се намират 2-3 години, така че трябва да им дадем кредит на търпение. Има няколко момчета, които ще бъдат бъдещето на нашия футбол.”
 
„Дадох най-доброто от себе си срещу Верея и Пирин, стараехме се да сме максимално точни и коректни в подаването на информацията към отбора. На моменти исках и аз да вляза на терена. Те трябва да разберат, че най-вече в гостуванията ще има и затворени отбори, които няма да дадат възможност на нашия отбор да направи това, което трябва”, обясни Янев в залата за пресконференции на "Армията" и си тръгна.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки