1. Novsport
  2. Тенис
  3. Виктория Томова се класира за финала на "Алианц Къп"

Виктория Томова се класира за финала на "Алианц Къп"

21-годишната българка, която е поставена под номер 2, победи Мари Беноа от Белгия с 6:1, 6:1 за час и 18 минути

Виктория Томова се класира за финала на "Алианц Къп"

Виктория Томова се класира за финала на турнира с награден фонд 25 000 долара в София. На полуфиналите на "Алианц Къп" 21-годишната българка, която е поставена под номер 2, бе повече от убедителна и победи Мари Беноа от Белгия с 6:1, 6:1 за час и 18 минути.

За Томова това е втори финал на "Алианц Къп", след като вчера заедно с македонката Лина Гьорческа отстъпиха в битката за титлата на двойки. Виктория стана първата българка на финал на сингъл в турнира след Цветана Пиронкова през 2008 година.

В първия сет Томова доминираше от самото начало. Състезателката на ТК Левски позволи на играещата с лява ръка нейна съперничка да вземе само веднъж подаването си – за 1:2. След това Вики спечели четири поредни гейма, за да затвори частта след 32 минути игра. Във втория сет Томова продължи в агресивен стил и поведе с 3:0, след което Беноа поиска медицински таймаут заради проблеми с дясната китка. Белгийката прекъсна негативната серия от осем загубени гейма при 1:4, но до края не успя да окаже съпротива. В заключителната игра Вики сервираше за победата. Тя отрази две точки за пробив, стигна до мачпойнт и го реализира с перфектна къса топка.

Шест българки са играли до момента на финал на турнира, а две са успявали да го спечелят. Това са пловдивчанките Деси Топалова през 1998 година и Антоанета Панджерова през 2000 година. Топалова  стига до битката за титлата и през 2002 г., но тогава губи двубоя. Финалистки са били Светлана Кривенчева (1993 г.),  Павлина Стоянова (1997 г.), Любомира Бачева (1999 г.) и Цветана Пиронкова (2008 г.).