Левски ще гони върха и пета поредна победа

Очаква се новият собственик Спас Русев да е на „Герена” за мача с Пирин

Левски ще гони върха и пета поредна победа

Левски се е запътил към върха в А група - чувство, което в последните години сините рядко усещаха.

След колебливия старт на първенството възпитаниците на Люпко Петрович навъртяха четири поредни победи и днес ще се опитат да ги направят пет. А след това ще чакат грешка на Дунав, за да поведат колоната в Първа професионална група.

Съперник тази вечер на „Герена" ще е Пирин. Благоевградчани миналата есен показаха, че знаят как да обръщат колата на Левски.

Сториха го два пъти. Единият път насред "Георги Аспарухов" - 0:0, а след това постигнаха успех с 1:0 на "Христо Ботев". Не им попречи да го направят от ролята на последен в класирането, а сега са в доста по-добра позиция (Левски вече се издъни срещу Монтана у дома, който е на дъното на таблицата). Точно срещу орлетата Левски ще трябва да покаже, че е преборил синдрома с по-непретенциозните отбори. Защото през миналия сезон столичани не успяха да победят и Монтана на Терена", когато този тим беше на дъното на класирането.

Разпиляването на точки срещу такива съперници в крайна сметка им изяждаше главата. Така бе и през 2015/16, когато комфортният есенен аванс пред Лудогорец от 7 пункта бе разпилян за 4 кръга. Същото се случи и през 2012/13, когато титлата бе загубена в последния мач срещу Славия, който не гонеше класиране...

"Титлата се печели срещу малките отбори", са казали редица специалисти. Но точно в такива срещи по правило се спъват столичани от 2009-а насам. Затова и не е изненадващо, че нямат пет поредни успеха от пролетта на 2013-а насам - нещо непривично за гранд.

Сините ще пробват да впечатлят новия си собственик Спас Русев. Той не бе на трибуните на "Лазур", но е чакан в ложите на „Герена". И този път треньорът Люпко Петрович няма да има много варианти за стартов състав. Капитанът Веселин Минев все още не е напълно готов и няма да се рискува с негово пускане на терена.

Почти сигурно сърбинът ще прибегне до варианта от последния сблъсък с Нефтохимик - връщане на Роман Прохазка вдясно на отбраната и пращане на Сашо Александров на левия й фланг. Малко вероятно е Мики Орачев да започне като ляв бек. Ако все пак това се случи, то Прохазка ще бъде преместен в халфовата линия. И ще заеме мястото на Георги Костадинов, който не бе убедителен срещу бургазлии и бе сменен през второто полувреме. В центъра на отбраната ще си партнират Александър Александров и Димитър Пиргов, а Лукин ще е на пейката.

В атаката на Левски изненади не се очакват. На върха й ще действа Бабатунде Аденижи, който ще се опита да си направи подарък за рождения ден с гол - днес нигериецът става на 21 години. Около него ще са Нар и Антонио Аниете.

Треньорът на Пирин Стефан Генов също има притеснения по състава. В последните тренировки заради травми на облекчен режим тренираха Стилиян Николов, Антон Костадинов, Тони Тасев и Станислав Костов. Очаква се обаче само първият да не е в стартовата единайсеторка. Наставникът на благоевградчани почти сигурно ще направи рокада сред вратарите.

В последния кръг срещу Ботев Пд (2:1) пази Георги Аргилашки. Той обаче направи глупава дузпа и най-вероятно ще отстъпи мястото си на младежкия национал Красимир Костов. Очаква се Стефан Генов да подсили халфовата линия и да пусне като титуляр на „Герена" Тодор Траянов. А пред него да атакуват Даниел Младенов, Станислав Костов и Тони Тасев.

Досега орлетата не са "кълвали” като гост - записаха две поражения с по 0:1 от Дунав и Ботев. Но със сигурност ще искат да откраднат точка от "Георги Аспарухов". Левски вече допусна една домакинска издънка - 0:0 срещу Монтана.

Но пък може да се осланя на факта, че не е инкасирал попадение в столицата - както на „Герена" (Монтана 0:0, Лудогорец 1:0 и Верея 4:0), така и на "Васил Левски" срещу Славия -4:0. Затова и няма да има извинение, ако сините не се изкачат на първо място поне до неделя вечер, когато Дунав гостува на Берое.

Мачът Левски – Пирин започва в 19:00 часа и ще бъде предаван пряко по Диема спорт, а по традиция
Novsport.com ще го проследи на живо посредством чат-коментар на всички интересни моменти.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки