1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Пенев: Ако загубата от Франция се отрази срещу Швеция, да сменят спорта

Пенев: Ако загубата от Франция се отрази срещу Швеция, да сменят спорта

"От криза се излиза с един много честен и открит разговор първо между играчите веднага след мача"

Пенев: Ако загубата от Франция се отрази срещу Швеция, да сменят спорта

Димитър Пенев поведе голяма част от Пеневата чета към Швеция. Стратега от Мировяне коментира и резила на националите във Франция пред вестник "7 дни спорт".

 

- Господин Пенев, какъв е вашият анализ на тежката загуба от Франция с 1:4?

 

- Във всеки мач ние имаме очаквания за добро представяне, с Франция не беше изключение. Да, ясно е, че те са много класен отбор. Така както те играха за победа, едва ли нашият тим е излязъл с мисъл за загуба. Истината е, че не бяхме на ниво за този мач, не бяхме готови за това, което ни сполетя. Още като назначиха Петър Хубчев, казах, че дори и да направи промени в състава, просто отборът е далеч от възможността да спечели нещо срещу Франция. 

 

- Подведоха ли ни първите 10-15 минути, в които нашият тим беше много добре?

 

- Не, като гости ние трябваше да играем предпазливо. Да, началото беше идеално за нас. Направиха 1-2 атаки, дузпата също беше навреме, поведохме в резултата, заиграха по-спокойно, но в защитата и в средата на терена момчетата не издържаха. Имаше проблеми при покритието на противниковите играчи.

 

- Грешка ли беше решението на Хубчев да играем в зона?

 

- Да, трябваше да се вземе предвид класата на съперника. При зоновото пазене закъснявахме при покритието в центъра, в защита, в отделни моменти изоставахме да излезем по-напред. Имаше голямо разстояние между халфове и защитници. Беше важно, след като изтегляме напред, в средата на терена трябваше да има плътно покритие и помощ от халфовете и нападателите. Тези неща се учат още като малки. Сигурен съм, че и Хубчев ги е казал на разбора, а защо не се изпълняваше, е въпрос на внимателен анализ след мача. Не може да се стои на метри от французите, покритието се прави на сантиметри от играча така се избягва закъснението при отиграването. 

 

- Не са научени играчите ни или по-скоро от притеснение се допускаха индивидуалните грешки?

 

- Не може в националния отбор да се допускат такива фрапиращи грешки. Те дойдоха от честите промени и ротацията на различни футболисти в националния отбор, има необиграност. И да, бяха притеснени нашите футболисти. Ето, има добри момчета, но в отделни мачове някой играе слабо, след това на негово място се вика друг. Липсваше доверието на треньорите към играчите, а и обратната връзка. Освен това имаше проблеми и в отношенията им и на, и извън терена. Затова изглежда така отборът, не е само заради възможностите. Пак ще кажа, не може след дузпата да играем добре 10 минути и после всичко да замине по дяволите. Няма как да стоиш на 2-3 метра от френския играч. Ако не в 100% от случаите, то поне в 80% трябва да се отнема топката - нещо, което не се правеше. 

 

- Този резултат по какъв начин ще се отрази на отбора в мача с Швеция?

 

- Не мисля, че трябва да се отрази. Нали са професионалисти, ако не могат да се справят с такова нещо, да сменят спорта. Трябва да се изчистят индивидуалните грешки. Но това е друг отбор и мачът ще е различен.

 

- Срещу Швеция как трябва да играем - прибрано, или да наблегнем на по-открит футбол, с който да се търсят точка или три?

 

- То пак зависи от нас - дали ще се предадем, или не. Ако отново не изпълняват тактическите указания и дадем свобода на шведите, може да стане дори по-лошо от мача в Париж. Дай боже, да е по-добре, разбира се.

 

- Според вас с правилно селектиран отбор ли играхме срещу Франция?

 

- Не искам, а и не трябва да се коментира така тази тема. Това са ни играчите, видя се и в миналия цикъл, че изборът е ограничен. Да, влизат и нови имена, но се въртим около 25- 30 едни и същи играчи. Има и друго, трябва самите футболисти, които попадат в националния отбор, да играят по-отговорно. Трябва по-бързо да мислят и по-бързо да действат. Ето, сега имат два дни за пренастройка на всичко. Те трябва да си дадат сметка, че е нужно да играят по-добре, по коренно различен начин в мача с Швеция. Дори и да не е на върха на възможностите, задължително да се търси успех. Трябва така да се мисли, като за мач, който трябва да се спечели. 

 

- Това тежко приземяване може ли генерално да ни върне в неизгодна позиция при опит да се търси класиране?

 

- Ще ни бъде тежко и в предстоящия мач с Швеция, и като цяло в битката за класиране.

 

- След такава тежка загуба как се излиза от криза?

 

- С един много честен и открит разговор първо между играчите веднага след мача. След това треньорът трябва да каже всичко на футболистите. Не само за отминалия мач, но и генерално преди следващите. Да се направи правилен анализ на всичко, само така може да се случи нещо по-добро. Анализът преди гостуването на шведите е много важен. Трябва добре да ги познаваме, трябва да се направят и промени в състава.  Шведите са ни черна котка, трудно играем с тях Нямаме победа от дълги години.

 

- Това, че и Швеция сменя поколението и не се намира в най- добрата си форма, доколко има значение?

 

- Няма значение. Те играят добре, първенството им не е на топ ниво, но не е и най-слабото. Безсмислено е да съпоставяме формата на двата отбора или класата на тяхното и нашето сегашно поколение. Пожелавам успех на момчетата и на Петър Хубчев. Имат нужда от подкрепа, а и от късмет.

ИЗВЪНРЕДНО: МС даде Герена на Столична община

Вижте подробности

Загуба с 1:9 за юношите на ЦСКА

Септември (София) разгроми „червените“

Потвърдено: ЦСКА без Хайнц срещу Берое

Вижте какво съобщиха „червените“

„Отбор на надеждата“ с тежък жребий

Вижте съперниците на тима ни в Homeless World Cup 2024

Рупанов: Благодаря на Септември и се радвам, че съм тук

„Със сигурност моята мечта е да се върна и да вкарвам за Левски“

Великов: Вкараха ни с 1 положение след почивката

„Нормално, с човек по-малко няма как да се случат нещата“

Митов: Доволен съм от трите точки, не и от играта

„Можеше да вкараме още голове“, заяви треньорът на Септември

Септември с нова победа, прати Хебър на дъното (ВИДЕО)

Столичани спечелиха с 2:1 след ранен червен картон и дузпа на „Лаута“

Равносметка: ЦСКА с рекордна селекция

Лиъм Купър стана №1 по заплата за всички времена