Световният шампион Захари Дамянов вече е сенсей

Варненецът е единственият европеец, спечелил купата в най-тежкия боен стил в киокушин карате

Световният шампион Захари Дамянов вече е сенсей

Новият черен пояс -трети дан му бе връчен от сенсей Николай Рачев от Българската карате киокушин федерация. Дамянов бе отличен официално в края на изминалия месец заради големите му заслуги и историческата победа на най-престижния турнир в Япония -  Световното първенство без категории, провеждащо се веднъж на 4 години. Варненецът е единственият европеец, спечелил купата в най-тежкия боен стил в киокушин карате. Първото място в това първенство, което той завоюва безапелационно, се равнява по значимост само с олимпийското злато. До момента турнирът е печелен 7 пъти от японци, два пъти от бразилци и веднъж от руснак. Захари Дамянов се изкачи на върха на почетната стълбица миналата година в последното му единадесето издание в Токио. В него взеха участие 192-ма състезатели. По пътя към титлата Дамянов победи трима руснаци, двама японци, бразилец и поляк. На финала той се изправи срещу представител на Франция, срещу когото имаше 5 победи в предходни състезания. Българинът спечели всички срещи в редовното време без нито едно продължение и съответно стана първият европеец световен шампион от престижния турнир.

 

Захари Дамянов е четирикратен победител от Европейското първенство в категория над 90 кг, съответно през 2009 г., 2010 г., 2013 г. и 2014 г. Четирикратен шампион от Откритото първенство на Америка без категории в Ню Йорк (2008 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г.), от където има и награда за най-висок боен дух. Печелил е и Откритото първенство на Америка с категории (2007 г.).

 

Шампионът от Варна е на път да реализира една от мечтите си, а именно да помогне на децата от родния си град, които желаят да развият спортните си заложби. Дамянов обеща до дни да разкрие и подробностите около новия си проект, върху който в момента работи.

 

Усик оваканти титлата на Международната боксова федерация

Това е моят подарък за вас на 21 септември, обяви украинецът

Фюри към Усик: Ще се видим през декември

„Ще трябва да го нокаутирам, защото не мога да спечеля със съдийско решение"

Пет медала за България от Европейското клубно по таекуондо

Вижте подробности

Завърши Европейското по джудо за полицаи, Румъния е на първо място

Вижте подробности

Фюри: Усик, идвам за теб!

Британецът е мотивиран да стане абсолютен световен шампион

150 джудисти участват на Европейско първенство за полицаи в София

Схватките са в зала "София"

Титла и четири бронзови медала за България на Европейското първенство по джудо за полицаи

Вижте подробности

Семен стана първи, Айк втори без борба в Будапеща

Нашите постигнаха целта си на турнира

Мнацаканян и Новиков излизат за злато в Будапеща

Финалите започват от 18 ч наше време

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки