Едуард Йорданеску: Искам да изпълня договора си с ЦСКА

Няма как да съм доволен от статичните ситуации, пропиляваме по 15-20 на мач, казва румънецът

Едуард Йорданеску: Искам да изпълня договора си с ЦСКА

Треньорът на ЦСКА Еду­ард Йорданеску даде интер­вю пред "Тема Спорт" след блиц турнира в "Царско се­ло" в събота. Румънецът направи анализ на пробле­мите на отбора при ста­тични положения, а също така говори и за възмож­ността да играе с по двама централни нападатели в следващите мачове. Йорданеску използва схема 4-4-2 срещу Царско село (1:0) в съ­бота. Наставникът засегна и темата около своето бъдеще начело на армейците.

Г-н Йорданеску, в кон­тролите с Царско село и Хо­ризонт за пореден път си пролича, че ЦСКА изпитва сериозни затруднения при статични положения. Рабо­тите ли в този аспект и кога очаквате резултати в позитивна посока?
- Аз съм треньор, който обръща доста голямо внима­ние на статистиката, а тя говори много добри неща за нас. Показва, че изпращаме доста топки в наказателно­то поле. Също така в много случаи активираме фланго­вете, а когато го правим, това означава, че доставя­ме и много центрирания. Факт е, че имаме много статични положения. Ако гледате всеки наш мач, няма как да не ви направи впечатление, че винаги имаме по 15-20 такива ситуации - го­воря за фаулове, преки и непреки свободни удари. Разбира се, че не съм дово­лен, защото не вкарваме до­статъчно от статични по­ложения. Има си конкретни причини за това. Не искам да говоря в де­тайли по тази тема пред медиите, защото това е въ­прос, който трябва да се дискутира вътре в съблекал­нята с играчите. Но като цяло бих могъл да кажа, че имаме нужда от футболи­сти, които са добри при из­пълнението на такива ста­тични положения. Но освен изпълнители ни трябва и до­бър тайминг, играчите да знаят кога и как да дей­стват в наказателното по­ле. Нужно е и да сме по-агре­сивни, да се опитваме да пе­челим въздушните сблъсъци. Това са все неща, по които работим, но, разбира се, не съм доволен от резултати­те дотук. Само погледнете последния двубой с Лудогорец. Съперникът не ни създа­де нито едно положение до първия си гол. След попаде­нието имаха още един шанс, но Кешеру изпусна. Но, ако си спомняте, до края на по­лувремето можеше да реа­лизираме след пряк свободен удар и след корнер. И в два­та случая топката мина много близо до наши играчи, но никой не успя да нанесе удар. Така че и в тази среща имахме статични положе­ния, но не успяхме да вкара­ме и няма как да съм доволен от това. Не създадохме нищо от тях, това е факт.

Казахте, че обръ­щате голямо вни­мание на стати­стиката, какво говори тя за ЦСКА?
- Следя внима­телно данните, проучвам не само на­шия отбор, но и съперниците. През цялото време, откакто съм тук, ние сме сред пър­вите два-три отбо­ра в първенството, като владение на топката и като това колко често вкарваме топката в на­казателното поле. То­ва са позитивни не­ща, но трябва да променим още доста  еле­менти. Моята филосо­фия е за офанзивен футбол, със създаване на много шансове, искам да движим постоянно топката, да насищаме последната третина от терена с наши играчи и работя върху това всеки ден в трениров­ките. Кога­то    видя прогрес в занимания­та, съм сигу­рен, че ще си проличи и в мачовете. Има подобре­ние между момента, в който поех отбора, и се­га. Но искам много повече.

В първия мач с Царско село в блиц турнира  из­ползвахте схема с два­ма централ­ни напада­тели - Мил­чо Ангелов и Густаво Кулма, сра­боти ли добре този вариант и може ли да го използва­те в офи­циални мачо­ве?
- Опитахме се да проме­ним струк­турата, да. Моите указания бяха през цялото време един от нападатели­те да се връща малко назад, да служи като свръзка между линиите, да създава мобил­ност между тях. Но, разбира се, основната им задача бе да навлизат в наказателно­то поле. Като цяло подобна подредба би могла да бъде решение занапред. Не съм убеден, че ще я използвам още от началото на мачове­те, но винаги е възможно да го направя в течение на сре­щите. Точно същото прило­жихме в хода на срещата с Монтана (2:0) и тогава про­работи добре, даде резул­тат, като вкарахме и два­та гола (чрез Милчо Анге­лов).

Имате ли вече по-ясна идея за селекцията, какви конкретно играчи желаете да привлечете? Пред меди­ите в Румъния заявихте, че може да доведете свои съ­народници в ЦСКА...
- Вижте, моята договорка с ЦСКА е да завършим 6-те мача до края на полусезона и след това да седнем и да анализираме надълго и нашироко цялостната ситуация около отбора. Имаше много спекулации по медиите - как­то за моето бъдеще, така и за това на играчите. Що се отнася до мен - не ми пука особено за тези публикации. Нека се пише каквото и да е. Знам, че не мога да променя това, така че оставям медиите да спекулират както намерят за добре. Бях пределно ясен, че според моя договор не съм задължен да спечеля титла­та още този сезон. Разбира се, че всички го искаме. Раз­бира се, че трябва да го на­правим за феновете и за клу­ба. Но разберете, че ние не можем да прескачаме етапи. Обществеността е концен­трирана само върху победи­те, друго не признава. Но за да стигнеш до победите, трябва да преминеш през един много дълъг процес. То­зи процес изисква много ра­бота, усилия и време. Така че искаме титлата и работим в тази насока, но разберете, че не става лесно. Да се вър­нем и на темата за селекция­та. Ще анализираме и ще об­съдим какво е положението. След като изиграем остава­щите б мача, ще уточним окончателно на кои позиции и колко играчи са ни необхо­дими. Също е важно да уточ­ним и какъв точно тип фут­болисти ни трябват. Точно за това искам да съм на сто процента участник в селек­цията. Важно е да съобразим новите попълнения с филосо­фията на клуба, както и със съперниците ни. Но искам да уточня, че до този момент не съм преговарял с играчи, нито съм давал списъци с же­лани за привличане или осво­бождаване на футболисти. Всяко име в този момент ще бъде спекулация. Аз се доверявам на тези момчета в момента. Да, стоя зад думи­те си, че се нуждаем от поне двама и максимум четирима нови футболисти. Но искам те наистина да вдигнат ни­вото, а не да ги вземем за бройката. Не искам да правя големи промени по състава, защото имам доверие и в наличните играчи. Така че през зимата ще направим широк анализ, включително и на моята работа и тази на щаба ми. Знам нивото на ЦСКА, знам очакванията, но си имам договор и искам да го изпълня.

Християн Петров: Винаги съм мечтал за титла и Купа с ЦСКА

Защитникът говори за новия треньор, целите и подготовката

Живко Миланов: Доволен съм, че се завърнах в Левски

„Няма база за сравнение от онова време и това, което е сега“

Стоичков: В България не се работи добре с младите

"Има много диаманти в тези държави, но трябва да ги шлифоваш", каза Камата

Стипич: Работил съм в завода на "Ауди"

Между двете професии има много общи неща, призна наставникът на ЦСКА

Григор вярва в титла от Големия шлем

Бекхендът с една ръка е един от най-трудните удари в тениса

Красен Кралев за любовта към изкуството, спорта, „Черно море“ и шансовете ни в Париж

Вижте изключително интересното интервю на бившия спортен министър

Виктор Попов: Черно море беше детската ми мечта, готов съм за трансфер

Крайният бранител иска да продължи кариерата си в чужбина

Стипич: Ние сме голям клуб, трябват ни нападатели

Треньорът на ЦСКА коментира успеха над Крумовград и отстраняването на Де Нойер

Стамен Белчев: Юношите още нямат ниво да играят за ЦСКА

„Нужно е търпение“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки