1. Novsport
  2. - Левски
  3. Сензациите в пресата: Левски хареса българин в Румъния

Сензациите в пресата: Левски хареса българин в Румъния

Лудогорец дава 20 бона заплата на Дерменджиев, "сините" бутат Сандберг към стария му клуб, Локо (Пд) договори халф

Сензациите в пресата: Левски хареса българин в Румъния

Сензациите в родната спортна преса на 14 ноември, понеделник, 2016 година:

7 дни спорт: Лудогорец предлага нов договор и 20 бона заплата на Дерменджиев

Лудогорец ще предложи нов договор на треньора Георги Дерменджиев, научи "7 дни спорт". Той ще подпише за още 3 години, а освен това ще получи сериозно увеличение на заплатата. С новото споразумение Дерменджиев ще взима 20 хил. лв. на месец, което ще го направи най-скъпоплатения треньор в България.

Дерменджиев два пъти вкара Лудогорец в Шампионската лига и спечели две титли в първенството.

В следващите седмици от клуба ще предложат нови договори и на някои футболисти. В края на сезона изтичат контрактите на Владислав Стоянов и Йордан Минев.

Тема спорт: Бек от Румъния в плановете на Левски

Левски проявява интерес към десния бек Венелин Фили­пов, разбра "Тема Спорт". В момента 26-годишният фут­болист е част от румънския Волунтари. Този тим се нами­ра на десето място в елита - в 15 мача е спечелил 5 победи и има три равенства. Фили­пов е основна част от съста­ва - взел е участие в 13 шампионатни двубоя, в които не е успял да отбележи гол. Вене­лин е част от румънския тим от началото на 2016 година. През пролетта той игра в 14 срещи за първенство.

Левски иска да усили конку­ренцията на десния фланг на отбраната. За там сините разполагат единствено със Сашо Александров. Когато той е контузен или наказан, се налага в бек да бъде преквалифициран Роман Прохазка. Словакът обаче е доста по-ценен в халфовата линия.

Главният скаут на столи­чани Георги Чиликов е отлич­но запознат с възможности­те на Венелин Филипов - бе­ше му треньор в Черноморец Бургас (б.р. - Чиликов бе част от щаба на Димитър Димитров-Херо при бургазлии). Бранителят, който е юноша на Нефтохимик, започва професионалната си кариера в Черноморец Поморие. За втородивизионния тим изи­грава 26 мача, в които беле­жи веднъж. В началото на 2011 година е взет от Черно­морец Бургас (поморийският тим му е сателит в онзи пе­риод). При акулите Венелин остава до началото на сезон 2014/15. През този период участва в 88 срещи в елита, в които бележи веднъж. След това преминава в Локомо­тив Пловдив - 22 шампионатни двубоя с един гол. През есента на 2015-а облича еки­па на Берое. За старозагорци има 9 мача.

Вариант за Левски е и ма­кедонският плеймейкър Дарко Тасевски. Бившият играч на сините, който за последно игра в тайландския Суфанбури, става свободен агент на Нова година. Халфът се при­бира в България днес. Той игра на 'Терена" - пет сезона - от 2007-а до лятото на 2012 го­дина.

Меридиан мач: Левски бута Сандберг към стария му клуб

Левски ще направи опит да се отърве от спорния защитник Симон Сандберг през зи­мата. „Меридиан Мач" научи, че „си­ните" може да нап­равят опит да го върнат на бившия му шведски клуб Хекен. Ако оттам не го искат, тогава ще се търсят и други варианти. На този етап на „Герена" предпочитат да пуснат Сандберг само под наем. То­ва е, защото „сини­те" са уверени, че той е качествен футболист. На този етап не получава шанс за изява, за­щото му е трудна аклиматизацията. Сандберг се предс­тави доста слабо в мача за Купата с Черно море, когато тимът отпадна. Той не игра добре и в контролата със Септември, когато бе изваден още на почивката от Елин Топузаков. При на­личието на играчи като Пиргов, Алек­сандров, Лукин и Генев, както и очакваното присъ­единяване към първия тим на контузения дълго Де­ян Иванов, Сандберг ще се окаже излишен.

На „Герена" обаче все още таят на­дежди, че ако се прибере в родина­та си и събере си­ли, той може да се върне по-добър в Левски по подобие на Роман Прохазка. Припомняме, че и словакът първо бе натирен от Левски, върна се за една година в Спартак (Търнава) и след това се превърна в звезда на „Герена" и дори носи капи­танската лента от време на време.

Тема спорт: Локо договори испански халф

Новият треньор на Локо­мотив (Пловдив) Едуард Ераносян не губи много време, преди да започне да подсилва тима. Специалистът е начело на черно-белите от 31 октом­ври, но вече е готов с първия си трансфер. На "Лаута" ще привлекат 26-годишния испан­ски халф Мигел Анхел Луке, раз­бра "Тема Спорт".

Футболистът трябва да пристигне при пловдивчани още днес и да премине медицински пре­гледи. Ако всичко е наред, той ще подпише договор с желез­ничарите. И дори ще може да попадне сред избраниците на Едуард Ераносян за дербито с Ботев. Битката за Пловдив е на 20 ноември, неделя, от 15:00 часа на "Лаута". Двубо­ят ще бъде предаван пряко по Диема Спорт 2.

Мигел Анхел Луке е роден на 23 юли 1990 година в Сабадел, Испания, висок е 180 сантиме­тра, тежи 63 килограма. За­почва да тренира в школата на Еспаньол, а оттам преми­нава в академията на Виляреал. Той обаче стига само до третия тим на „жълтата под­водница”. След това Луке пре­минава през втория отбор на Барселона и резервния тим на Алмерия. През сезон 2011/12 вече е част от дубъла на Атлетико Мадрид, за който изи­грава 13 мача и вкарва три го­ла в Сегунда Б. От 2012 до 2014 година Мигел носи екипа на унгарския Академия Пуш­каш. През миналия сезон Анхел е част от втородивизионния Рапид Букурещ. За румънския тим е несменяем титуляр - играе в 28 шампионатни дву­боя, в които обаче не успява да се разпише. През лятото решава да смени страната, след като Рапид не успява да влезе в елита. Той отива в италианския Катания, но ско­ро след това се прибира в ро­дината си. И през есента, за да поддържа форма, играе за аматьорския Манреса, който участва в Каталунските областни групи.

Вчера местните медии съобщиха, че играчът е напу­снал Манреса, за да продължи кариерата си в Локомотив Пловдив.

Тема спорт: Още играчи преподписват с Ботев

До десетина дни се очаква още състезатели на Ботев (Пловдив) да удължат догово­рите си с клуба,м пише „Тема спорт”. Това трябва да стане след дербито с Ло­комотив (Пд). За това инфор­мираха източници от ръководството на жълто-черните.

С най-голямо нетърпение шефовете очакват подпис под нов контракт да сложи Жоао Паоло. Бразилецът е голмайстор на отбора с 9 го­ла (толкова в Първа лига има и румънският нападател на Лудогорец Клаудиу Кешеру). Интерес към стрелеца има от Левски, както и от руски елитен отбор.

Досега с Бо­тев продължиха контракти­те си Мартин Димитров, Цветомир Панов, Лъчезар Балтанов, Филипе Бризола и Серкан Юсеин. Подобрени финансови усло­вия, за да се обвържат дългос­рочно с клуба, са получили още Радослав Терзиев и полу­защитникът Яя Меледже.


Меридиан мач: Белия покани кума си на работа в Ботев

Треньорът на Бо­тев Николай Киров е пока­нил на работа в клуба един от най-добрите си прияте­ли и свой кум Алек­сандър Александ­ров - Кривия. Бив­шият спортен шеф на „жълто-черните" от времето на Ста­нимир Стоилов на практика вече по­мага. Макар да не е назначен официал­но, той търси подходящи попълне­ния в отборите от региона, а онзи ден изгледа и мача на юношеските нацио­нали с Дания от квалификациите за Евро 2017. Откакто напусна поста си в Ботев, Александ­ров не пропуска домакински мач, както на първия отбор, така и на юно­шите, и е в постоя­нен контакт с Нико­лай Киров.

Футболист номер едно на България за 1999 година сът­рудничи и при пре­говорите на Ботев с хората, които уреж­дат зимен лагер в Турция. Кривия има отлични контакти от времето, когато играеше с успех в южната ни съседка. Освен с треньора на Ботев, той е в много близки отно­шения и с президента Ангел Палийски. За това не е изключено Алек­сандров да бъде официализиран ка­то главен скаут още преди Нова година и да може да гово­ри с набелязаните футболисти от име­то на клуба.

7 дни спорт: Белгийци отървават Левски от Сандберг

Шведският защитник Симон Сандберг е изкупителната жертва на Герена. Стъпи ли накриво Левски, бранителят винаги е в кюпа с провалилите се. Така стана при отпадането на "сините" от Черно море (2:3) за купата. Сандберг беше посочен от феновете като големия виновник за краха на Герена. Оказа се обаче, че има отбори, които смятат, че шведският младежки национал разполага с качества. И то не в България или Швеция, а в силно първенство като белгийското.

"7 дни спорт" разбра, че тим от местната Юпилер лига е готов да извади сериозна сума, за да притежава Сандберг. Шведският национал пристигна през лятото на Герена, а сумата, която е броена за него, е 200 хиляди евро. Белгийците били готови да цакат двойно за подписа му.

Интересното е, че въпросният отбор е искал Симон още преди да дойде в Левски. Тогава двата тима са наддавали за играча, а българският клуб е спечелил битката.

Сандберг не успя да се наложи на Герена. От началото на сезона той има шест мача и само в три от тях е титуляр.