Берое срещу Славия в юбилеен мач

Двата тима ще премерят сили за стотен път

Берое срещу Славия в юбилеен мач

Берое и Славия ще изиграят днес юбилеен мач номер 100 в историята на съперничеството им в елита.

То датира от 1954 година, когато „зелените" за първи път са част от него. Интересното е, че първият сблъсък между двата отбора в „А" група е игран в родното село на Димитър Пенев - Мировяне и завършва с умопомрачителното 8:1 за Славия. Това е и най-крупният разгром в историята на сблъсъците между двата отбора.

Оттогава насам юбилейните мачове завършват почти винаги в полза на домакина. В осемте „кръгли" сблъсъка до момента Славия и Берое имат по три победи, а в два случая се стигна до равенства.

Единственият път, когато гостът спечели, бе на 10 март 2001 година. Двубоят се игра под Аязмото и завърши 2:1 за Славия. Интересното е, че победния гол вкара един позабравен камерунец - Бенджамин Ниемо след пас на Благой Георгиев десетина минути преди края. Петър Шопов бе открил за „белите" пак след подаване на Георгиев, а за Берое се разписа Иван Тончев.

Като цяло в последните години Берое играе доста успешно срещу Славия и значително намали изоставането си общия баланс срещу „старата госпожа" в елита. От 2011 до 2014 година старозагорци спечелиха пет пъти поред като домакин плюс още три пъти на „Овча купел". Те победиха днешния си съперник и в началото на този сезон с 2:1. Двубоят се игра на „Васил Левски", а трите точки донесе Георги Божилов.

Днешният сблъсък стартира в 12:30 часа и ще бъде пряко в ефира на Диема спорт 2, а по традиция Novsport.com ще го проследи на живо посредством чат-коментар на всички интересни моменти.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки