Световното по хокей за младежи започва с дербито Канада – Русия

Шампионът Финландия излиза срещу Чехия

Световното по хокей за младежи започва с дербито Канада – Русия

Със супер сблъсъка между домакина Канада и Русия днес започва световното първенство по хокей за младежи до 20 г. в елитната дивизия. Битката между двата най-големи съперника в този спорт е от предварителна група „В”, в която влизат още тимовете на САЩ, Латвия и Словакия. Мачовете между тях ще се играят в „Еър Канада Сентър”  в Торонто, докато срещите от другата група „А”, в която са шампионът от миналата година Финландия, Швеция, Чехия, Швейцария и Дания, ще се състоят в „Бел Сентър” в Монреал. Именно  в столицата на провинция Квебек ще бъдат и двубоите за разпределение на медалите, като финалът и мачът за бронза са на 5 януари.

По регламент след изиграването на двубоите по системата всеки срещу всеки в предварителните групи следват 1/4-финали, за които се класират заелите първите четири позиции в двата квинтета (1А – 4В, 2А – 3В, 3А – 2В и 4А – 1В). Останалите на последните позиции тимове ще се борят за оставане в елитната дивизия в серия до две победи от три възможни двубоя. От тази година, във всички групови фази на елитни дивизии, е въведен и овъртайм във формат с 3х3 полеви играчи и без съмнение това ще бъде доста любопитно нововъведение.

Като основен фаворит за спечелване на златните медали на мондиала е сочен съставът на „кленовите листа”, който на световното през 2016-та отпадна на четвъртфинал от Финландия след драматичен мач и поражение с 5:6. Сега, воденият от треньора  Доминик Дюшарм тим ще се опита отново след 2015-та година да стъпи на върха в тази възрастова група. Тогава родоначалниците на играта пак бяха в ролята на домакин. С еднакви шансове за крайна победа се оценяват силите на САЩ, трети от миналия шампионат, Финландия, Русия и Швеция. От всички тях пък, само Сборная може да се похвали с неизменен медал от първенствата в тази възраст в последните шест години.

С оглед на своето много силно представяне в НХЛ обаче, имена като Конър Макдейвид и Мич Марнър (Канада), Патрик Лайне и Йесе Пулюярви (Финландия), Иван Проворов (Русия), Остън Матюс и Матю Ткачък (САЩ) няма да могат да помогнат на своите сънародници, защото техните клубове в най-силната лига на планетата не желаят да се разделят с тях, макар и в рамките на 10-ината дни, в които се провежда световното за младежи.

Именно това обаче е и мястото и времето, в които трябва да изгреят пред голяма аудитория новите надежди в този спорт, така както преди година или две всички изброени по-горе момчета го направиха и сега вече са част от големия хокей. Ето и някои имена, които са сред по-изявените свои връстници и от които ще се очаква малко повече:

Дилан Строум (нападател, Канада), Пиер-Люк Дюбоа (нап., Канада), Матю Барзал (нап., Канада) и Тома Шабо (защитник, Канада), Кирил Капризов (нап., Русия), Александър Полунин (нап., Русия), Михаил Сергачов (защ., Русия), Иля Самсонов (вратар, Русия), Джоел Ериксон Ек (нап., Швеция) Александер Нюландер (нап., Швеция), Оли Юолеви (защ., Финландия), Каспер Бьорквист (нап., Финландия), Кийфър Белоуз (нап., САЩ), Адам Ружичка (нап., Словакия).    

Райко Стоянов

 

Пантърс спря пропадането в седмия мач, за да вдигне Стенли Къп

Едмонтон беше на крачка от исторически обрат от 0:3, но остана с празни ръце

Седми мач ще реши съдбата на купа "Стенли"

Вижте подробности

Едмънтън намали преднината на Флорида във финала на НХЛ

Серията е 2:3

Едмънтън намали изоставането си в серията срещу Флорида (ВИДЕО)

Шаная Туейн даде тон за победата

Флорида е на победа от Стенли Къп

"Пантерите" взеха и третия мач от финалната серия срещу Едмънтън

Новият отбор в НХЛ ще се казва Юта Хокей Клъб

Феновете познаваха тима под името Аризона Койотис

Флорида е вече само на две победи от Стенли Къп

"Пантерите" победиха Едмънтън с 4:1 във втората среща от сериите

Таванът на заплатите в НХЛ се увеличава

До 88 милиона долара още от следващия сезон

Флорида поведе във финала за Купа Стенли (ВИДЕО)

След успех с 3:0 над Едмънтън

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки