Емил Костадинов - от „Парк де Пренс" до „Дондуков" 1

През годините Екзекутора на петлите се забърка в редица скандали и се отрече от ЦСКА на Гриша Ганчев

Емил Костадинов - от „Парк де Пренс" до „Дондуков" 1

Легендата на националния отбор и ЦСКА Емил Костадинов е спряган за заместник-министър на спорта в служебното правителство на Огнян Герджиков. Членът на Изпълкома към БфС вероятно ще бъде дясната ръка на бъдещия шеф на ведомството Даниела Дашева.

 

С родения на 12 август 1967 г. в София бивш нападател е свързан може би най-паметният момент в историята на българския футбол. Двете попадения на Емо срещу франция на 17 ноември 1993 г. и особено второто, отвориха вратата на Златното поколение към САЩ '94 и големите успехи. Голът в последната минута пък му донесе легендарния прякор Екзекутора на петлите. За националния отбор е вкарвал и на отбори като Германия (б.р изработи и две дузпи за победата 3:2), Бразилия, Италия и Испания. На клубно ниво Костадинов е печелил Купата на УЕФА с Байерн (1996 г.), два пъти е шампион с Порто.

 

След отказването си от футбола Костадинов продължава да се занимава с любимия си спорт. В началото на века основава мениджърска агенция, заедно с агента Боби Божинов. През 2004 г. бившият нападател се замесва в първия по-сериозен скандал. Тогава той е на пост в БфС като отговорник за младежките и юношеските формации на националния отбор. Костадинов е обвинен от бившия си съотборник Лъчо Танев, че принуждава талантите да подписват договори с мениджърската агенция на Боби Божинов, ако искат на носят фланелката с герба.

 

От 2006 г. е в Изпълнителния комитет на БФС. Съвместно с това презпоследните десет години на няколко пъти участва в управлението на ЦСКА. През 2008 г. е обвинен от тогавашния началник в клуба Александър Томов, че заедно с треньора Стойчо Младенов привличат играчи в отбора, като делят комисиони с техните агенти. Според слуховете практиката продължава и след изгонването на Стойчо, когато треньор е вече Димитър Пенев. Тогава Костадинов действал зад гърба на бившия си наставник в националния отбор.

 

Емо беше сериозно оплют и от Любо Пенев. Това стана, след като бившият таран бе уволнен от поста на селекционер в националния отбор през 2014 г..

 

"Емо Костадинов леко ми идва неграмотен. Той пише "благодарА"! Какво правим? Нещо сменяме азбуката ли? Костадинов е малко неподготвен за директор на юношеските отбори. Секретарят се обадил на треньора на юношите и му казал, че трябва да си подадат оставките, понеже Боби бил много ядосан. Така ли управляваме? За какво става въпрос", изригна тогава Пенев.

 

На свой ред Костадинов отвърна, че "с г-н Любчо", са учили в едно и също училище и това "не е колежа в Оксфорд". Става дума за Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри форд", където бъдещият зам.-министър на спорта е завършил с успех от 3,66 по БЕЛ.

 

Емил Костадинов остана верен на своя ЦСКА след фалита на клуба през миналата година. Екзекутора на петлите на няколко пъти се отрече от новосформирания "ЦСКА-София" на Гриша Ганчев, като заяви, че този клуб няма нищо общо с неговия отбор.

 

Извън футбола през годините Костадинов държеше заведение в Несебър, както и фирма за маршрутки в София, но постепенно бизнесът му замира.

Министър Глушков спаси още една програма

Министърът на младежта и спорта осигури 1 милион лева за програмата „Спортен час“

Fibank с още една стъпка напред в намаляването на въглеродните емисии върху околната среда

Вижте подробности

Решават след месец за електронни спортове на Олимпиада

Вижте подробности

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Вижте подробности

УЕФА оцени високо наш съдия за еврофинал

„Чувствам се горд от това“, коментира Радослав Гидженов

С близо 20% спад в продажбите на тотото след срива на системата

Касиерките в готовност за напускане заради лоши условия на труд

Министър награди Илиан Илиев за заслуги във футбола и спорта

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи специалиста

Кралев: 200% увеличание на парите за спортните клубове в България ще бъде основен приоритет за ГЕРБ-СДС

Красен Кралев анализира пред спортната общност във Варна случващото се и това, което трябва да се направи в бъдеще

KРИБ и НСА подписаха споразумение за сътрудничество

Аз лично съм съпричастен с мисията на Националната спортна академия, обяви Кирил Домусчиев

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки