Гениален Федерер сломи Надал в бленуван финален спектакъл (ВИДЕО+СНИМКИ)

Маестрото повали Матадора в истински 5-сетов трилър и взе рекордна 18-та титла от Големия шлем

Гениален Федерер сломи Надал в бленуван финален спектакъл (ВИДЕО+СНИМКИ)

Роджър Федерер победи големия си съперник Рафаел Надал и спечели Откритото първенство на Австралия за пети път в славната си кариера.

Маестрото се наложи над Матадора с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 в невероятен спектакъл, в който и двамата големи шампиони показаха нагледно, че за тях няма тайни в тениса.

Нещо повече, те спряха дъха на всички зрители с 5-сетова битка, продължила почти 4 часа и изпълнена с гениални изпълнения и много обрати.

Последният от тях се оказа и решителен, защото в последната част Федерер изоставаше с 1:3, но взе 5 поредни гейма и за първи път надви Надал в турнир от Големия шлем, различен от Уимбълдън.



Успехът на 35-годишния швейцарец е уникален и поради факта, че това бе дебютна за него надпревара от шест месеца насам, а в нея той за първи път спечели три 5-сетови битки.

След „Уимбълдън 2012” той не бе триумфирал в турнир от Шлема, но днес спечели рекордната си за всички времена титла №18 и пренаписа историята. 


В началото на мача двамата сервираха на изключително ниво, но в седмия гейм Федерер направи няколко брилянтни ретура и проби, за да затвори не след дълго сета при 6:4. 

Отговорът на Матадора бе мигновен – четири поредни гейма и в крайна сметка изравняване на резултата след 6:3. 

Решителен за третата част се оказа първият гейм, в който Федерер спаси три точки за пробив и след това не даде никакъв шанс на своя опонент, за да поведе отново след 6:1.

Силната воля на Краля на клея му осигури оставането в срещата, тъй като той стабилизира играта си и изчака своя миг, за да го сграбчи в четвъртия гейм и да поведе с 3:1. След това Надал задържа аванса си и за радост на безпристрастните фенове им осигури пети сет след 6:3. 


Преди него Роджър Федерер поиска медицински таймаут и напусна корта за няколко минути, а веднага след завръщането си на корта допусна пробив.

В ответния гейм Федерер поведе с 40:15 и получи две точки за връщането му, но Рафа отново показа, че играе най-добре, когато е изправен до стената.

Въпреки това обаче Маестрото не падна духом и в шестия гейм успя да изравни с брейк при 3:3, след като спечели най-дългото разиграване в мача – 26 удара. Впоследствие швейцарецът не изпусна инициативата и стигна до нов пробив, за да поведе с 5:3, след което реализира втория си мачбол и вдигна триумфално ръце.


С успеха си Федерер се превърна във втория най-възрастен шампион в Големия шлем в Откритата ера на тениса, а и ще се завърне в топ 10 на ранглистата от новата седмица.

Състезателите с най-много трофеи в Големия шлем:
1. Роджър Федерер - 18
2. Рафаел Надал - 14
3. Пийт Сампрас - 14
4. Новак Джокович - 12
5. Рой Емерсън - 12

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки