Футболът се насочва към коренна промяна с наказания за жълт картон като в хокея на лед

Идеята ще бъде обсъждана още през март в Лондон на срещата на органа, който определя правилата във футбола

Футболът се насочва към коренна промяна с наказания за жълт картон като в хокея на лед

Футболът може да бъде коренно променен още тази година, ако се приеме предложение футболистите, получили жълт картон, да излизат извън терена в специална зона за наказания, както е в хокея на лед, пише „Би Би Си”.

Междунардония Борд на Футболните Асоциации (IFAB) ще разгледа предложението още през март на годишната си среща в Лондон. IFAB е съставен от ФИФА и четирите британски футболни асоциации – на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Именно този орган отговаря за изготвянето и промяната на правилата във футбола.

Новата мярка вече е била тествана в турнирите за развитие на млади играчи на УЕФА, както и в някои аматьорски лиги.

Ако промяната бъде одобрена, зоните за наказания ще бъдат въведени най-скоро на младежко и аматьорско ниво, а в професионалния футбол вероятно в срок до две или три години, съобщава „Би Би Си”.

Други предложения, които ще се разглеждат през март в Лондон, включват позволяването на повече свобода на националните федерации за броя на смените по време на мач. Този ход е рекламиран като такъв, който ще окуражи повече хора да спортуват.

Ще бъде разгледана и ролята на капитана като най-важния човек в отбора, който носи отговорност за феърплея, дисциплината на терена и комуникациите със съдийските бригади. Това вероятно се отнася за едно предложение на техническия директор на ФИФА Марко ван Бастен само капитаните да могат да говорят с главния съдия.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки