1. Novsport
  2. Фен Зона
  3. Тръст "Синя България" си поставя за основна цел да направи Левски публично дружество

Тръст "Синя България" си поставя за основна цел да направи Левски публично дружество

Сдружението изготви 10-годишна програма за развитие, която да превърне Левски в топ клуб на Балканите

Тръст "Синя България" си поставя за основна цел да направи Левски публично дружество

Вчера се проведе годишно Отчетно-изборно общо събра­ние на Тръст "Синя България" - фенската организация, която притежава 10 процента от ак­циите на Левски. На него бе избран нов Управителен съвет на сдружението. Той ще бъде от 9 души. Днес пък ще има гла­суване и за нов председател - досега този пост заемаше Илия Козарев.

Най-важната точка, която бе гласувана, е "Взимане на ре­шение за иницииране на действия по превръщането на ПФК Левски АД в публично дру­жество чрез джиросване на част от притежаваните ак­ции на физически лица".

За да се изпълни това жела­ние на тръста, част от при­тежаваните от него дялове трябва да преминат в други ръце (една акция е с номинал 1 лев, а капиталът на клуба е 30 669 974) - тоест 10 хиляди от притежаваните над 3 млн. дя­ла е необходимо да сменят при­тежателя си. Ако това се слу­чи, Левски ще трябва на всеки три месеца да публикува публи­чен отчет на приходите и раз­ходите си. Така запалянковци­те, а и цялата общественост, ще могат да получават регу­лярно информация за финансо­вото състояние на клуба.

Тръст "Синя България" прие 10-годишна стратегия за раз­витие на Левски, като целта ѝ е превръщането на клуба в един от петте водещи на Балканите. В него са записани програми за първия отбор, детско-юношеската школа, трансферната политика (на­сочена към привличането пре­димно на българи, както и взи­мането на чужденци предим­но от Балканите - Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия), подобрения в инфраструктурата, както и провеждането на социална политика.

От "Синя България" обявиха, че няма да си партнират с клу­ба, а са алтернатива на управлението. Целта е един ден да бъде придобит мажори­тарният пакет акции на Левс­ки, но това трябва да стане едва след като стратегията влезе в ход и начертаната програма бъде обезпечена.