Сензациите в пресата: Предлагат звезда на Дунав на Левски

Пари в Нефтохимик само до лятото; Берое вдига нова трибуна

Сензациите в пресата: Предлагат звезда на Дунав на Левски

Сензациите в българските спортни издания от днес, петък, 7-ми април 2017 г.:

"Меридиан Мач": Предлагат звезда на Дунав на Левски

Левски следи една от основните фигури в хита на Първа лига Дунав - Бирсент Карагерен, научи „Меридиан Мач". Футболистът е бил предложен на „сините" от мениджъри, а изявите му са били наблюдавани от хора от спортно-техническия щаб, както и от главния скаут Георги Чиликов. Карагерен не е непознат на Левски, след като вече на няколко пъти порази тима с екипа на Локо (Пд), а се разписа и при 2:2 с русенци тази година. Още като играч на „черно-белите" той бе в списъка за селекция на гранда, но така и не се стигна до сделка.

През тази зимата любимецът на Христо Бонев бе привлечен от Дунав, след като Едуард Ераносян се отказа от него. Оттогава той прави фурор с екипа на „драконите" и прикова вниманието на доста отбори.

Любопитното е, че Левски стана причината Веселин Великов да вложи цялата си енергия, за да вземе асеновград-чанина. Това се наложи, след като „сините" привлякоха титулярния ляв халф на новака през есента Антон Огнянов.

Със сигурност Карагерен ще бъде наблюдаван до края на сезона, след което ще се пристъпи към конкретна оферта към ръководството на Дунав, защото договорът на играча е до лютото на 2018 г.

"Тема Спорт": Пари в Нафтата само до лятото


Черните облаци, надвиснали над Нефтохимик, все повече започват да се сгъстяват. Въпреки думите на бизнесмена Павел Бошнаков пред "Тема Спорт", че всичко в клуба е наред, нещата не са никак розови. Както е известно, преди десетина дни той подаде оставка като председател на Съвета на Директорите и заяви, че ще продължи да помага с издръжката. Пари в Нафтата обаче има само go лятото, довериха източници от „Лазур". След това решаваща дума за бъдещето на клуба ще има Община Бургас, която е притежател на контролния пакет акции - 51%. В сряда хора от управата са съобщили на играчи и треньори, че е възможно премиите да бъдат спрени до второ нареждане.

Днес шейховете започват участието си в плейофите с гостуване на Пирин Благоевград. Точно преди седмица в мач от последния кръг на редовния сезон орлетата излъгаха бургазлии с 1:0 - гол на Станислав Костов две минути преди края на мача.

В същото време стана ясно, че ДЮШ на Нефтохимик ще получи малко над 65 хиляди лева общинска субсидия за тази година. Това показват разчетите за 2017 година. През миналата година сумата беше 100 хиляди лева. Една от причините за намалените пари е промяната на съотношението на финансиране на спортовете през тази година. През 2016 година то бе в 70 на 30 процента в полза на отборните спортове, но през тази година вече е 60 на 40. Това беше гласувано официално и на общинска сесия в края на февруари.

ДЮШ на Нефтохимик поддържа всички необходими възрастови групи и покрива напълно спортния календар. Само за U 19, която е най-голямата юношеска група, са необходими около 30 хиляди лева и това са минималните средства за издръжка. Отделно се плащат пари за другите възрастови групи, заплати и осигуровки на треньори, методисти, наеми, както и екипировка и лагери. С оглед на тези разходи субсидията от общината не покрива дори и 50 процента от бюджета на школата. 

"Тема Спорт": Берое вдига нова трибуна

Берое ще започне изграждането на ноба трибуна на своя стадион, разбра "Тема Спорт". По предварителните разчети на ръководството на заралии, това най-вероятно ще се случи през лятото. Проектът е готов, като според запознати вече е подсигурено и финансирането. Трибуната ще е за 2000 места. Ще бъде позиционирана в сегашния сектор В (box 1, box 23 и 24). Планира се да има и козирка. Всичко това се прави с цел още по-висок клас от УЕфА. В момента капацитетът на стадион "Берое", по данни на клуба, е 12 128 места. Предвиждат се и още няколко подобрения. Възможно е строежът да започне и малко преди края на шампионата. Очаква се трибуната да е готова за новия сезон.

Ръководството усилено работи и по намирането на генерален спонсор, чието лого да стои отпред на екипите. В същото време стана ясно, че шефовете са подготвили нов договор за още един играч, чийто контракт изтича през лятото. Това е защитникът Венци Василев. Почти сигурно той ще остане под Аязмото и през следващия сезон. Бранителят дойде в Берое през лятото на 2015 година като свободен агент, след като напусна ЦСКА.

Още двама играчи ще получат нови договори. Това са левият бек Веселин Пенев, който ще преподпише за година и половина, и нападателят Георги Божилов. Старши треньорът фера-рио Спасов вече обяви, че се надява играчите с изтичащи договори да бъдат задържани и че това е една от приоритетните задачи за клуба наред с битката за седмото място в Първа лига. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки