Юношите са готови за първия си лъвски скок

Ангел Стойков и момчетата му вярват, че ще имат поводи за радост по време на финалите в Грузия

Юношите са готови за първия си лъвски скок

Българският национален отбор до 19 години започва днес участието си на европейското първенство в Грузия. Съперник на възпитаниците на Ангел Стойков е Англия. Тимът ни е в "групата на смъртта", където са още Холандия и Германия.

За последните 9 години това ще е трето участие за три-кольорите на подобен форум след 2008 и 2014 година, което е похвално. Активът ни обаче от двата шампионата в Чехия и Унгария е повече от катастрофален - 0 отбелязани голове, 0 победи, 0 точки. Първият път с Михаил Мадански паднахме от Унгария (0:1), Германия (0:3) и Испания (0:4). Шест години по-късно с Александър Димитров картината бе сходна - 0:3 от Германия, 0:1 от Сърбия и 0:1 от Украйна. Така балансът ни от шестте мача е шест загуби и голова разлика 0:13. фаталните 13 бяха достигнати.

Днес обаче лъвчетата ни, предвождани от Стойков, са амбицирани да сложат край поне на едната нула. Най-амби-циозно изглежда отбелязването на гол във вратата на Трите лъва, а защо не и спечелването и на първа точка.

С представянето си в квалификациите, победата над Португалия и елиминирането най-вече на франция, нашите показаха, че са готови за първия си лъвски скок. Препятствието е сериозно, но триколъорите едва ли се страхуват. Те имат нужното самочувствие и вяра. Остава само и фортуна да им се усмихне малко.

Селекционерът Ангел Стойков има да решава два важни проблема. Наказани са двамата ни капитана - вратаря Даниел Наумов (Лудогорец) и халфът Георги Русев (Елче). Така с лентата днес ще излезе нов човек - най-вероятно това ще е Тонислав Йорданов. Мястото на Наумов под рамката ще заеме синът на бившия вратар на Левски Георги Шейтаное - Димитър. Любопитното е, че УЕФА разрешава записването само на двама вратари в 18-те и при травма или изгонване на Шейтанов мястото му трябва да заеме полеви играч.

За поста на Русев ще се избира между Георги Янев и Климентов. В предни позиции почти сигурно ще се разчита на голмайстора в елитния квалификационен кръг Калоян Кръстев (Славия) и Тонислав Йорданов (ЦСКА), а Станислав Иванов от Левски ще остане на пейката.

"Разузнали сме съперника, но най-важното е как ще играем ние. Как ще подходим. От това участие може само да спечелим", коментира селекционерът Ангел Стойков.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки