В петък стартира Рали “Твърдица-Елена 2017”

Тази година Рали “Твърдица-Елена” е трети кръг от календара на БФАС

В петък стартира Рали “Твърдица-Елена 2017”

На 14-и, 15-и и 16-и юли тази година  ще се проведено 13-тото автомобилно Рали “Твърдица-Елена 2017”. Състезанието, което миналата година получи безспорно и напълно заслужено най-много точки в оценката си от всички ралита в България и в последните години се утвърди като еталон за българския автомобилен спорт, отново ще посрещне хилядите гости на едноименните балкански градове и най-верните привърженици – феновете на този атрактивен спорт край трасетата на Елено-Твърдишкия балкан.

Ралито, което за първи път бе организирано и проведено преди тринадесет години от няколко души, окрилени ентусиазма на непоправими  родолюбци и на което малцина „ утвърдени специалисти“ и журналисти (изявяващи се като набедени статистици  в този спорт) не даваха и две години бъдеще, вече е утвърдено спортно мероприятие, на което отдавна му прилича да се окичи съвсем официално с европейския формат от калибъра на кръг от купа или дори Европейски шампионат по рали.

Тази година Рали “Твърдица-Елена”  е трети кръг от календара на БФАС, което по традиция се провежда през най-хубавия сезон на годината – лятото. Дължината на ралито е 295 км, от които 125 км са състезателни и са разделени на 9 скоростни етапа. И тази година състезанието ще се проведе официално в три дни. В петък, 14-ти юли от 20:00 ч. на площад Свобода в гр. Твърдица ще бъде даден церемониален старт от подиума на състезателната арка и под светлините на фойерверките и аплодисментите на публиката. В събота, 15-ти юли предстои административен и технически преглед, след които  ралито ще стартира фактически с преминаването на скоростните етапи "Твърдица" (20 км) и "Боров дол" (7 км) , а перлата в короната е  супер специалният етап в самия център на град Твърдица. През втория състезателен ден неделя, 16-ти юли на пилотите предстои да преминат почти 100 състезателни км през Елено-Твърдишкия балкан, достойни за издание на световния рали шампионат, за да стигнат отново до подиума на официалната арка, където призьорите ще отворят бутилките с пенливо шампанско.

Но преди всичко това предстои: Сутринта в неделя, 16-ти юли  СЕ 4 - "Чумерна",  ще бъде като утринна гимнастика за екипажите, следвана от  много  сериозния СЕ "Буйновци" (19.90 км.), за да се стигне до спринтовите две преминавания на абсолютно новия за ралито етап "Лазарци"  с дължина от близо 7 км. Преминаванията са  разделени с време за обслужване в изнесена сервизна зона. След което глътката отдих за рали кервана -  едночасово прегрупиране в центъра на гр. Елена, където състезатели и  зрители ще бъдат едно цяло! След почивката в Елена пилотите ще влязат буквално в „устата на лъва“ с почти 30 километровия  "Елена-Твърдица" и след сервизна зона за финал ще карат така наречения "Power stage" СЕ  "Предела" 24 км,   което е сто процентово  спускане  към Твърдица.

Трябва да отбележим, че организаторите са увеличили мерките за сигурност  тази година  доста над стандартите на такова европейско издание. Например аварийно-спасителните автомобили ще покриват трасето на всеки 8 км при изискване от 10 км за Европейска купа или шампионат. А радио постовете ще покриват трасето на всеки 2.5 км при изискване от 5 км на евростандарт! Очаква се и стартовите  трасета, по които ще се проведат скоростните изпитания, да бъдат брандирани съвсем по европейски и световни стандарти с надуваеми арки на световни производители, които рекламират в този спорт.

По традиция още от 2005 година организаторите реализират директни телевизионни излъчвания  от различни моменти на състезанието съвместно с екипа на телевизия Евроком, която повече от 10 години  се утвърди като неформалния промоутър на автомобилния спорт у нас.

Мнозина още си спомнят как на първото рали Твърдица през студения октомври на  2005 година телевизионния екип на Евроком още в ранни зори  разгъна техниката по обратните завои над Твърдица, за да  излъчи пряко финалните 2-3 км от  двете спускания към града.  Почти невярващите на случилото се публика и деятели на автомобилния спорт наблюдаваха надпреварата  уютно и на топло пред телевизионните монитори  във фоайето на градския хотел.

Тази година  амбициите са да  бъдат предавани пряко Церемониалният старт в петък,14-ти юли от 20.00 часа. На следващия ден събота, 15-ти от 19.00 часа  предстои директно и излъчване  от  специалния етап, който ще се проведе буквално в самия център на града. В  неделя, 16-ти юли  от 15.00 е планирано  излъчване  „на живо“ от финалните километри на  "Power stage"  и , разбира се,  на разливането на шампанското от победителите под състезателната арка.

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки