Ботев тръгва за нов европодвиг

"Канарчетата" имат шест победи и равен от 7 мача на "Лазур" в Европа, днес идва ред на Маритимо

Ботев тръгва за нов европодвиг

Три победи и равенство - това е балансът на Ботев (Плов­див) от четирите мача дотук в квалификациите за Лига Европа. Канарчетата биха последователно албанския Партизани (Тирана) (3:1, 1:0) и из­раелския Бейтар (Йерусалим) (1:1, 4:0). Днес на дневен ред е порту­галският Маритимо в битка за място на плейофите.

Преди четири години именно третият квалификационен кръг се оказа таванът за жълто-черните. Тогава тимът, воден от Станимир Стоилов, отпадна от Щутгарт, без да загуби - 1:1 в първия мач в Бургас и 0:0 в Гер­мания. Интересното е, че и сега първата среща е на "Лазур". Така бе и при последното отпадане - през 2014-а от австрийския втородивизионен Санкт Пьолтен - 2:1 у дома и 0:2, като гост. Така че пловдивчани трябва да имат едно наум...

Но пък именно мачовете ка­то домакин и най-вече тези в Бургас в последните години се превърнаха в символ на победата за канарчетата. До момен­та на "Лазур" Ботев (Пд) е изиграл 7 двубоя, като записа впечатля­ващите 6 успеха и едно реми.

Офанзивният стил на игра и фактът, че досега във всичките си 26 мача пред собствена пу­блика отборът винаги бележи, дават надежди, че пловдивчани могат да се преборят и с Ма­ритимо. По думите на доста специалисти португалците не са по-силен съперник от Бейтар Йерусалим. Иберийците завър­шиха на шесто място през ми­налия сезон, като се класираха за Лига Европа благодарение на факта, че Бенфика спечели и титлата, и купата на страна­та.

За разлика от реванша с Бей­тар сега няма да има затворени блокове на "Лазур" и публиката ще може да даде своя пълен дан за успеха. Тя трябва да е позна­тият 12-и играч, вятърът в кри­лете на канарчетата.

А те със сигурност отново ще летят високо, без страх от съперника. Очаква се жьлто-черните за пореден път през кам­панията да играят открито и офанзивно. Колкото и на стар­ши треньора Николай Киров-Белия да му се иска да вижда по-стабилни действия в отбрана, то магията и чарът на този Бо­тев е атаката. Това е неговото ДНК. фактът, че в четирите срещи дотук в Европа отборът наниза цели 9 попадения, е пока­зателен. За сравнение в кампа­нията при Мъри Стоилов през лятото на 2013-а головете бяха 10. И все пак ще бъде доста важ­но, ако пловдивчани запазят мрежата си суха като домакин, което ще им даде още по-голя­ма увереност за крайния изход от сблъсъка.

Очаква се Белия да пусне пак състава, разбил Бейтар с 4:0 на реванша в Бургас преди седмица, а постройката отново ще бъде 4-1-4-1.

Ботев (Пд) – Маритимо
20:30, ст. „Лазур”, Бургас

Вероятни състави:

Ботев (Пд)
: Чворович – Панов, Генев, Димов, Й. Минев, Меледже, Балтанов, Крум Стояно, Неделев, Косоко, Виана
Треньор: Николай Киров

Маритимо: Шарлес – Бебето, Заинадин, Маурисио, Мартинш, Гамбоа, Шен, Коща, Ебер Беса, Валенте, Пиньо
Треньор: Даниел Рамос

Съдия: Боян Шанджич /Швеция/

Ботев Пд взе двама нови

Вижте кои са те

Левски се поклони пред Гунди и Котков

Днес се навършват 53 години след трагедията на Витиня

Работна виза бави бразилец за Черно море

Вижте подробности

Славия победи Беласица с 1:0 в контрола

Победният гол за "белите" бе дело на Кристиан Балов в 67-ата минута

Дерменджиев: Швейцарците са най-близо като игра до Динамо Батуми

Наставникът на Лудогорец разкри, че отборът му ще играе контрола и в Разград

Станислав Генчев е притеснен, въпреки успеха над Септември (София)

"Има още много неща за изчистване", смята наставникът на Левски

Лудогорец продължава с победите след 4:1 над Университатя (ВИДЕО)

Разградчани са безгрешни в лятната си подготовка до момента

Левски отнесе Септември София с 5:0 (ВИДЕО)

"Сините" с впечатляващо представяне на "Герена"

Стипич: Очаквам нови играчи следващата седмица

"Няма как да не съм доволен", заяви треньорът на ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки