Христо Стоичков: Време е някой друг да вкара голове срещу Швеция

Шведският вестник „Афтобладет“ публикува в днешния си брой материал за Ицо

Христо Стоичков: Време е някой друг да вкара голове срещу Швеция

 Шведският вестник „Афтобладет“, който е най-тиражният всекидневник на Скандинавския полуостров с над 3,5 милиона читатели дневно, публикува в днешния си брой материал за Христо Стоичков.


Заглавието цитира най-успелия български футболист, който казва, че е време някой друг негов сънародник да вкара гол срещу Швеция в предстоящия мач между националните отбори.  Илюстрациите към статията показват някои от най-важните моменти от срещите на знаменития №8 с шведски отбори, както и паметни мигове от цялата му кариера, включително юбилейния мач в София на 20 август миналата година. Тогава той получи от министър Красен Кралев най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“.
 

Ето какво пише в публикацията на в. „Афтонбладет“, представена от автора Микаел Вагнер като „ексклузивно интервю с последния българки голмайстор срещу Швеция за неговия нов си живот, за стариия съперник, за световното първенство и за Златан Ибрахимович“.
 
И този път не беше лесно да се добера до Стоичков, също както преди повече от 10 години, когато го преследвах за интервю като треньор на националния отбор на един стадион в покрайнините на София. 51-годишният българин сега живее в Маями и не можеш просто ей така да се качиш на самолета с надеждата, че той ще разговаря с теб. Със Стоичков никога не знаеш дали ще се получи интервю или не. Понякога зависи от това как е изгряло слънцето в този ден. Но с помощта на колегите и приятелите от българския вестник „Труд“ най-после успяхме да осъществим контакт със Стоичков. Той поиска предварително въпросите и отговори директно и искрено, както личи от думите му в следващите редове.

 
Ето как започна Стоичков:


„В началото искам да поздравя всички шведски запалянковци, а след това да изразя и моята тъга за случилото се с Клас Ингесон (б.р. – бившият шведски национал почина преди две години от рак). С Томас Бролин съм играл в „Парма“ и знам, че те бяха добри приятели. С Бролин имаме много спомени заедно. Същото е и с Хенрик Ларсон, който има място в моето сърце. Той помогна много на „Барселона“ да спечели Шампионската лига през 2006 г. Ларсон е добро момче във всяко отношение. Никога няма да забравя и Томас Равели – един от най-трудните вратари, срещу когото съм играл.“

 
„С Швеция имам история, обичам да говоря с приятелите си там“, казва Стоичков добронамерено, докато си мисля, че ще се нахвърли върху целия шведски отбор от световното първенство в САЩ. 

 
Днес носителят на „Златната топка“ за 1994 г. живее във Флорида заедно със съпругата си Марияна и дъщерите си Михаела и Христина.
- Работя като експерт-коментатор на американския телевизионен канал „Унивижън“ – казва Стоичков. -  Сега ще трябва да коментирам мача България – Швеция. Ще бъде интересен двубой. Следя световния футбол, като в момента интересът ми е фокусиран върху първенствата на САЩ и Мексико.През следващия сезон нашият канал ще излъчва също Шампионската лига и световното първенство в Русия.
В 11 мача между националните отбори на България и Швеция господството е тотално в полза на Швеция. Винаги има нещо много специално, когато играят тези два състава. Различни футболисти ще ви посочат различни причини.

 
От 50 години Швеция няма загуба срещу България. Изминали са 11 мача без българска победа. В последните 7 двубоя Швеция взе 7 поредни победи от равенството 1:1 в София през 1993 г., когато най-голямата българска звезда Христо Стоичков вкара дузпа. 

 
- Трябва да призная, че точно сега съм малко далеч от българския футбол – отговаря Стоичков на въпрос за очакванията си от предстоящия двубой. -  Нямам възможност да следя в детайли какво се случва в българския футбол, но – разбира се – много се надявам да победим Швеция. Аз никога не съм успявал да победя Швеция нито като футболист, нито като треньор. Но и вие в Швеция, трябва да сте наясно, че Ленарт Йохансон вече не е президент на УЕФА. Когато той беше президент, за Швеция беше по-лесно да се класира за големите първенства. Сега ще ви е по-трудно.

 
Стоичков от години отправя словесни престрелки към шведския президент на УЕФА.
- За мен винаги е било интересно да се срещам с Швеция – продължава Христо. - За съжаление аз съм последният българин с гол срещу този отбор. Време е някой друг да вкара...

 
Най-класическата среща между двете страни е мачът за третото място на световното първенство през 1994 г. Въпреки че Швеция спечели с 4:0, двете нации бяха относително на едно и също ниво по това време. Оттогава няма много успехи за българския отбор.

 
Стоичков казва:
- Причините са сложни и различни. Не успяхме да надградим успеха от 1994 г. и да развием футбола в България така, както искахме. България е малка държава, но винаги е създавала добри играчи. През 2004 г. попаднахме сред 16-те най-добри отбора в Европа на европейското (тогава България загуби с 0:5 в първия си мач срещу Швеция). Къде сгреши Българският футболен съюз е въпрос на вътрешни дискусии, аз съм казал какво мисля на отговорните хора.

 
На въпрос дали вижда нов български Стоичков, отговорът е следният:
- Във всички отбори, в които съм играл – било ЦСКА, „Барселона“ или „Парма“, е имало големи играчи. Не съм бил само „аз“, били сме „ние“. Надявам се, че ще се появи български играч, който не само ще повтори моите успехи, но и ще ги задмине – не само да спечели Шампионската лига и да стане четвърти в света, но и нещо повече. Дали това ще се случи? Не вярвам някой от нас да го доживее. За съжаление...
А на запитване дали се вижда отново като треньор, той отвръща:

 
- Наслаждавам се на работата си в телевизията. Това не означава, че не мога да мисля за завръщане към треньорската работа, но не ми е самоцел. Мога да си представя това да се случи, когато се появи подходящо предложение за мен. Тогава всеки ще разбере.
Във време, когато футболните звезди до голяма степен вече си приличат, силните характери стават малко. Очевидно темпераментният Стоичков е един от тях, след като е създал толкова много новини – и хубави и луди. И е нормално, че той изразява големи адмирации към един като него – Златан Ибрахимович. За него Христо казва:

 
- Каквото Златан е постигнал в кариерата си, няма нужда от коментар. Успехите му в различни отбори и различни първенства казват всичко. Той е пример за младите не само с уменията си, но и със своя характер на победител. Познавам добре кариерата му. Фактът, че моят добър приятел Жозе Моуриньо реши да му даде нов договор в „Манчестър Юнайтед“, е достатъчно красноречив за качествата на Златан.
Стоичков очаква, че Златан ще се завърне след контузията на същото високо ниво, макар че е на 36 години:

 
- След световното първенство през 1994 г. в България имаше време, когато някои хора искаха да сменят опитните играчи в националния отбор с по-млади. Тогава им казах – няма млади и стари футболисти, има можещи и неможещи. Златан показва непрекъснато, че независимо от възрастта, той е от можещите и съм сигурен, че още може. Ще му е трудно да спечели Шампионската лига с „Манчестър Юнайтед“, но не и невъзможно. Моуриньо гради нов „Манчестър Юнайтед“, но не знам дали отборът ще бъде готов да бие големи акули като „Барселона“, „Реал“ (Мадрид), „Байерн“ или „Пари Сен Жермен“. Но за всички ще бъде много интересно да следят какво ще направи новия „Манчестър Юнайтед“ с Ибрахимович.

 
Стоичков е легенда на българския футбол и пет пъти е избиран за играч на годината в родината си. Когато той навърши 50 години през 2016-а, звездите на световния футбол се събраха да изиграят мач в негова чест в София. Тогава той получи най-високото държавно отличие в областта на спорта за своите заслуги.

 
Но Христо е икона и в Барселона след спечелената Купа на европейските шампиони, Купата на националните купи и петте шампионски титли на Испания. На въпрос за мегатрансфера на Неймар от „Барса” в ПСЖ за 262 милиона долара, Стоичков отговори:
- Парите подлудиха фубола. Не мисля, че някой играч струва 262 милиона. Когато аз играех в ЦСКА, „Барселона” плати за мен 4 милиона долара през 1990 г. Не искам да се сравнявам с Неймар, който е страхотен играч, но се появи клуб, който плати такива пари за него. Времената се менят. 

 
Времената се менят и по друг драстичен, трагичен начин. В несигурния съвременен свят стоичковата Барселона бе обект на терористични атаки, които отнеха живота на 24 души и нараниха 130. Ето мнението на българина:

 
- Говоря всеки ден с приятелите и близките ми в и от Барселона. Изпратих видеопослание чрез нашата телевизия „Унивижът” към всички в Барселона и специално към семействата на жертвите. Бях шокиран, дълбоко засегнат, разтреперан, когато разбрах за тероризма от новините. И когато гледах първия мач от първенството срещу „Бетис”, чух скандиранията „Ние не се страхуваме”. Това е истината. Обиколил съм света, Барселона е един от най-хубавите градове. Убеден съм, че ще се върна там един ден, защото това е моят дом. „Барселона” е повече от клуб и винаги ще бъда част от него.
Обновеният ни младежки отбор с реми в Азербайджан

Александър Димитров даде игрови минути на всички налични футболисти

За България отново се говори с уважение

Два мача на националите върнаха част от реномето им

Георги Иванов: Работим в правилна посока

"Трябва да спечелим групата си в Лигата на нациите“

Юношите отстъпиха на Румъния в контролна среща

Националният ни отбор до 18 години загуби с 0:1

Котев: Ще дойдат и победите! Слаби отбори вече няма

Техническият директор на БФС бе доволен от проверката със Словения

Десподов: Бяхме уморени, но успяхме да се справим

"Беше тежък мач", обяви капитанът на националите

Илиан Илиев: Следващата крачка пред нас е Лигата на нациите (ВИДЕО)

Селекционерът на България остана доволен от проверката със Словения

Браво! Силна България не се даде и на Словения (ВИДЕО)

Шести мач без загуба при Илиан Илиев

Георги Костадинов: Няма как само няколко човека да дърпат отбора

"Младите натрупаха самочувствие и вече носят отговорност"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки