Светът пак е олимпиада, Ю На Ким запали огъня (ВИДЕО+СНИМКИ)

Модерни технологии и идеята за обединение белязаха церемонията по откриването на игрите

Светът пак е олимпиада, Ю На Ким запали огъня (ВИДЕО+СНИМКИ)
Точно в 13 часа българско време започна откриването на XXIII Зимни олимпийски игри, домакин на които е ПьонгЧанг, Южна Корея.
 
Официалната церемония започна с обратното броене, в което се включиха всички на стадиона, а зрелищна дъга озари небето над олимпийския стадион.
 
Темата на откриването бе мирът и обединението, а началото на церемонията показа 5 малки момиченца и момченца, които преведоха набързо зрителите през корейската история. 20-ина минути след началото на церемонията пък започна парадът на делегациите. Направи впечатление, че доста от тях бяха в намален състав заради студа в ПьонгЧанг, който специално тази вечер като чели пожали участниците със стойности на температурата от около -1 градус.
 
Българската делегация излезе, водена от звездата в сноуборда Радослав Янков, който гордо вееше родния флаг. Почти всички наши спортисти присъстваха на парада, а след почетната си обиколка се настаниха на определените за тях места и изгледаха церемонията по откриването до края. 
 
 
Любопитните моменти от делегациите бяха няколко, като сред тях се откроиха знаменосецът на Тонго, който излезе на стадиона гол до кръста и с традиционна поличка, както и представителите на Бермуда, които бяха избрали сака и къси панталонки за обиколката си на стадиона.
 
Най-много овации обаче предизвика излизането на делегациите на Северна и Южна Корея, които бяха предвождани от представители на двете страни, държащи в ръцете си един флаг - този на Корейския полуостров, показвайки единството и стремежа за обединение между двете нации. 
 
След като и последните спортисти заеха местата си на трибуните, малките главни герои показаха на тях и на зрителите до къде стигат мечтите им, като с помощта на най-модерни технологии, представиха на зрителите своето бъдещо развитие. 
 
 
„Добре дошли на зимните олимпийски игри ПьонгЧанг 2018. Това е моментът, който всички ние очаквахме. Първите зимни игри тук. Това е моментът, за който всички хора в Корея работиха с толкова голям всеотдайност. Благодаря на всеки един, който направи този момент възможен. Скъпи спортисти, сега е вашият ред. Това ще е състезанието на живота ви.
 
През следващите дни светът ще гледа вас и вие ще ни вдъхновите да живеем в хармония. Единственият начин да се насладите на постиженията си, е да уважавате правилата и да останете чисти. Само тогава спомените ви ще са истински. Докато се състезавате, вие ще живеете в мир в олимпийското село, ще споделяте храната си и ще покажете, че в спорта всички са равни. Израз на това е съвместният парад на Северна и Южна Корея, която всички видяха на олимпийския стадион. Хората по целия свят бяха трогнати от този жест. Това беше едно мощно съобщение за мир”, заяви президентът на МОК Томас Бах пред препълнените трибуни.
 
  
Веднага след него президентът на Република Корея Мун Чже Ин обяви зимната олимпиада за открита. 
 
Церемонията продължи под знака на светлината, като 5-мата малки герои я предадоха чрез свещите си на корейско семейство, което пък от своя страна я предостави на всички на сцената. Последва изпълнение на песента „Imagine” на Джон Ленън, а след това десетки скиори и 1200 дрона изрисуваха в нощното небе над ПьонгЧанг 5-те олимпийски кръга.
 
 
Кулминацията на игрите, разбира се, бе запалването на олимпийския огън, който бе понесен към лунната купа от две хокеистки – от обединения отбор на Северна и Южна Корея. Бялата писта пред тях изведнъж се превърна в стълба и те поеха към кладата.
 
Организаторите изненадаха всички, след като бяха изградили ледена пързалка за голямата си звезда Ю На Ким в подножието на олтара, а след като тя показа майсторството си във фигурното пързаляне, запали и олимпийския огън, с което официално даде старт на игрите. 
 
 
 
В XXIII Зимни олимпийски игри ще участват 2925 спортисти, като за първи път ще видим атлети от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово. Свой отбор ще има и Северна Корея, която изпраща 22 спортисти.

 

 

30 години затвор за бивш президент на олимпийския комитет на Бразилия

Карлос Артур Нузман купувал гласове в полза на кандидатурата на Рио де Жанейро през 2016 година

Путин ще присъства на олимпиадата в Пекин

Президентът на Русия е добър приятел с китайския лидер Си Цзинпин

МОК ще разследва тежък инцидент от улея за спускането със шейни на Пекин 2022

Съоражението ще се използва по време не зимната олимпиада тази година

Олимпийският огън пристигна в Китай

Президентът на МОК Томас Бах отрече спекулациите за евентуален бойкот

Голямо напрежение в Китай преди зимната олимпиада

Натискът от коронавируса върху организаторите е голям

Олимпиадата в Пекин също ще е без зрители

Игрите ще се проведат от 4 до 20 февруари

Спортът по телевизията днес

Вижте днешната програма

Спортът по телевизията днес

Вижте днешната програма

Спортът по телевизията днес

Вижте днешната програма

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки