България излиза за задължителна победа срещу Финландия

„Лъвовете” без загуба до момента при гостуване на суоми

България излиза за задължителна победа срещу Финландия
България изпусна да нанесе първо поражение на Чехия в група F на световните квалификации.
 
Драматичната загуба със 76:78 в Ботевград опира трикольорите до стената по пътя към световното първенство в Китай 2019. Нашите допуснаха втори негативен резултат на домашна сцена, което означава, че ще трябва да компенсират с поне още една победа навън.
 
И ако срещу Исландия това се получи, то сега предстои визита на Финландия. И този път по всичко личи, че тя влиза в графата задължителни. Защото да се очаква, че лъвовете ще бият Чехия като гост през лятото, когато за съперника ще играят Томаш Саторански и Ян Весели, звучи малко несериозно.
 
Затова и днешният сблъсък в Хелзинки от 18:30 часа се превръща в рубикон за лъвовете. Те не просто трябва да гонят излизане от групата, но и такова, което да им запази някакви шансове в решителните битки през есента, когато съперници вече ще са грандове като Франция и Русия. А поражение може да направи ситуацията много тежка предвид развоя на мача в Рейкявик и победата на Исландия над суоми. Всичко това би могло да доведе до сериозна въртележка, от която нашите да изпаднат от борда за сметка на островитяните.
 
Лъвовете на Любо Минчев отстъпиха драматично на Финландия с 80:82, но тогава в състава не бе Дий Бост. Сега американецът е на линия, като селекционерът ще разчита на абсолютно най-доброто, което повика, предвид и завръщането на Александър Везенков. Той остави извън групата единствено Асен Великов, който не пътува с тима.
 
В Хелзинки няма да бъде лесен двубой предвид атмосферата, която домакините могат да създадат.
 
Но в същото време домакините имат сериозни кадрови проблеми. Извън групата остават Петери Копонен, Джералд Лий и Сасу Салин, което нашите задължително трябва да използват. Очаква се в игра да не се появят и Ерик Мърфи, заедно с Мати Нуутинен, които се оплакват от контузии. Твърде много проблеми за Хенрик Детман, които дават добра възможност трикольорите да изпълнят програмата за тази седмица, а именно - поне една победа.
 
България ще се изправи за 11-и път в историята в официален двубой срещу Финландия. “Лъвовете” водят с категоричното 8:2 победи, макар да отстъпиха в последната среща през ноември с 80:82 в Ботевград. До момента трикольорите са гостували три пъти на този съперник, като нито веднъж не са допускали поражение. 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки