1. Novsport
  2. Баскетбол
  3. Случи се: Академик София взе дълго чаканата първа победа от Черно море

Случи се: Академик София взе дълго чаканата първа победа от Черно море

Варненци бяха крайно неубедителен в атака

Случи се: Академик София взе дълго чаканата първа победа от Черно море

Първа победа в новата си формация записа отборът на Академик София в новата си формация от млади състезатели.

 

Воденият от Георги Давидов тим се наложи в страхотна драма над Черно море Тича със 75-69.

 

Академик имаше аванс от 22 точки в един момент в третия период, но малко преди края Черно море изравни и дори поведе, а всичко се реши в заключителните моменти.

 

Черно море бе крайно неубедителен в атака, като нападенията на варненци не се получаваха изобщо през първото полувреме. На противоположния полюс, за Академик топката се движеше отлично и благодарение на това доста от атаките под коша за домакините се оказаха успешни.

 

Йордан Минчев направи три лични нарушения още през първото полувреме, но Александър Милов влезе много силно на негово място. Академик си повярва в края на първата част, когато поведе с 18-14, а след това изигра страхотна втора четвърт. В нея Черно море остана без кош от игра четири минути, а серия от 6-0 за край на полувремето направи разликата вече наистина солидна - 44-25.

 

Малко след подновяването на играта след тройка на Лъчезар Димитров за първи път авансът на Академик стана 20 точки.
В крайна сметка дойде времето и на Черно море да се стегне малко и да вкара няколко поредни коша, за да върне интригата.

 

Гостите заиграха здраво отдолу и не позволиха съперникът да отбележи от игра четири минути, за серия от 14-0. Преди финалният период разликата падна само до седем, а последните 10 минути стартираха при 58-48. Пресата на Черно море даде добър резултат във важните моменти, когато Академик не можеше да организира никаква смислена атака, а седем безответни точки за варненци почти изравниха нещата до 60-59.

 

И когато нищо друго не се получаваше, Цветомир Чернокожев и Йордан Минчев вкараха две тройки за две нападения и отново дадоха самочувствие на домакините. Отговорът - тройки на Симеон Илиев и Николай Грозев и първа преднина за Черно море от средата на първата част при 66-67.

 

В последните две минути от двубоя двата състава влязоха при 71-69, а след това никой не успя да се разпише в няколко последователни атаки, а Чернокожев отбеляза един фаул.

 

Спорен момент, за който Черно море с основание претендираше за крак, имаше половин минута преди сирената, когато реферите оставиха играта да продължи.

 

Нервите на варненския щаб не издържаха и оттам последваха нарушения, включително и технически, и доста разправии, преди Александър Милов да оформи крайния резултат от наказателната линия.