1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Стоичков заподозря Боби Михайлов и Цветан Цветанов в схема за уредени мачове

Стоичков заподозря Боби Михайлов и Цветан Цветанов в схема за уредени мачове

Камата отново яростно нападна БФС и се дистанцира от бъркотиите в ЦСКА

Стоичков заподозря Боби Михайлов и Цветан Цветанов в схема за уредени мачове
Христо Стоичков не е по публичните изя­ви. Съгласява се оба­че да говори специално за "Стандарт", като естествено една от те­мите е ЦСКА. По нея е най-предпазлив, а и за момента предпочита да коментира "Литекс" - отборът, където рабо­ти. Пиперливият му, искрен език не подми­нава и нито едно от го­рещите събития, кои­то според него водят българския футбол към дъното.
 
Христо, бяхте ли при­теснени преди началото на сезона, че оставаш без едни от най-добрите си футболисти в Литекс?
- Никога не съм бил притеснен. В последните 15 години българското първенство се напълни с изтъркани футболисти отвън. Чужденци, които не показват своята кла­са. Затова и футболът ни е на това дередже. За раз­лика от много други от­бори обаче Литекс раз­чита предимно на свои юноши. От школата на клуба са излезли и про­дължават да излизат иг­рачи, които са титуляри в националните отбори. Като Георги и Илия Ми­ланови, Момчил Цвета­нов, Александър Цвет­ков, Страхил Попов, Ни­кола Колев, Кирил Деспотов и Антон Недялков. Когато имаш такъв про­дукт, можеш да си спо­коен. Яд ме е за втория мач в Пловдив и послед­ния мач с Миньор, за­щото имахме толкова по­ложения, колкото аз ка­то футболист не съм имал.

С този отбор обаче Литекс трудно ще стане шампион?
- Ами не е толкова трудно. Като гледам евробойците докъде стиг­наха, съм спокоен. Не съм спокоен обаче от шуробаджанащината в българския футбол. Не може един съдия да сви­ри осем мача на един и същ отбор. А един, кой­то му е кръстник, да го слагат на възлови мачове. Не може новият шеф на съдийската комисия, който иначе е добър про­фесионалист, да бъде манипулиран. Защото нарядите продължава да ги прави същият мишок дето беше и преди.

Кой го допуска това нещо?
- Този, който е прези­дент на футболния съюз. Защото, когато си в тапа­та, не можеш да излезеш от нея.

Заради него ли не оти­дохте на България - Ита­лия?
- Кой каза, че не съм бил на мача!

Нямаше те в ложата?
- Аз ходя в моята ложа, там ми е мястото.

А защо не искате да седнете до хората, с кои­то бяхте на една маса през 2005 г. и тръгнахте да оп­равяте родния футбол?
- Аз всеки ден се чувам с Любо Пенев, с Данчо Лечков. Но не може един, дето е мил и продавал ко­ли, да ми обяснява от коя страна се рита топката. Или другия - смятах го за един от най-добрите при­ятели, а той ме предаде. Защо не излезе да каже за какво ме е предал! Мен не ме е страх да кажа, че той е в схемата. Не случайно националният отбор на България е разследван. Не случайно хора отвън разследват БФС. Не случайно хванаха юноши за уговаряне на мачове. А къде а вътреш­ният министър. Сто пъти съм му казал: "Цветане, влез и се погрижи за това, което става в българския футбол. Аз вече почнах да се съмнявам, че и той е в играта. Толкова ли е трудно да се разкрие едно тол­кова очевадно нещо? Мен не ме е срам, че ще загубя един мач. Те това не мо­гат да го разберат.

Какво тогава те кара да продължаваш да се за­нимаваш с футбол в Бъл­гария?
- Моята школа в Етро­поле, работата ми в Ло­веч, четирите ми школи в Барселона. Надали някой може въобще да си помис­ли, че ще вляза в подобни неща, докато се занима­вам с тях. Защото аз съм честен. Ходя по градове, села и виждате как ме пос­рещат хората. А тоя човек (б.а. явно визира Боби Михайлов) - защо не се е появил един път на тези стадиони? Защото ще го измахат с някой кол в главата и ще го изгонят. Аз рабо­та с такива хора нямам. Да се снимам с тях ли? Или те да се снимат с мен? Какво да им гле дам, лайномети.

Какъв е коментарът ви за мача с Италия?
- Страхотно самочувствие на нашите. Ра­достен съм, че показаха срав­нително добра организация. Макар за мен Италия да беше под всякаква критика и не тряб­ва да се заблуждаваме с този мач. Видяхте, че дойдоха без шестима души от европейското. Това естес­твено не значи, че нашите не са играли добър фут­бол. Щастлив съм, че Лю­бо въобще не трепна от това, което се пишеше по вестниците, а си свърши работата.

Какво е виждането на Любо Пенев за национа­лния, защото отборът в момента има потенциал,
но му липсва класа?
- От 1996 година досега, с изключе­ние на едно евро­пейско, където се класирахме, нивото ни ед­но и също -ни надолу, ни нагоре. Има­ме диаманти, но няма кой да ги полира. Сигурен съм, че в следващи­те квалифика­ции Антон Не­дялков, Никола Колев и Кирил Деспотов ще пока­жат, че българският футбол има огромен по­тенциал. Проблемът е да се изкорени шуробаджа­нащината и да не се дава акъл на треньорите кой да играе.

Има ли наистина хо­ра, които се обаждат?
- Когато аз бях треньор нямаше такъв. И няма да се роди такъв.

Говори се, че на све­товното през 1994 г. вие сте казвали кой да играе?
- Дали е така, дали не, няма значение. Бяхме страхотен колектив. А най-голямата грешка бе­ше, че започнаха да срав­няват Бербатов с Наско Сираков и Любо Пенев, Мартин с мен, Благой Ге­оргиев с Емил Костади­нов, Стилиян с Балъков, Лечков и Златко Янков. По този начин ние буквал­но ги убихме. Очаквахме от тях сами да носят отбо­ра на гърба си. Няма шанс. Няма футболист в света, който да е способен на по­добно нещо. Ние ги прину­дихме да играят със страх.

Инициативният ко­митет за Възраждане на ЦСКА ви посочи за свой лидер, но вие стоите нас­трани и не взимате мне­ние. Все пак, какво мис­лите за случващото се на "Армията"?
- Уважавам моите футболисти в Ловеч, уважа­вам хората, които работят с мен, уважавам всички, които ми помагат. Аз съм професионалист и съм на­учен да си върша работа­та. Това, че съм от ЦСКА, не ми попречи да ги бия. И не за пръв път. Като футболист съм им вкарвал че­тири гола на един "Хуан Гампер". А какво ще стане утре или други ден, само времето ще покаже. Ако исках на всяка цена да ста­на президент на ЦСКА, можех да го направя. Илия Павлов пръв ме покани за шеф, но отказах, защото още играех. Сега ситуаци­ята е такава: има един ини­циативен комитет, в кои­то са моят добър приятел Емил Димитров и още много свестни момчета. Тръгнали са от нулата и са стигнали до някъде. Няма да изкарат пари от ЦСКА, а ще помогнат. Тези хора са издигнали моята кандидатура за пре­зидент. Аз на тях не мога да откажа. Но първо: на този етап аз съм треньор на Литекс. И второ, от това което чета и слушам, има много неуредени не­ща. Затова, когато всичко е на нула, Христо Стоич­ков би седнал да разгова­ря с тези хора честно и от­кровено. Защото приятел­ство не се купува, то се до­казва. Много са свикнали и покрай мен, и покрай Емил (б.а. Димитров), и покрай Бойко да им да­деш 5 лева да пият една ракия, да те прегърнат и да викат: "Ей, аз съм при­ятел с него". При мен ги няма тия работи. Чета, че ЦСКА като клуб дал еди колко си хиляди лева на феновете. Това не е нормално, феновете трябва да помагат на клуба, като си купуват билети. Друго не се иска от тях. Това е обич, а не да ходиш да из­нудваш.

Бакеро, Алесанко...кой да очакваме в ЦСКА, ако Христо Сто­ичков стане президент?

- Мога да говоря с Ро­налд Куман, с Михаел Лаудруп, Чики Бегиристайн, Бакеро, Алесанко, Субисарета, ние сме ед­но семейство. Ако не бях­ме, нямаше да постигнем нищо. Бакеро знаеш ли колко пъти е идвал в България? Много, ама много пъти. Чика Бегиристойн ми е бил на гос­ти, Роберто Баджо и Ромарио ми идваха на гости и никой не разбра, защо­то аз не бия тъпана. Ина­че с Бакеро съм разгова­рял на много теми. До преди месец и половина той беше треньор в "Лех", където играе Сашко Тонев. Лично ме е питал за него дали да го вземе. Ако Бакеро се съгласи да дой­де на работа в ЦСКА, вратата му е отворена. Защо­то Бакеро е професиона­лист, футболът му е ясен. Спортно-техническия директор е много важен. Също така и координатор на детско-юношеската школа. Има човек с кого­то съм говорил, но на то­зи етап е безмислено да го коментираме. 

Славия все още не е взела решение за френски защитник

Загорчич ще решава по-късно дали да задържи Жордан Варела

Феновете на „соколите“ отиват при играчите преди битката за Варна

Привържениците ще се съберат на последната тренировка на "соколите" преди мача с Черно море

Линдсет: Вече имаме треньор, който диша ЦСКА

Халфът на "армейците" говори за обстановката в отбора след треньорската смяна

Томаш: Не гледам класирането в момента

Той разкри кога ще пусне в игра Лиъм Купър

Жребий за SESAME Купа на България - Втори предварителен кръг и Първи кръг финална фаза

Вижте каква е процедурата по тегленето на жребия

Сериозен интерес от елита към един от асовете на Добруджа

Лукас Кардосо е привлякъл интереса на някои елитни тимове

Илиан Илиев с договор в ЦСКА до 2026 г.

Вижте подробности

Хебър и Септември София в дерби на дъното в efbet Лига

Сблъсъкът е днес от 17:00ч.

Шефовете на АСФБ с важни срещи в Истанбул

Д-р Антон Генов и Красимир Керезов бяха на посещение в Турция