Футболните фенове еднинни срещу очернянето им и полицейското насилие

Не сме хулигани, не сме престъпници, а държавата ни третира като такива, заявиха днес в Пресклуб "България" от сдружението на футболните привърженици

Футболните фенове еднинни срещу очернянето им и полицейското насилие
Не сме хулигани, не сме престъпници, а държавата ни третира като такива, заявиха днес в Пресклуб "България" от сдружението на футболните привърженици.

Представители на фен клубовете на ЦСКА, Левски, Берое, Локомотив Сф, Локомотив Пд, Ботев Пд, Славия, Пирин Бл, Нефтохимик Бс, Ботев Вр с болка разказаха как многобройна полиция окупира стадионите и пространството около тях, все едно че насреща идват пълчища убийци. За мач на Пирин с 500 зрители на стадиона имаше 55 полицаи, каза Константин Капчин от Пирин. Не може за една запалена факла да извеждат момче с белезници от дома му, допълни Румен Първанов от Локо Сф. Той разказа как началникът на дирекцията за борба с футболното хулиганство Антон Златанов е разглобил протезата на инвалид, за да търси скрит наркотик. Феновете са категорични, че цялото им очерняне е преднамерено, за да се оправдават раздутите полицейски щатове за борба с футболното хулиганство.

Фен клубовете настояват преди второто четене на поправките в Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия да отпаднат някои текстове като пълната забрана за посещение от малолетни на мачове и състезания. Феновете искат да се върне разрешението за употреба на пиротехнически средства при определени изисквания, както и да се въведе наказателната мярка полагане на обществено полезен труд вместо плащане на глоба както е по указа за дребното хулиганство.

Сдружението разпространи още 2 декларации - за годишнината от убийството на младия Ангел Петров от Катуница и опитите това да се представи като пътен инцидент. Другата декларацията е с искане да бъде отхвърлен проектът за съвместни филмови продукции между Българи и Турция на историческа тема след подписване на спогодбата между министерствата на културата на двете страни. Феновете са убедени, че историята ще бъде отразена превратно, в интерес на нашите съседи, които вероятно основно ще финансират продукциите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки