Платини: Искам да стана шампион с ЦСКА и после в националния, това е най-важното

Симонович ни казваше, че за нищо не ставаме, искам да остана в ЦСКА до края на договора си

Платини: Искам да стана шампион с ЦСКА и после в националния, това е най-важното
Той бе наречен Магията на ЦСКА. При това не oт кой да е а от един oт символите на клуба Стойчо Младенов. Факт е, че след като дългият терор на БФС срещу бразиле­ца спря и той получи картотека, "червени­те" заиграха по съвсем различен начин. С Платини разговаряме непосредствено след края на мача за Купата на България, завършил 2:0 за "армейците". И, разбира се, един от головете е на Мишел.
 
 
Мишел, не­ка те върна към един не особено приятен момент когато БФС не ти позволя­ваше да играеш за „червените"...
- Много трудно ми беше. През цялото време обаче вярвах, че ще получа шанс да играя. Ръководст­вото направи всичко възможно да мога да получа картотека и затова бях изключи­телно доволен.
 
- Не са много чужденците, които са имали два шанса да играят за ЦСКА. Какво е за теб този клуб?
- Не искам да бъда като някои, които казват твърде силни думи само за да се харесат на феновете. ЦСКА за мен е лю­бим клуб, който поч­ва все повече да ми харесва. Сега като си давам равносметка за нещата, 30% от живота ми са минали в ЦСКА.
 
- Има ли сили се­гашният отбор на „червените" да пос­тигне нещо голя­мо?
- Нашият отбор трябва да играе с по­вече себераздаване, по-концентрирано и нещата ще дойдат на мястото си. Сега ръ­ководството трябва да направи нова се­лекция, за да стане ЦСКА по-силен. Иначе мога да кажа, че с тези съотборни­ци в момента се раз­бирам прекрасно и можем да постигнем успехи.
 
- Националният селекционер Лю­бослав Пенев изра­зи готовност да ти изпрати повиква­телна. Какво мис­лиш по този въпрос?
- Аз съм много щастлив от този факт. Сега искам ЦСКА да стане шам­пион и след това да играя за националния отбор. За мен това е много важно. Плати­ни ще отиде там, къ­дето го искат. Ако получа повиквателна, ще я приема с гор­дост и удоволствие.
 
- Работите ли по изваждането на български пас­порт?
- Надявам се още в началото на годината да получа български паспорт. Тук съм от 5 години и очаквам не­щата да станат без проблеми.
 
- Какво обичаш да правиш в свободното си време?
- Не правя нищо по-специално. Изли­зам на кафе и диско­тека, с приятели хо­дим на кино. Когато имам жена до себе си, обръщам внима­ние на нея.
 
- Кое от големите първенства следиш с най-голям инте­рес?
- Любимите ми мачове са от Англия. Когато сме на лагер, гледаме много фут­бол и обсъждаме. Емоцията обаче във Висшата лига е най-голяма. Там и уваже­нието между играчи­те на терена е на първо място.
 
- Мислиш ли за трансфер в голям клуб?
- На този етап не ме вълнува този въп­рос. Аз лично искам да остана в ЦСКА до края на договора си. А и не знам да има оферти за мен. Добрите игри с червената фланелка ще ми донесат място в националния. Това е най-важното  за мен.
 
- Преди няколко седмици излезе ин­формация, че ти и Тасио сте нарушили режима преди мача с Черно море.
- Какво аз правя из­вън терена не инте­ресува никого. Какво говоря с треньора в съблекалнята е само наша работа. Думите на Майкъла са си лично негови. Моята работа е на терена и там може да ми се дава оценка.
 
- Разбираш ли се със Стойчо Младе­нов?
- Определено да. Когато той има изис­квания към мен, аз правя всичко въз­можно, за да ги из­пълня по най-добрия начин.
 
- Не мога да не те попитам за проблемите, кои­то имаше с Дра­голюб Симонович.
- Той нападаше всеки един футболист на ЦСКА, не само мен. Дори мога да кажа, че повече си патеха другите. Атакуваше ни, без да се съобра­зява какво говори. Казваше: „Нямате желание да играете, нищо не става от вас" и други такива. Това не го разбирам аз.
 
- Какво ще ка­жеш за собствени­ците на ЦСКА?
- Те са шефовете и трябва да се съобра­зяваме с тях. Плаща­нията на заплатите се бавят, но навсякъде е така. В Динамо (Бу­курещ) беше по съ­щия начин. Каквото ми е обещано от Ди­митър Борисов съм си го получил. Ако футболистите полу­чаваме заплатите си навреме и резултати­те ще са по-добри.
 
- Преди ЦСКА си играл в много дру­ги страни. Какви са твоите впечатле­ния?
- Започнах карие­рата си в малки бра­зилски отбори. Тога­ва нямах особено же­лание да изляза от Бразилия. Исках да играя футбол и да съм близо до семейс­твото си. Впоследст­вие всичко се проме­ни и трябваше да почна да печеля па­ри. Това бе свързано с излизането ми да играя извън родина­та. Играл съм в Ки­тай, Португалия, Ун­гария и Мексико, ка­то навсякъде престо­ят ми бе от шест ме­сеца до една година. Когато дойдох в България, хората ми харесаха. Чувствам се спокойно и затова останах. Всичко тръгна много добре. В другите държави нямах търпение и за­това си тръгвах.
 
- Отиде в Динамо (Букурещ) след бой с техни играчи в контрола. Как те приеха?
- Съвсем нормал­но беше да не бъде добре. Никой не каза нещо лошо за мен в Динамо (Букурещ), въпреки това през цялото време аз не се чувствах техен фут­болист. В Динамо всички ме гледаха накриво. Като футбо­лист за мен бе много трудно там.
 
- Имаше ли други проблеми там?
- Треньорът иска­ше да играя като халф, а аз се чувст­вам най-добре на върха на атаката. Ако ми бяха дали шанс като централен напа­дател, можеше да е различно.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки