Вадим “жокери” срещу санкцията от ФИФА

Българският футболен съюз (БФС) ще използва два “жокера” в битката за отмяна на наказанието от ФИФА за расизъм. Световната централа постанови мачът България - Малта през март да е пред празни трибуни и глоби БФС с 35 000 швейцарски франка.

Вадим “жокери” срещу санкцията от ФИФА
Българският футболен съюз (БФС) ще използва два “жокера” в битката за отмяна на наказанието от ФИФА за расизъм. Световната централа постанови мачът България - Малта през март да е пред празни трибуни и глоби БФС с 35 000 швейцарски франка. Санкцията дойде заради маймунски звуци към тъмнокож футболист на Дания в световната квалификация в София през октомври.
 
Главната аргументация на обжалването е изградена с помощта на делегата на мача Йоав Щраус (Израел). Евреинът описа в доклада си, че звуците са издавани от “малцинство сред публиката”.
 
Щраус е готов да повтори показанията си при повторно изслушване от ФИФА при обжалването.

Вторият аргумент се базира на законодателството у нас. Според Наказателния кодекс наказуемо за расизъм е само “пропоповядването и подбуждането на расова омраза”. Такова не е налице в мача, а има само отделни викове от трибуните. 

БФС ще пледира, че охраната на стадиона няма законово основание да изведе издаващите звуците, както и няма по кой член в законодателството да бъдат подведени под отговорност. Но тази теза е “хлъзгава”, защото може да има и контрааргумент - а защо не е приложен закона за хулиганството у нас, според който проявата е нарушаване на реда по време на спортно състезание.


БФС ще оспорва и двойната санкция на ФИФА. Според централата не е редно да ни наказват и с мач без публика, и с една от най-сериозните глоби за такова провинение.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки