1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. "Герена" пада за 5 секунди

"Герена" пада за 5 секунди

Общата цена на новия сектор "А" ще е между 12 и 15 млн. лв., а операцията по разрушаването на трибуната струва над 1 млн.

"Герена" пада за 5 секунди

Взривът на стадион "Георги Аспарухов" е заложен, сградите са опаковани, а детонацията е днес от 16,30 ч. Вчера десетки работници попълниха с перунит повечето от 1000-те дупки по колоните на сектор "А". Операцията се ръководи от левскар - инж. Евгени Кераджийски.

Общо ще бъдат заложени между 350 и 370 кг взривно вещество. Днес до обяд ще поставят последните заряди, следва проверка и знак "Готово!".

Детонацията ще върви последователно по дължината на сектора на 10 стъпки през половин секунда. Така козирката трябва да падне ветрилообразно и навътре към терена. Всичко ще продължи 5 секунди.

Очаква се огромен облак - предимно червеникав прах, така че прозорците в квартала е добре да бъдат затворени. Огромният масив на сектора няма да лети във въздуха, а ще бъде сринат, пише "Труд".

Ще бдят над 50 души охрана - полиция и частна фирма. В 15,30 ч ще бъде отрязан достъпът до района на стадиона, така че близкият парк трябва да бъде освободен. Иначе към сектор "А" не може да се минава от два дни - всичко е опасано от двуметрова ограда.

Вчера разположиха огромни телени мрежи до двете най-близки сгради - параклиса "Св. Георги" и фитнеса с огромни стъкла. "Опаковането" цели да предпази конструкциите от случайно излетели камъчета. Именно затова няма да бъдат допускани наблизо и зяпачи. Полицията ще насочва публиката към безопасните места.

Очаква се стълпотворение по високите етажи на околните блокове, а и по покривите. В "Сухата река" и "Хаджи Димитър" компании вече договориха дружно наблюдение на зрелището на "ракиийка и салатка". Явно ще има хиляди зрители - повече от някои "сини" мачове. Най-добре е обаче да не се стои по терасите и - по-далеч от прозорците. Ярка гледка всъщност ще има само отвисоко. От ниско няма да се вижда особено добре - поради оградата и кордона охрана, който ще държи хората надалеч.

На стотина метра около стадиона не бива да бъдат паркирани автомобили. Движението по бул. "Владимир Вазов" ще бъде спряно за четвърт час. За толкова време се очаква разрушаването да приключи.

Багери и други специални машини вече наръфаха трибуната откъм терена. А сектор "А" е на практика изтърбушен отвътре. Още утре багерите и камионите ще нахлуят отново, за да изнасят - първо десетките тонове бетон, а после пръстта от насипа. Разчистването ще продължи около месец. Очаква се през март да започне градежът на новата трибуна.

Договорът с "Газпром" се планира за началото на следващия месец. Част от руските милиони ще идат за стадиона. Общата цена на новия сектор "А" ще е между 12 и 15 млн. лв. Само операцията по разрушаването на трибуната струва над 1 млн. лв.

РАЗКРИТИЕ: ЦСКА приема Септември София на "Васил Левски"?

Има голяма вероятност Националния стадион да е готов за игра за 5-ти октомври

Йовичевич: Всеки мач трябва да доказваме, че сме шампиони

Новият треньор на Лудогорец беше представен официално днес

Караманджуков: Славия Прага няма общо с назначаването на Йовичевич

Директорът на Лудогорец призна, че клубът е избирал от много имена за нов треньор

Национал на Бенин подписа с Ботев (Враца)

„Зелените“ с дълъг лагер в Разград

Окончателно: ЦСКА без трима срещу Черно море

Томаш определи групата за мача на „Тича“

Керкез размаха пръст на български талант

Вижте подробности

Локо (Пд) иска да забрави проблемите срещу Крумовград

Мачът е днес от 17:00 часа на „Лаута“

Тунчев залага на турчин и юноши на Левски срещу „сините“

Вижте подробности

ЦСКА приема Септември на „Васил Левски“

Вижте подробности