1. Novsport
  2. Световен футбол
  3. Нигерия донесе ново голямо разочарование на Кот Д'Ивоар (ВИДЕО)

Нигерия донесе ново голямо разочарование на Кот Д'Ивоар (ВИДЕО)

"Супер орлите" победиха с 2:1 на 1/4-финала и изхвърлиха звездния състав на "слоновете"

Нигерия донесе ново голямо разочарование на Кот Д'Ивоар (ВИДЕО)
Нигерия изхвърли един от големите фаворити Кот Д’Ивоар в четвъртфиналите за Купата на Африканските нации. „Супер орлите” спечелиха с 2:1 на стадион „Роял Бафокенг”  вс голове на Еменике и Мба. Шейк Тиоте вкара попадението за Кот Д’Ивоар, който претърпя поредно разочарование на голям форум въпреки много звезди в своя състав.

Дидие Дрогба и компания знаеха, че задачата им няма да бъде лесна, но с играта си на терена те не заслужиха място на полуфинал.

Идейе с глава прати над гредата в началото, а Виктор Моузес от Челси стреля мощно от дистанция в 9-ата минута и вратарят на „слоновете” Бубакар Бари изби тупалката.

Нигерия започна по-добре, а Кот Д’Иваор отвърна със задна ножица на централния бранител Сюлейман Бамба, който опита да вкара след корнер на Ромарик, но прати над целта.

Дрогба, Калу и Жервиньо бяха изолирани в предни позиции и не успяваха да окажат натиск върху защитата.

Шейк Тиоте опита късмета си отдалеч, но много силният му удар бе избит от стража Енияма.

Нигерия направи голям пропуск в 27-ата минута. Моузес сервира за Еменике, но нападателят на Спартак (Москва) прати ужасяващо в аут от чиста позиция.

„Супер орлите” поведоха две минути преди почивката с фамозен гол на Еменике. Нападателят застана зад топката при пряк свободен удар, Оби Микел му чукна леко и от 30 метра Еменике изпрати снаряд в мрежата на Бубакар Бари за 1:0.

„Слоновете” вдигнаха темпото в началото на втората част и това даде резултат.

Играчите на Сабри Ламуши възстановиха статуквото пет минути след почивката. Дидие Дрогба центрира от пряк свободен удар и на задната греда Шейк Тиоте засече с глава, за да отбележи  своя първи гол за националния отбор – 1:1.

Моузес беше в основата на всичко по-интересно за Нигерия. Крилото на Челси центрира от корнер, Идейе Браун беше оставен сам, но заби топката с глава в земята и Бари лесно спаси.

Удар на Яя Туре бе спасен от стража на Нигерия, а Калу бе заменен.

Нигерия дочака своя шанс и с малко късмет вкара победен гол 12 минути преди края. Сънди Мба дриблира към пеналта, стреля, топката рикошира в крака на Сол Бамба и параболично прехвърли безпомощния Бубакар Бари за 2:1.

Големият шанс на Кот Д’Ивоар да прати мача в продължения беше пропилян  в 85-ата минута. Центриране отдясно попадна в краката на Ласина Траоре, но влезлият само две минути по-рано таран на Анжи още не беше в час и се замота, което позволи на Джон Оби Микел да избие топката от краката му в корнер.

Нигерия ще играе с Мали в единия полуфинал в сряда от 17:00 часа българско време.