Легендарният Паул Брайтнер: Още помня мачовете с ЦСКА и Ботев (Пд)

Меси е най-добрият в историята, заедно с Марадона

Легендарният Паул Брайтнер: Още помня мачовете с ЦСКА и Ботев (Пд)

"Зебенер щрасе". Там се коват футбол и титли. В понеделник сутрин в офиса на Байерн вече кипи живот. В 9 ч специално за "Труд" е резервирана заседалната зала. Легендарният футболист от 70-те и 80-те години Паул Брайтнер се съгласи да говори за България. Световен и европейски шампион, избран в идеалния тим на ФИФА за всички времена. Закъснява с 20 минути. "Много се извинявам, забавих се със съпругата ми, но вече съм изцяло на ваше разположение", усмихва се Брайтнер. И добавя: "Няма неудобни въпроси!"

 
- Готов ли е Байерн да спечели и трите възможни трофея - Бундеслигата, купата на Германия и Шампионската лига, хер Брайтнер?
 
- Напълно е възможно при едно условие - ако Барселона направи една или две грешки. Каталунците са големият фаворит. Както беше всъщност и в началото на сезона. Разбира се, Байерн е сред фаворитите. И винаги е възможно Барса да има лош ден както в първия осминафинал срещу Милан, когато падна с 0:2. Затова казвам, че ако всички обстоятелства се случат, Байерн може да триумфира с трите трофея. На полуфинал сме за купата на Германия, а големите ни съперници вече отпаднаха.
 
- Хвалите много Барса. Каталунците в последните няколко години ли са отбор номер едно в историята на футбола?
 
- Мога да говоря за последните 45 години. Не знам как са играли отборите през 50-те и 60-те десетилетия на миналия век. Ще ви отговоря така - днешната Барса е най-добрата Барса в последните 45 години. Този тим така доминира над световния футбол, както никой друг предишен. Повтарям - предишен на Барса. Не мога да сравнявам футбола от 70-те, от 80-те и от 2013-а. Казвам само как изглежда един отбор спрямо другите. За мен и за много други националният отбор на Германия от 1972 година е най-добрият в последния половин век. Този тим побеждаваше всички останали както си иска. Беше много по-силен. Както Барселона сега. Както Испания доминира при националните отбори.
 
- А Лионел Меси ли е най-добрият за всички времена?
 
- Най-добрият заедно с Марадона. За своето време Диего беше безспорният номер едно. Сега е времето на Меси. Да ги сравняваме, да определяме кой е по-добрият - не е редно! Не можем да кажем, че Марадона е по-добър от Меси или обратното. Двамата са заедно на върха.
 
- Щяха ли да вкарват Меси и Роналдо толкова голове, ако ги пазеше Паул Брайтнер?
 
- Не мога да вкарам моя стил в днешния футбол. За мен най-трудният съперник бях самият аз. Но само когато имах лош ден. Беше ли добър, никой не можеше да ме надиграе. Не ме интересуваше срещу кого играя. Аз бях шефът!
 
- В последните години с Луис ван Гаал и Юп Хайнкес Байерн имаше двама опитни треньори, печелили Шампионската лига. Какво очаквате от Хосеп Гуадиола?
 
- Да продължи пътя, по който Байерн пое при Юп Хайнкес. Да виждам как отборът става все по-добър. Така е в последните години. Искаме да станем най-добри в Европа. Президентът Ули Хьонес каза, че желае Байерн да спечели Шампионската лига в следващите пет години. Аз бих бил доволен и на... два пъти! Усещал съм чувството Байерн да е бил номер едно с мен, както бе през 1974 година.
 
- Може ли Байерн да стане първият отбор, защитил Шампионската лига? Дори Барселона не успя да се справи.
 
- Първо трябва да я спечели. Иначе бъдете сигурни, че както всеки турнир, и Шампионската лига ще има един крал в две години поред.
 
- Кой треньор ви допада повече - Гуардиола или Жозе Моуриньо?
 
- Не мога да ги определя, защото ги познавам само от пресата и телевизията. И двамата са много успешни.
 
- Най-добрият немски тим избра испанец за треньор. Не е ли удар по германските специалисти?
 
- Даже трябва много по-често да идват чуждестранни треньори. Защо английската Висша лига дълго време беше толкова успешна? Защото клубовете вземаха чуждестранни играчи и треньори от най-високо ниво - испанци, французи, италианци... Хора с нови идеи, философии и стратегии. В противен случай оставаш в затворен коловоз. Назначаване на чужденец е добро за клуба, за конкуренцията и за националния отбор. Дано и други отбори ни последват. Бундеслигата ще се изкачи на още по-високо ниво, когато влязат и чуждестранните идеи.
 
- Мнозина твърдят, че Висшата лига е най-добрата в света. Така ли е наистина?
 
- На първо място слагам Бундеслигата и Примера дивисион. След това идва Висшата лига и на четвърто място - италианската Серия А. Английското първенство вече не е номер едно. Преди две-три години просто спря да се развива. Мислеха си, че са най-добрите на света. И изпуснаха момента да си кажат: "Момент! Какво правят другите големи отбори и лиги?" Останаха на едно място и ние ги минахме. Да, Барселона и Реал са големите в Испания. В Германия това са Байерн и Борусия (Дортмунд). Дори фактът, че е възможен немски финал в Шампионската лига, означава, че сме задминали англичаните.
 
- Възможно ли е руски олигарх, персийски шейх или американски магнат да купи Байерн?
 
- Пълен абсурд. Не пасва на философията ни. Освен това Байерн не се нуждае от шейхове. Богат клуб сме и във всяка една от последните 22 години печелим пари. В английския футбол например трупат дългове. И затова са им нужни американци, шейхове или други подобни. Байерн сам печели парите, от които се нуждае. Инвестира в своя отбор, за да става всяка година по-силен. Това е най-добре организираният и най-сериозният клуб в света. Бих казал, че Байерн е и най-богатият. Защото не се нуждае от външни пари, за да има големи успехи.
 
- Честна ли е конкуренцията, когато клубове като Манчестър Сити, Пари Сен Жермен или Челси могат да купят играчи за много милиони, без да са ги спечелили?
 
- Не ме интересува дали е честна, или не. Футболът е шоубизнес. Защо не ме попитате дали е честно, че в Холивуд дават по 200-300 милиона евро за един филм? В Германия, а предполагам и в България също, не е така. В Щатите могат да раздават милиони на актьори, декори... Въпросът дали е честно е за провинцията. Всеки намира начин да развива бизнеса си. На Байерн не му трябват араби или американци.

- Да поговорим за историята. Помните ли мачове срещу българи?
 
- Последният ми мач в националния отбор беше в София. Беше през 1975 година. Завършихме 1:1. След това отидох в Реал, исках да се концентрирам в Мадрид. И за шест години не играх в Бундестима. През 1981 година треньорът Юп Дервал ме убеди да се върна, но за съжаление повече титла не вдигнах. Помня мачовете ми срещу ЦСКА и Ботев (Пловдив) с екипа на Байерн. Много оспорвани бяха.
 
- Да ви върна тогава на един от най-паметните за нас двубои - полуфинала за КЕШ между ЦСКА и Байерн през 1982 година. Помните ли как съблякохте от яд и отчаяние фланелката си при 3:0 за българския тим в 18-ата минута?
 
- Не!
- Вярно ли не помните?
 
- Не!
 
- Помните с подробности финала с Астън Вила, но не и как сте стигнали до него? Трудно е да ви повярваме.
 
- (Усмихва се под мустак.) Не!
 
- Явно не желаете да си го спомните. Да продължаваме напред - кои български футболисти цените?
 
- Имате ли ваши играчи в Бундеслигата? Май не. Или се бъркам?
 
- Няма.
 
- Съжалявам тогава. От миналото, разбира се, много харесвах Христо Стоичков. В Бундеслигата голямо име направи и Красимир Балъков. От сегашните се сещам единствено за Димитър Бербатов. Прави впечатление във Фулъм, преди това в Манчестър Юнайтед. Силен нападател е.

- Къде гледахте четвъртфинала между Германия и България на световното в САЩ?
 
- Бях си у дома в Германия.
 
- А него поне спомняте ли си?
 
- Знам, че загубихме. Не разбрахте ли, че не обичам да говоря за загуби. Честитя ви успеха!
 
- Вие сте един от четиримата, вкарали голове в два различни финала на световни първенства. Знаете ли кои са другите от това златно каре?
 
- Ако ме бяхте попитали преди няколко години, нямаше да ви кажа. Защото просто не ми е правило впечатление. Сега обаче ги знам - Пеле, Вава и Зидан. Един приятел ми каза статистиката.
 
- Какви нерви трябва да има човек, за да бие дузпа във финал?
 
- Вторият ми гол във финала срещу Италия въобще не ме интересува. Забравил съм го отдавна. Голяма работа, че съм вкарал, след като сме загубили. Но да ви отговоря за дузпата - човек се нуждае от две неща. Първо, от умението да се концентрира, да изключи абсолютно всичко около себе си. Да не вижда, да не чува, да не мисли - какво прави, какво може да се случи. Започнеш ли да разсъждаваш какво е значението на дузпата, колко милиарда очи те гледат по телевизията, какво ще се случи, ако не вкараш - нямаш право да биеш. Никога! Трябва да вземеш топката и да стреляш, все едно си абсолютно сам на стадиона. И си правиш обикновена тренировка.
 
- Защо Германия играе толкова трудно срещу Италия през цялата си история?
 
- Има отбори, срещу които е трудно. Няма специално и мотивирано обяснение. Италианците учат футбол, за да се защитават. А ние, германците - да побеждаваме. Ще го кажа и по друг начин - италианците играят, за да не загубят. Чакат да падне един гол и така да победят.
 
- Спечелили сте всичко във футбола, но кои са най-тежките ви моменти от кариерата?
 
- Загубените финали от Италия и Астън Вила. В тези мигове боли много. Но аз съм се научил да побеждавам. А още като дете - да губя с вдигната глава.
 
- Кой е най-големият ви триумф - мондиалът, европейското, Шампионската лига или включването ви в идеалния отбор за всички времена?
 
- Световната титла. Ако не бях спечелил мондиала през 1974 година, сега нямаше да ме търсите за интервю. Нямаше да съм ви интересен. За един футболист най-голямото признание е световното първенство, както олимпийската титла за останалите спортисти.

- Знаете ли кои са "съотборниците" ви в идеалния отбор на ФИФА?
 
- За вас може би този тим е интересен, за мен - не. Затова и не ги помня.
 
- Известен сте като голям критик и бунтар. Кога Паул Брайтнер е доволен?
 
- Когато съм убеден, че човек опитва да коригира грешките си. Когато е честен със себе си. Човек трябва да преценява защо прави нещо добре или зле. Да анализира. Оттам се определя и пътят му в живота.
 
- Вярно ли е, че сте най-големият критик на Франц Бекенбауер, вашия съотборник в големия немски тим от 70-те и в идеалния за всички времена?
 
- Бях! Когато Бекенбауер стана национален треньор през 1984-та. В първите две години бях най-големият му критик, това е абсолютно вярно. Причината е, че Франц играеше прекалено дефанзивно, с много защитници. Не ми харесваше такъв стил на германския отбор.
 
- Обиди ли ви се Кайзера за критиките?
 
- Да, беше ми обиден. Но се видяхме след това няколко пъти и всичко бе наред. А и става въпрос само за първите две години.
 
- Бекенбауер често идва в България. Може ли някой път да дойдете с него?
 
- Не мога да ви обещая, но всичко е възможно. Досега не съм имал никакви контакти с България извън футбола. Може би е време да създам.
 
 
 
Спечелил е всичко във футбола
 
Всички важни отличия във футбола стоят във витрината на Паул Брайтнер. През 1972-ра защитникът, който често играе и като дефанзивен халф, печели европейската титла с Германия. Две години по-късно става и световен шампион, вкарвайки гол във финала срещу Холандия при 2:1. Преди това се разписва и с два топовни удара в мачовете срещу Югославия и Чили. През 1982-ра Брайтнер играе и в мача за титлата срещу Италия, но бундестимът губи с 1:3, въпреки че бранителят вкарва гол.
 
С двете си попадения от дузпи Брайтнер е един от само четиримата, разписали се във финали на мондиал. Другите мегазвезди са Краля Пеле, Вава и Зидан.
На клубно ниво Брайтнер има 5 титли с Байерн, печели КЕШ през 1974-та и само на 22 години вече е постигнал всичко, за което може да мечтае един футболист. Големият Паул играе в още един финал за КЕШ през 1982-ра, когато Байерн - Астън Вила (0:1).
 
За 3 сезона Брайтнер отива в Реал (Мадрид), където още два пъти ликува като шампион и веднъж триумфира с Купата на краля. Третият му отбор е Айнтрахт (Брауншвайг), но Брайтнер изкарва едва един сезон там. През 1983 година се отказва от футбола и в момента е посланик на Байерн по света.

Избран е в идеалния тим за всички времена на ФИФА
 
Около "българския" мондиал през 1994-та в САЩ за първи път ФИФА избира идеален отбор за всички времена. Паул Брайтнер е един от 11-те най-велики. Редом с Пеле, Марадона, Бекенбауер, Кройф... (виж схемата в галерията).
 
По-късно Брайтнер е избран и в идеалния тим на 4-кратния еврошампион Байерн. Там са още легенди като Сеп Майер, Бекенбауер, Ханс-Йорг Шварценбек, Клаус Аугенталер, Бишенте Лизаразу, Ули Хьонес, Лотар Матеус, Щефан Ефенберг, Герд Мюлер и Карл-Хайнц Румениге.
 
През целия си живот Брайтнер е бил бунтар. И до ден днешен се смята за един от най-големите критици на своя съотборник Франц Бекенбауер, когато Кайзера поема националния отбор на Германия.
 
Брайтнер скандализира нацията преди световното първенство през 1982 г. Защитникът приема оферта на козметична компания за внушителните тогава 150 000 марки, ако се съгласи да му обръснат пред камера прочутата брада.
 
Запалянковците на Байерн също са бесни от Брайтнер, когато отива в Реал през 1974-та. Тогава испанският гранд е асоцииран с диктатора генерал Франко. Но по-късно в Мюнхен отново приемат с отворени обятия блудния син.

 

Стипич: Ние сме голям клуб, трябват ни нападатели

Треньорът на ЦСКА коментира успеха над Крумовград и отстраняването на Де Нойер

Стамен Белчев: Юношите още нямат ниво да играят за ЦСКА

„Нужно е търпение“

Херо: България не е далеч от нивото на Евро 2024

Димитър Димитров посочи своите фаворити в Германия, очаква приятна изненада от Дания

Керкез: Марибор е фаворит (ВИДЕО)

"Ние ще се подготвим и имаме своите шансове", коментира жребия треньорът на Ботев (Пд)

Любо Ганев: Успяхме да въведем правила, които всички да ги спазват

„Целта бе да се обиграят възможно най-много млади състезателки“

Любо Пенев: Разбрах се бързо с Крушарски (ВИДЕО)

Локо (Пд) представи новия си треньор и щаба му

Спалети: Трябва да движим топката по-бързо

"Искам по-зла и агресивна Италия"

Ангел Червенков: Мислех, че ЦСКА ще вземе българин за треньор

Той останал изненадан от пристигането на Томислав Стипич

Роналдо: Имаме всичко, за да спечелим Евро 2024

Вижте какво казва португалецът

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки