Козмин Моци: Литекс е добър отбор, но Лудогорец е по-добър

Лошата ни серия трябва да приключи сега, казва бранителят

Козмин Моци: Литекс е добър отбор, но Лудогорец е по-добър
Защитникът на Лудогорец Козми Моци е една от най-интересните фигури в тима. Бившият ру­мънски национал е основна част от се­лекцията на Ивайло Петев, но откакто е в България, това е първото му интервю пред българска ме­дия. Специално за читателите на „Ме­ридиан Мач" Моци споделя очаквания­та си за мача с Литекс и разказва за престоя си в шам­пиона на България.

Козмин, как се чувстваш преди дербито с Литекс?
- Самият аз се чувствам добре. Очаквам да се полу­чи добър мач срещу качествен съперник, в чийто край ние ще сме победители. За Лудогорец всеки мач е изключително важен независимо дали играем с някой отбор от челото, или пък с последния в класирането. Така е, когато се преслед­ват високи цели. Ли­текс е силен отбор, но ние сме по-сил­ни.

Може ли да сравниш българските и румънски­те дербита?
- Да, има много прилики между тях. До преди години ос­новното дерби в Ру­мъния беше Стяуа и Динамо плюс мачо­вете на двата отбо­ра с Рапид. Също като в България -голямото дерби Левски срещу ЦСКА, плюс мачовете на двата отбо­ра с Литекс. През последните 3-4 го­дини качествените отбори станаха по­вече, точно както в България. От тази гледна точка оча­квам на терена в мача с Литекс да има много футбол.

От началото на пролетта допус­нахте много греш­ки, на каквосе дължи това?
- Няма кон­кретна причи­на. Нормално е за един от­бор да не пе­чели всичките си мачове. Всеки има своите слаби периоди, ще бъдем щас­тливи, когато започнем да печелим. Надявам се лошата ни серия да приключи сега.

За ваше щастие Левски не може да спечели също своите двубои. Какво мислиш за конкуренцията в българския шам­пионат?
- И Левски, и ЦСКА, и Ботев (Пд) са много добри от­бори. И при тях оба­че важи правилото, че е невъзможно да се печели всеки мач. Всеки рано или късно губи. Най-важно е в края на сезона Лудогорец да е шампион. След това няма да има значение кой кога е загубил.

Ти си в Раз­град повече от половин година. Какво ще кажеш за града и хората тук?
- Хората в Раз­град са страхотни. Всички ми помагат и се опитват да ме научат на българ­ски. Градът е спо­коен и много хубав.

Играл си мно­го години в Дина­мо (Букурещ). Какво мислиш за финансовите проблеми там и в друг водещ ру­мънски отбор - Рапид?
- Не съм изнена­дан. Преди 3 годи­ни двата отбора плащаха много го­леми заплати на своите играчи и всички очакваха да се стигне дотук. Доколкото разби­рам обаче, лошият период за Динамо е в миналото и нещата вървят към подобрение.

Румъния е имала 4 различни отбора в групата на Шампионската Лига - Унирея, Оцелул, ЧФР Клуж и Стяуа. За­що Динамо нико­га не е участвал в Шампионската Лига?
- Имахме шанс да постигнем това, но не успяхме, за­щото всички нап­равихме своите грешки - и играчи, и ръководители.

В последното ти дерби срещу Стяуа те спечели­ха с 3:2 след две попадения на бъл­гарския защитник Валентин Илиев. Какво си спомняш от българските иг­рачи в румънското първенство?
- Спомням си най-вече Валентин Ил­иев, Емил Гъргоров и Станислав Анге­лов, макар послед­ният да игра твърде кратко в Стяуа. Все­ки един от тях си спечели добро име. Те са уважавани в моята родина.

Как се чувства­ше, когато Стяуа беше близо до то­ва да елиминира Челси в Лига Ев­ропа? Подкреп­яше румънския от­бор или бе против тях, като фен на Динамо?

- Не ме разбирай­те погрешно, бях щастлив от това, че Стяуа елиминира Аякс, но щях да се радвам повече, ако това бе направил Динамо.

Литекс се справи със Спартак (Плевен) на стадиона в Ловеч

"Оранжевите" спечелиха с 3:1

Официално: Берое и Янтра с най-солени глоби от БФС

Вижте всички решения на Дисципа

ОБЗОР: Хебър зарадва с победа Ники Митов в мач №100 на специалиста и поведе във Втора лига

Миньор взе само точка в Разград, вижте всички резултати от днешните мачове

ОБЗОР: Етър превзе върха във Втора лига с гол в 93-ата минута

Спартак (Варна) се възползва от грешките на Миньор и Хебър, вижте всички резултати, голмайстори и класиране

ЦСКА победи Литекс в контрола, Бисмарк се завърна с два гола

Мухар и Вилдсхуд също се разписаха за "червените"

Сензациите в пресата: Пардю е направил лятната селекция в ЦСКА

Ето най-интересните заглавия от днешния спортен печат

ЦСКА уреди контрола с Литекс

„Червените“ поздравиха Валентин Антов за рождения му ден

Трима се връщат в строя на Янтра за Литекс

Сашо Ангелов определи групата за мача, двама са аут

ОФИЦИАЛНО: Съобщиха кога ще е най-старото столично дерби

Вижте датите и часовете на мачовете Славия – Левски и ЦСКА – ЦСКА 1948, както и програмата за следващия кръг във Втора лига

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки