Днес стават ясни първите два полуфиналистa в Шампионската лига

Реал излиза за протоколен реванш в Турция, Дортмунд и Малага започват на чисто в Германия

Днес стават ясни първите два полуфиналистa в Шампионската лига
Галатасарай приема днес Реал Мадрид в четвъртфинал ре­ванш от Шампионската лига. В първия мач белите победиха с 3:0. Това означава, че турците имат нужда от ранен гол на собствен терен, за да върнат интригата в сблъсъка. 
 
Публика­та на Галатасарай е една от най-верните в Европа и дома­кините се надяват да се възпо­лзват от началната еуфория по трибуните, за да захапят здраво именития си съперник още от първата минута. Пос­ледният и единствен път, кога­то тимът прие Белия балет, бе през 2001-а, при това отно­во в четвъртфиналите. Тогава Галатасарай обърна от 0:2 до 3:2 с голове на Давала от дуз­па, Хасан Шаш и Жардел. Трень­ор на истанбулския тим е Мирча Луческу, а в състава на Реал са Икер Касияс и сегашният асистент Айтор Каранка. Ос­вен това Реал не спечели и дру­гата си визита на турска земя, това се случи през далечната 1958-а -1:1 с Бешикташ.
 
Сега домакините ще са до­волни на макар и почетна по­беда, която ще им позволи да напуснат надпреварата с високо вдигнати глави. Те едва ли ще успеят да изравнят пости­жението си от 1988/89, кога­то с Мустафа Денизли начело стигнаха дo полуфинал за КЕШ. Тогава в един от кръговете паднаха с 0:3 от Ксамакс в първия мач, но спече­лиха реванша с 5:0. 
 
Класата на Реал Мадрид обаче е много по-голяма от тази на швей­царците. Белите не са губили с три или повече голове разли­ка в Европа от сезон 2008/09 - 0:4 от Ливърпул на "Анфилд". Сега обаче едва ли същото ще се повтори. Жозе Моуринъо никога в кариерата си не е отпадал на четвъртфи­нал в ШЛ - премина тази фаза по веднъж с Порто и Интер, както u по два пъти с Челси и настоящия си клуб Реал. 
 
Белия балет дълго време не е ста­вал европейски шампион, но в последните 3 години е с най-много спечелени мачове в Шампионската лига - 23, след­ват Барселона с 22 и Байерн с 20.
 
Борусия - Малага
 
В другия четвъртфинален реванш днес Борусия Дортмунд приема днес Малага. Резул­татът 0:0 от "Ла Росаледа" ос­тавя спора отворен, но жълто-черните са големият фаво­рит в сблъсъка. Борусия е в се­рия от 4 поредни победи у до­ма в Бундеслигата, в които тимът на Юрген Клоп вкара 15 гола. Точно толкова са и побе­дите на дортмундци на "Сиг­нал Идуна Парк" по време на кампанията в Шампионската лига. Не трябва да се подценя­ва и фактът, че жълто-черните единствени не са допуснали загуба в турнира.
 
След като в събота Байерн официално стана шампион и отне Сребърната салатиера от Борусия, тимът от Рур пък си капарира второто място, което директно ги праща в групите на следващата Шампионска лига. Жълто-черните без много зор спечелиха у дома с 4:2 срещу Аугсбург и имат комфортен аванс от 6 точки пред третия Леверкузен 6 кръ­га преди края. 
 
От титуляри­те в първия 1/4-финал срещу Малага (0:0) срещу червено-белите започнаха единствено Суботич, Сантана, Шмелцер и Гроскройц. Кел, Гъотце и Левандовски се появиха като ре­зерви, а Вайденфелер, Пишчек, Пондоган и Ройс получиха по­чивка.
 
За предстоящия реванш треньорът на домакините Юрген Клоп от фатализъм ще заложи на същата единайсеторка, която започна на "Ла Росаледа". Той реално няма ни­какви проблеми с контузени или наказани играчи, като за­щитникът Матс Хумелс и халфът Якуб Блашчиковски са напълно възстановени.
 
Предвид решаващото гос­туване на Борусия треньорът на Малага Мануел Пелегрини реално отписа съботната ви­зита в Сан Себастиян от При­мера дивисион. Поражението с 2:4 срещу пряк конкурент мо­же да се окаже фатално за ам­бициите на андалусийците, ко­ито изостават с 4 т. от баските в битката за четвърто­то място. Но главната цел пред тима е да оцелее в ада на "Сигнал Идуна Парк". Затова Пелегрини направи сериозни промени в състава, като от титулярите на андалусийци­те мача на "Аноета" започнаха само Велигтон, Итура u Антунеш. Това обяснява защо дo 30-ama минута резултатът бе 3:0 в полза на Реал Cocuegag. Титулярите Кабайеро, Гамес, Демикелис, Тулалан, Иско, Хоакин и Савиола получиха почив­ка, а Жулио Баптиста поигра в последния четвърт час. Капи­танът Велигтон и халфът Итура са наказани и пропус­кат срещата срещу Борусия. Пелегрини пусна Диего Лугано като централен защитник и най-вероятно уругваецът ще партнира на Мартин Демике­лис в Дортмунд.
 
Малага тръгна с внушител­на група от 25 футболисти, в това число наказаните Велигтон и Итура, контузеният Елизеу, Моралес, който няма права за турнира, и юношите Пол (21 г., вратар) и Фабрис Олинга (16 г., нападател). Цяла­та делегация е водена от ви­цепрезидента на андалусийците Мояад Шатат. 
Ювентус продаде нападател на Фиорентина

"Виолетовите" ще платят 13 милиона за Мойс Кийн

Десподов поднови тренировки с ПАОК

Националът ни получи по-дълга почивка

Какви са шансовете на Швейцария за подвиг срещу Италия

"Адзурите" живеят втори живот на Евро 2024

Ще свърши ли приказката за Грузия на осминафинала с Испания

Феновете в Тбилиси вече мечтаят за нови чудеса

В Сърбия: Искат оставката на Пикси, той – нов договор

Времето на Драган Стойкович изтича, твърдят в страната

Потвърдено: Далич остава селекционер на Хърватия

Въпреки отпадането в групите на Евро 2024, обяви президентът на федерацията

Саутгейт: Разбирам критиките

"Не съжалявам за нищо"

Конте: Трябва да обновим отбора, Наполи ще има стил

"Мога да обещая сериозност - дума, която е подценявана напоследък"

Черно море гостува в Ловеч на Апоел (БШ)

Това съобщиха от израелския клуб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки