Кокала: Митов трябваше да си тръгне с Илиан

Ще ръководя мача с Левски с крясъци от сектор "В", поради липса на друг, разкри треньорът на Локо Сф

Кокала: Митов трябваше да си тръгне с Илиан
Няма друга алтернатива, трябва да бием Левски", това бяха първите думи на старши треньора на Локо (Сф) Емил Велев преди днешния сблъсък със „сините". Кокала се съгласи да говори пред „Меридиан Мач" преди срещата, в която отборът му влиза в битка за оцеляване, а родният му Левски преследва титлата. По ирония на съдбата преди дербито на „Герена" беше осъществена сериозна промяна, която ще изправи днес Велев срещу ученика му Николай Митов. Ето какво каза треньорът на Локо (Сф) за предстоящия сблъсък, битката на неговия отбор за оцеляване в елита и случващото се в Левски.
 
 
Предстои ви серия от три мача с Левски - един за първенство и два за купата. Готов ли е Локо за първия сблъсък днес?
 
- Най-важният мач е в събота (б.р. - днес) за първенство. Имаме дефицит на точки и трябва да бием Левски, няма друга алтернатива. Да, ще е трудно, все пак играем с отбор, който се бори за титлата, но не е и невъзможно Локо (Сф) да спечели на „Герена".
 
Този мач по-важен ли е от битката за купата?
 
- За мен няма друг мач с Левски освен този за първенство. Дори не ми минава през ума за срещите за Купата на България.
 
Как гледаш на варианта, в който Локо (Сф) изпада, но печели Купата на България?
 
- Не искам да мисля за негативни неща.
 
Е, какво му е негативно на спечелването на купата, място в евротурнирите?
 
- Изпадането е негативно. Предпочитам Локо да оцелее в елита, отколкото да спечели купата. Колкото до евротурнирите... Какво му е хубавото на това да отпаднеш още в първия кръг в Европа, а след това цяла година да играеш в „Б" група.?! А, благодаря. Ако ще печелим купата, трябва да е задължително в комбинация с оставане в елита.
 
В кой лагер мотивацията ще е по-голяма - вие се борите за оцеляване, а Левски за титла?
 
- Не знам как е при Левски, но при моите футболисти винаги мотивацията е на високо ниво. Аз държа играчите ми да се раздават докрай на терена и да показват хъс за победа през всичките 90 минути. Това искат хората. В България футболът не е на много високо ниво. Разликата в класата на отборите не е толкова силно изразена. Точно заради това мотивацията е много важна.
 
Имаш ли проблеми около състава?
 
- Има 3-ма -4-ма футболисти, които ще бъдат до последно под въпрос. Това са Марки-ньос, Борносузов, Даф-чев и Ивелин Янев. Взех ги на лагер преди дербито, но още не знам кои от тях ще играят.
 
Ти си наказан и няма да бъдеш на пейката. Как ще комуникираш с помощниците?
 
- Ще комуникирам с крясъци. Ще отида в гората, където ще викам много, за да си пробвам гласа. Ще гледам мача от Сектор „В" поради липса на друг.
 
Подозирате, че Локо (Пд) е легнал на Ботев (Bp). На какво ниво ще е феърплеят до края на сезона?
 
- Не съм гледал мача, за да съм сигурен. Ако Локо (Пд) е полегнал, това е ужасно неприемливо. Надявам се до края на сезона да има само и единствено феърплей.
 
Появиха се 10 въпроса около мача Локо (Пд) - Ботев (Bp), които се твърди, че са зададени от ръководството на Локо (Сф). От кого очаквате да получите отговор?
 
- Не знам, не съм ги задавал аз.
 
Защо има такава омраза от страна на боса на Локо (Пд) Веселин Марешки към теб?
 
- Друг въпрос, не познавам това лице.
 
Как ще, коментираш промените на „Герена"?
 
- При всички положения ръководството на клуба се стреми тези промени да донесат положително развитие. Левски все още има сериозен шанс за титлата и купата. Дали тези промени ще се окажат верни, ще покаже бъдещето.
 
Битката между теб и Ники Митов на „Герена" ще бъде ли учител срещу ученик? Новият треньор на Левски обяви на първата си пресконференция, Емил Велев му е учител...
 
- Щом така го е казал, явно го мисли. Мисля, че за време то, през което е бил с мен, е успял да се научи на някои неща. По същия начин и аз съм се учил от старши треньорите. Това са нормални неща.
 
Ники Митов ти беше помощник в Локо (Пд), но те напусна, за да дойде на „Герена". Говорите ли си оттогава?
 
- Много по-рядко. Когато той си тръгна от Локо (Пд), ми каза, че Илиан Илиев го е поканил на „Герена". Щом като е така, беше редно Ники Митов да сподели съдбата на Илиан. Той също трябваше да си тръгне. Това да останеш е лично решение. Не може да накарат с пистолет в слепоочието да станеш треньор на Левски. Знам го от личен опит. Бях дошъл преди Сираков и Стоилов на „Герена" и се бяхме разбрали всеки да определи сам за себе си дали да остане, ако има някакви катаклизми. Сучаят с Вили Вуцов беше идентичен.
 
Очакваш ли някакви генерални промени в състава и тактиката на Левски след смяната на Илиан Илиев?
 
Мачът започва от 0:0 и се играе 11 срещу 11. Нямаше да очаквам изненади от Левски независимо от треньора.
 
Прави ли са феновете да искат тотална чистка в Левски? Толкова остра декларация не е имало и срещу теб, макар че „сините" фенове не те обичаха много-много?
 
- Феновете винаги са прави. Те усещат най-добре настроенията и случващото се в клуба. Когато стана случаят с мен, може би пак агитката е имала право, футболът е спорт, в който фенове те трябва да подкрепят отбора си. Не смятам, че положението в Левски е толкова незавидно. Какво са очаквали феновете - "сините" да водят с 30 точки и вече да са спечелили купата...
 

Сигурно феновете на Левски са недоволни най-вече от играта на отбора, а не толкова от събраните точки?
 
- Да, най-вероятно, феновете като цяло са взискателни. Не мога обаче да си позволя да коментирам детайли около играта на Левски.
 
Къде се провали Илиан Илиев?
 
- Не знам със сигурност. Имам мнение, но не искам да го кажа, защото ще бъда грешно разбран.
 
Не закъсня ли смяната му?
 
- Взеха се много нови футболисти, които имаха нужда от време за сработване. Друг е въпросът какви качества имаха те. Това обаче се и проблем на Левски.
 
Ако на теб ти бяха взели 16 нови футболисти, за които са платени близо 2 000 000 евро, къде щеше да е сега Левски?
 
- Не коментирам.
 
Как Левски ще излезе от кризата?
 
- Не искам да подсказвам. Стига с този Левски. Сърцето ми е в Локо (Сф) и мисля постоянно как ще се спасим.
 
Питам те за Левски, защото ти си легенда на клуба и целият ти живот е минал на „Герена".
 
- Нищо фатално не се е случило в Левски. Разбирам отборът да нямаше шанс за титла и купа. При победа над Лудогорец и ЦСКА „сините" ще бъдат шампиони. Знаете как Левски взе титлата, докато бях треньор. Бихме ЦСКА в директния двубой и накрая триумфирахме.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки