Пътят към „Уембли” минава през Мюнхен

Първият полуфинален двубой в тазгодишното издание на Шампионска лига между Байерн Мюнхен и Барселона стартира в 21:45 часа на стадион „Алианц Арена”

Пътят към „Уембли” минава през Мюнхен

Барселона има голям проблем преди полуфинала с Байерн днес. Всички очи са насочени към състоянието на Лео Меси, който в последните седмици лекува контузия. Излишно е да се говори колко важен е той за отбора и каква бе разликата в играта на Барса с него и без него на терена срещу ПСЖ.

Лошото е, че неговото лечение не доведе до очакваните резултати и той се възстановява доста по-бавно от предвиденото. Все пак попадна в групата за мача с Байерн, въпреки че лекарите не му бяха дали зелена светлина да играе. На тренировките преди заминаването за Мюнхен аржентинецът тренира заедно с останалите, но без да се напряга колкото тях. По всичко личи, че Меси в крайна сметка ще бъде титуляр срещу баварците, тъй като мачът е прекалено важен, но няма как да даде всичко от себе си. Просто състоянието му не позволява да бъде на 100%.

Лекарите на Барса работят срещу стрелките на часовника, за да го възстановят, защото без него Барса няма да е същият отбор. Аржентинецът не игра в Примера дивисион срещу Сарагоса и Леванте, а в реванша срещу ПСЖ от четвъртфиналите се появи само в последния половин час, в който обърна хода на двубоя. Предполага се, че сега състоянието му е по-добро от това, което беше срещу французите, но пак няма да може да играе на оптималното си ниво. А това може да се окаже решително за изхода от сблъсъка. Аржентинецът ще води атаката на Барса, но има вероятност да не бъде толкова ефективен, колкото сме свикнали, защото ситуацията го принуждава да бъде предпазлив. Ако нещо се обърка, сезонът за него може да приключи още сега, затова и треньорският щаб е длъжен да премери правилно риска.

"Сигурен съм, че Меси ще бъде титуляр", подготвен е Юп Хайнкес, който не може да разчита на наказания хърватин Марио Манджукич. Въпросът е кой ще го замени на Върха на атаката на баварците. Вариантите са два - Марио Гомес или Клаудио Писаро. "Все още не съм решил кого да използвам. И Гомес, и Писаро са играчи, които имат качествата да играят в най-добрите отбори в Европа", каза Хайнкес. В последния мач в Бундеслигата сблъсъкът между двамата конкуренти завърши наравно, тъй като се разписаха по два пъти за разгрома с 6:1 над Хановер.

Все пак с много по-големи шансове да стартира срещу Барселона е Марио Гомес. Почти сигурно Хайнкес ще заложи на него, а Клаудио Писаро ще чака шанса си от резервната скамейка. За Барселона едва ли има голямо значение срещу кой от тях трябва да се защитава, защото и двамата си приличат като стил на игра - високи са и ще опитат да използват превъзходството си във въздуха. Марио Гомес не е твърд титуляр този сезон, но въпреки това бележи също толкова често, колкото и първият избор Манджукич - по 0.61 гола средно на мач във всички турнири. Интересното е, че като дете Гомес, който е с испански произход, е бил фен на Барселона.

Сигурно е обаче каталунците ще пазят интригата до последно, за да държат под напрежение съперника. Това не е единственият проблем за Тито Виланова, тъй като в защита отсъстват трима - Адриано, Масчерано и Пуйол. Това са част от причините букмейкърите да определят Байерн като фаворит, а и за мнозина това е тимът, който играе най-добрия футбол в Шампионската лига този сезон. Показателите на баварците в елиминационната фаза са далеч по-впечатляващи от тези на Барса. За 4 мача през пролетта каталунците спечелиха само един срещу Милан, а ПСЖ го отстраниха след две равенства. Така поне на хартия немският представител има предимство, но може би за Барса позицията на аутсайдер в момента е по-удобна. На играчите на Байерн не спират да им натякват, че никога няма да имат по-удобна възможност да победят Барса, а повишените очаквания водят и до по-голямо напрежение...

Първият полуфинален двубой в тазгодишното издание на Шампионска лига между Байерн Мюнхен и Барселона стартира тази вечер в 21:45 часа на стадион „Алианц Арена”.

 

Ювентус продаде нападател на Фиорентина

"Виолетовите" ще платят 13 милиона за Мойс Кийн

Десподов поднови тренировки с ПАОК

Националът ни получи по-дълга почивка

Какви са шансовете на Швейцария за подвиг срещу Италия

"Адзурите" живеят втори живот на Евро 2024

Ще свърши ли приказката за Грузия на осминафинала с Испания

Феновете в Тбилиси вече мечтаят за нови чудеса

В Сърбия: Искат оставката на Пикси, той – нов договор

Времето на Драган Стойкович изтича, твърдят в страната

Потвърдено: Далич остава селекционер на Хърватия

Въпреки отпадането в групите на Евро 2024, обяви президентът на федерацията

Саутгейт: Разбирам критиките

"Не съжалявам за нищо"

"Пълен напред" за Австрия на Евро 2024

Отборът може да стане приятната изненада на турнира

Конте: Трябва да обновим отбора, Наполи ще има стил

"Мога да обещая сериозност - дума, която е подценявана напоследък"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки