Спортните федерации искат промени в Закона за обществените поръчки

На специална пресконференция в Пресклуб „България” ръководители на водещи спортни федерации изразиха своята позиция за методите на финансиране и изпълнението на Закона за обществените поръчки

Спортните федерации искат промени в Закона за обществените поръчки

На специална пресконференция в Пресклуб „България” ръководители на водещи спортни федерации изразиха своята позиция за методите на финансиране и изпълнението на Закона за обществените поръчки. На пресконференцията присъстваха председателят на БФ Художествена гимнастика Илиана Раева, председателят на БФ Ски Цеко Минев, председателят на БФ Баскетбол Георги Глушков, вицепрезидентът на БФ Волейбол Любо Ганев, Георги Дончев, изпълнителен директор на Българския Национален Тенис Център "Карлсберг", генералният секретар на БФ Плувни спортове Таня Богомилова и генералният секретар на БФ Борба Валентин Савов.

Илиана Раева прочете подготвеното „Заявление от български спортни федерации”  до министъра на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев, с копие до председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров, до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова и до изпълнителния директор на Агенцията за обществени поръчки Миглена Павлова:



Уважаеми господин министър,

По повод горецитираното Ваше писмо-отговор до спортните федерации, касаещо нашето искане във връзка с прилагането на Закона за обществените поръчки, бихме искали да ви информираме следното:

1. Категорично не приемаме вашия формален и бланкетен отговор на нашето справедливо искане, буквално копиращ някакво становище на Агенцията за обществени поръчки, получено без необходимата яснота и прозрачност. Повече от половината отговор съдържа безспорните констатации, че, по смисъла на закона, спортните федерации биха могли да се третират като публичноправни организации - факт, който никога не сме оспорвали! В целия ви отговор се съдържа едно-единствено изречение по съществото на искането, а именно: "Липсва основание договорите за финансово подпомагане, сключени между МФВС и съответната спортна федерация, да бъдат приети за договори за възлагане на обществени поръчки по смисъла на ЗОП" ??!!! Тази констатация не е мотивирана с абсолютно никакви аргументи, а, де факто, от нея произтичат изключително неблагоприятни за спортните федерации и за спорта като цяло последици. Ние основателно считаме, че Е НАЛИЦЕ ОСНОВАНИЕ, което твърдение сме обосновали в нашето заявление до вас. Намираме за обиден формалния ви отговор, който НЕ ОТГОВАРЯ дори с едно изречение по каква причина ЗОП е неприложим за повереното ви министерство- първостепенен разпоредител на публичен ресурс и по дефиниция Възложител по ЗОП!!!

2. Уважаеми г-н министър, ние се обърнахме към Вас за съдействие, тъй като считахме, че сте за развитието на спорта в България. Ние разчитахме, че вие ще разберете нашата позиция и ще я отстоявате пред другите държавни органи с оглед постигане на приемлив за всички резултат. От Вашия отговор разбираме, че очевидно не сте се ангажирали с този толкова наболял проблем, а просто сте препратили нашите въпроси (нещо, което можехме да направим и сами) до АОП, като сте се задоволили да копирате тяхното становище. Още веднъж бихме искали твърдо да заявим, че спортните федерации настояват да се спазва закона за ОП и да не се правят изключения за нас!

3. Моля да имате предвид, че, съобразно мотивите ни в заявлението до вас, с настоящата позиция МФВС на практика блокира за неопределен период дейността на спортните федерации!!!

4. С цел да направим всичко възможно да избегнем горния резултат, Моля в спешен порядък да инициирате среща между излъчени от нас представители с представители на АОП, Сметната палата и АДФИ за да изясним в детайли нашата позиция! Запазваме си правото и на всякакви други законосъобразни действия за защита на интересите на спорта в РБългария.



Ръководителите на българските спотни федерации се обединиха около мнението, че обществените поръчки трябва да се правят от Министерството на спорта, а не от отделните федерации.

"Ние искаме да предложим нещо, уважавайки нашите институции. Основният въпрос е защо Министерството на спорта не прави обществените поръчки. Искаме министър Стойчев да направи спешна среща, за да се реши проблема. Ние предлагаме решение", заяви пред репортерите Илиана Раева. Тя уточни, че стотици хиляди лева са наложени като глоби на федерациите заради неспазването на въпросния закон.

Любо Ганев каза, че миналата година федерацията е платила между 70 и 80 хиляди лева глоба за това, че не е направила обществена поръчка. Той добави, че министерството на спорта финансира 60 дни подготовка годишно по 50 лева  на ден на 14 състезатели от национален отбор и 5 души треньорски щаб, а мъжкият национален отбор има 150 дни подготовка и тренират 22-ма състезатели и 13 души щаб.

Илиана Раева  поясни, че топките в художествената гимнастика се правят само от японската фирма "Сасаки". "Не можем да играем с други уреди. Има стандарти. За подготовка ни се отпускат 50 лева на ден, а на "Спортпалас" ни искат 58 лева на ден. След поредния скандал от моя страна ни намалиха на 50 лева за подготовката на отбора".

"Ние сме федерация, която успява да намери пари от спонсори, но основният въпрос е защо министерството не иска да прави обществените поръчки. В министерството не разбират, че във всеки спорт има специфика. Не се разбира също, че ние само даваме, а не взимаме от спорта. Ние обжалвахме актовете си и те почти всички паднаха. Но защо да е така? Всичко тръгна след Олимпиадата в Лондон, когато не спечелихме медали и финансовият министър реши да проверява федерациите. Това е пълен абсурд. Ако продължи така спортът ще бъде блокиран. изправени сме пред ръба да работим или да не работим.", каза Цеко Минев. Той допълни, че Владимир Зографски струва на федерацията 200 хиляди евро, защото в България няма шанца за ски-скокове и той 300 дни се подготвя в чужбина..

"Нито една федерация не може да предвиди точните пари за дадено състезание. БФ Плувни спортове сключи договора си за финансиране с Министерството на спорта на 22-ри април. А преди това какво да правим? В началото на годината на заседание на  УС обмисляхме да обявим нулева година, защото нашите актове са 30 хиляди лева. Невъзможно е да ги платим. Но направихме компромис, защото състезателите не са виновни” заяви Таня Богомилова.

"Решени сме докрай да отстояваме и да се борим, защото иначе се блокира спорта. Искаме да продължим да работим нормално", заключиха единодушно ръководителите на спортни федерации.

Министър Глушков спаси още една програма

Министърът на младежта и спорта осигури 1 милион лева за програмата „Спортен час“

Fibank с още една стъпка напред в намаляването на въглеродните емисии върху околната среда

Вижте подробности

Решават след месец за електронни спортове на Олимпиада

Вижте подробности

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Вижте подробности

УЕФА оцени високо наш съдия за еврофинал

„Чувствам се горд от това“, коментира Радослав Гидженов

С близо 20% спад в продажбите на тотото след срива на системата

Касиерките в готовност за напускане заради лоши условия на труд

Министър награди Илиан Илиев за заслуги във футбола и спорта

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи специалиста

Кралев: 200% увеличание на парите за спортните клубове в България ще бъде основен приоритет за ГЕРБ-СДС

Красен Кралев анализира пред спортната общност във Варна случващото се и това, което трябва да се направи в бъдеще

KРИБ и НСА подписаха споразумение за сътрудничество

Аз лично съм съпричастен с мисията на Националната спортна академия, обяви Кирил Домусчиев

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки